Bratimi korčulanskih bratovština u Zagrebu

Jedan miščani Korčule često uža reć; „Teško je  bit Hrvat“, a ja bi na to doda, da je teško i bit vjernik. Pitat će te se zašto,a ja vam odgovaram mojim osvrtom na nedavni odlazak grupe pučkih pjevača sve tri korčulanske bratovštine u Zagreb,di smo sudjelovali  u programu izvođenja pasijonske baštine u Hrvata.

Pripreme (probe pjevača), trajale su gotovo  dva  miseca.Poneki put i tri puta tjedno. Orila se pokornička pisma Velike setemane iz kuće Kainaca i u bratovštini Sv.Svetih. Priključilo  su se tom zboru i dosta mladih i novih pjevaća, koji su to po prvi put pivali. Prilagodile su se parte na minutažu same izvedbe u Zagrebu, koja nije smila bit duža od pedesetak minuta.

Odličan izbor napjeva, našeg voditelja zbora Edija Junghera i Velebita Veršića, obečavala je uspjeh u crkvi Sv. Blaža u Zagrebu. Tako je i bilo!

23.ožujka 2010. spomenuta crkva dupkom puna,što če reći da je bilo oko petsto posjetitelja,plus svi mi u tonigama, a to je  još stotinu  ljudi.Uvodnu rič upučenu sa oltara započe domačin, župnik   Zvonimir Sekelj. Odmah zatim obratio se organizator pasionske baštine gospodin Jozo Čikeš. Kao  posljednji govornik bio je naš župnik don.Frano Kuraja, koji se zahvalio na pozivu organizatoru,i pripomenuo da je pok.don.Ivo Matijaca baš u ovoj crkvi, započeo sa kapelanskim radom, a koji je u svemu i zaslužan što su se običaji grada Korčule održali do današnjih dana.

Mihovilci  na ulaznim vratima crkve  sa križom,Rokovci za njima,a Sasvetani na začelju.

Zaorila je ulazna pisma „ SVEMOGUĆI BOŽE  OD ZGARA,SMILI NAM SE TUŽNIM SMILI“. U  prostranoj crkvi,na samom glavnom oltaru poredali su se brača,a mi pjevaći ispod njih uz sam oltar pivali smo; PSALME, POSLANICE,MUKU GOSPODINOVU,. U procesiji po livom i desnom krilu crkve pivala se pisma što prati procesiju  PRIKO GORA.Pa  DE PROFUNDIS. Brača Sasvetani so otpivali i MANDALINU.

Svi  zajedno GOSPIN PLAČ. Na red je došlo i ljubljenje križa uz pismu PUČE MOJ. Sljedi je RESPONZORIJ i  prid sami kraj kad su se ugasila sva svitla u crkvi,a ostale gorit samo sviće i torci bratima prid vrata od sakrstije utiho počela je pisma, KAD BI POKOPAN GOSPOD.Cila crkva je utihla, a u vrhu polukružnog svoda visokoga oko sto pedeset metara odzvanjale su  note i riči pjevača; „…POSTAVIVŠI  VOJNIKE, DA GA  ČUVAJU.“

Dalo mi se pogledat ispod oka, one koji su tamo bili. Suze u očima mnogih nazirale su se u tom trenutku, koje je trajalo kako  cila vječnost. I par trenutaka poslin, upalila su se sva svitla u crkvi, pjevači prave koridor-prolaz, kroz koji prolazi iz sakrstije USKRSLI   SPASITELJ!!

Trenutak koji niko ne zaboravlja.Veličanstven  prizor. Na ramenu Marinka Vilovića, čvrsto stegnut,  ON … ROKOVAČKI  REDENTUR!! Svi pogledi uprti u NJEGA, sve molbe  i želje, nadanja i radosti, na čas su bila ispunjena.

Doša mi je  „grop“ ugrlo od ushičenja. Gleda  san puk  okolo dok pivamo pismu, USKRSNUT  JE  NAŠ SPASITELJ,BOG  I ČOVIK  OTKUPITELJ!  Plaču i  čistu suze. Procesija polako izlazi na glavna vrata  crkve di smo i ušli, a pjevači zastaju u haustoru ulaznih vrata i utiho završavaju sa pismom. Zaori  se  iz  crkve  gromoglasni aplauz !! Morali smo se mi pjevači vratit nase, na oltar i još jednom zapivat;

USKRSNUT  JE  NAŠ  SPASITEL, BOG  I  ČOVIK  OTKUPITELJ.

