Korčula i Lumbarda protuzakonito odlažu otpad na Kokojevici

images

Deponij Kokojevica kojeg je državna inspekcija zbog izbijanja požara zatvorila 30. listopada prošle godine, od petka je opet u funkciji, ali bez prethodne sanacije, kako to zakon nalaže. Od tada smeće se iz Lumbarde i Korčule odlagalo na deponiju Sitnici na zapadnom dijelu otoka, zahvaljujući razumijevanju i dobroj namjeri općina Blato i Vela Luka koji gospodare deponijem Sitnica.

Međutim četiri mjeseca su prošla, približava se turistička sezona, povećava se količina smeća i Grad Korčula od 1. ožujka ne može više odlagati smeće na Sitnici, a drugo rješenje nije pronađeno.

Općinsko vijeće Lumbarde na inicijativu Građanske akcije donosi odluku dok se ne stvore uvjeti za odlaganje smeća na Deponiju Kokojevica, kako zakon nalaže neće se moći odlagati smeće na Kokojevici.

Ipak pod političkim pritiskom Kokojevica je opet u funkciji od 1.ovog mjeseca, pitanje je sada koliko otrovnog plina se mora osloboditi da bi buknuo novi požar.

Naime treba riješiti sudski spor sa izvođačem “Obšivač”, zatim raspisati novi natječaj za izvođača sanacije deponija te osigurati minimalne uvjete za nesmetani rad deponija, a to su odlagalište ograditi ogradom, ispuniti protupožarne uvjete kako zakon nalaže i osigurati 24 satni nadzor odlagališta od strane stražara.

Također pod hitno se treba započeti i sa odvajanjem smeća. Građanska akcija je uputila prijavu u dva navrata, kontaktirala ministra okoliša g. Zmajlovića, njegovog zamjenika a g. Bartul Batistić-Zure iz građanske akcije osobno je razgovarao sa glavnom inspektoricom gđa. Jasna Paladin ali bez rezultata.

IMG_8280-300x225

Ignorirana je odluka općinskog vijeća Lumbarde, ignorirani su zakoni RH, ignoriran je rizik od trovanja stanovnika i ignorirana je opasnost od moguće još veće ekološke katastrofe.

Općinski čelnici i političari već godinama znaju da odlagalište Kokojevica ne ispunjava zakonske uvjete i da je samo pitanje vremena kada će se zabraniti odlaganje smeća na ovom “deponiju”. Političari su imali četiri mjeseca da pronađu riješenje ali ne zaboravimo, sezona je pred vratima i izborna je godina. Kokojevica mora raditi, htjeli mi to ili ne, bilo opasno za zdravlje naših građana ili ne.

I.A.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Korčula i Lumbarda protuzakonito odlažu otpad na Kokojevici

Komentari su zatvoreni.