Na izlazu su nas htili niki dotaknut, dat nam ruku, čestitat, ali  nebi to bi red ni misto za takvo što.

Moj  završetak ovog izvješća mora završit sa konstatacijom, da nam je bila svima želja  da naše tradicije, naše bogastvo  pjevanja običaja, prenesemo  na svekoliki puk širom lijepe naše a  i dalje. Nismo u tome uspili jer od tri televiziske kuće koje su bila obečane za ovu priliku, nije bila nazočna ni jedna. Kako smo čuli poslje nastupa, ostao je samo zabilježen tonski zapis.

Na kraju došavši u našu lipu Korčulu ponosni i sritni, što smo dilili svo ovo vrime sa našim Bogom, ostaje činjenica, da nismo ni ovi put  uspili  naše  „bogastvo“ podilit   sa širokim auditorijem, a sve poradi slabog lobija i neispunjenih obečanja.

„O Gospodine, daj mi duševni mir da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti. Daj mi odvažnost da promijenim stvari koje mogu promijeniti. I daj mi mudrost da mogu razlikovati jedno od drugoga: Friedrich Christoph Oettinger „

Tonči GattiPošalji dalje:

11 komentara “Bratimi korčulanskih bratovština u Zagrebu

 1. Eđicio (Uredi)

  Dragi bratimi,oduševili ste sve prisutne.To nam je svima na ponos.Čuvajmo našu Pasionsku baštinu,običaje u našoj Korčuli i učinimo sve još ljepšim i .

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. runja (Uredi)

  Dragi moj Toči kako da san bila tamo kako si lipo opisa ma koja televizija!
  Važniji je dojam koji ste ostavili na našu čejad nego miljun televizija. A da ste zvali Antu Gotovca ili Simonu odma bi došli ha! ha!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Eđicio (Uredi)

  Dragi bratimi oduševili ste sve prisutne.To nam je svima na ponos.Čuvajmo našu pasionsku baštinu,običaje u našoj Korčuli.Učinimo sve još ljepšim i boljim.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Angiolina (Uredi)

  Dragi naši bratimi,
  bilo je više od gropa u grlu i više od suze u oku.
  Bilo je tu i ponosa i neke tuge za sve nas koji živimo s Korčulom u srcu. I svak se nekoga siti, nonota, papeta, dunda, a i matere koja pere i suprešaje tonige, friga prikle.. a sve drugo, pa i te kamere , obećane, nisu važne.
  Ali ipak moran reć, trebalo se više potrudit, lobirat kako se to popularno danas kaže, zašto ne bi i drugi vidili.. teško mi je nekad vidit na televiziji neke druge jude, u našin tonigama, a da i neznaju što one znače.
  Pozdrav Korčuli, biloj, lipoj, u kamenu isklesanoj !!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. ANT (Uredi)

  Televizija je propustila zlatnu priliku da u dnevnim biltemima objavi, konačno, i jednu lijepu vijest. Izgleda, nažalost, da su TV kanali postali opsjednuti lošim vijestima.
  Pošto postoji tonski zapis, ipak se nadam da ćemo dio te lijepe manifestacije moći vidjeti i čuti putem Interneta. Bio je to događaj vrijedan pažnje, stoga neka je komplimenat i zahvalnost svima koji su u njemu sudjelovali!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. kanaprst (Uredi)

  Dragi moji bratimi jedva čekan doć doli i zapivat u procesiji. Što se tiče tonskog zapisa mislin da bi ga svi volili čut, pa molim admina da se potrudi. Hvala unaprid.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. justina (Uredi)

  Tribalo bi pohvalit i mladega ciceta fabrisa koji je osmisli koncept i izabra pisme. Na mladima korčula ostaje.
  Bravo Korčulani, bilo je lipo!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Rasa Cepenjor (Uredi)

  Pozzz za Jungher Edija od cepija iz Majdanpeka ,ako mozes seti se JNA Martovska klasa 1987 Sinj prodao sam ti kasetofon STILANDIJA.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.