Vjeran Filippi kandidat za gradonačelnika Korčule

ivan_grubisicUz slogan Hoćemo, možemo, znamo – Za bolju i sretniju Korčulu, održan je u petak navečer (8.ožujka 2013.) u hotelu Korčula predizborni skup Vjerana Filippi (Korčulanska liga) nezavisnog kandidata za novog gradonačelnika Korčule. Njegove glavne smjernice izbornog programa su popraćene potporom koalicijskog partnera Vicka Ivančevića (predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a) te don Ivana Grubišića (predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i zastupnik u Saboru RH) koji je obećao da će Vjeran Filippi postati Saborski zastupnik, ako onu bude izabran za Splitsko-dalmatinskog župana.

Vjeran Filippi je dobio odobravanje od brojne publike svojom vizijom razvoja Korčule, kada je upozorio da Korčuli fali gospodarski razvoj, po čemu je Korčula najnerazvijeniji hrvatski otok, pa i Grad Korčula u kojemu je turizam u zaostatku u odnosu na susjedne Gradove Hvar i Dubrovnik, čije programe možemo primijeniti i kod naših uvjeta, koji su doprinijele nezaposlenosti mladih, posebno viših stručnjaka koji napuštaju Korčulu. Uz mnoge gradske nedostatke u infrastrukturnom i komunalnom stanju (objekt Liburna, autobusni kolodvor, Muzej Marka Pola, nautički centar) Filippi je nabrojio uz ponuđena rješenja da mnoge programe moraju pokrenuti koncesionari (parking, lučko područje) koji bi odmah zaposlili desetak mladih ljudi, bez većih troškova lokalne samouprave. Unaprediti sustav stipendija za prirodne i tehničke znanosti, dati segment za izmjenu javne uprave, uz privatni kapital kao glavni pokretač razvoja. Isto tako Grad nema nikakve ingerencije na Gradski Park Hober i Fortecu i treba tražiti od Hrvatskih šuma da se prenesu u vlasništvo Grada. Dalje je govorio o revizija prostornih planova, koje bi mogli koristiti mnogi investitori, pa javno privatno partnerstvo uz napomenu da Korčula mora imati visoko školstvo.

Upozorio je na hitnu izmjenu statusa gradskog KTD Hober, da bude samo komunalno poduzeće, a ostale djelatnosti (parking, ribarnica i pijaca, privez brodova) prepustiti drugim poslodavcima. Uvesti sustav gospodarenja energijom. Imao je i dobrodošlo obećanje: Nama nije cilj turizam, brodogradnja, pomorstvo, promet jer su to sredstva, a nama je cilj sretan život građana gradskog područja. Korčula je po stanovništvu najstariji grad u županiji, i tim ljudima starije dobi posvetiti veću brigu i poticati udruge socijalne skrbi. Dao je kritiku Hrvatskoj vladi koja do sada nije spasila HTP Korčula (pred stečajem), što je sramota za Hrvatsku, da se provede pametan plan uz investiciju i stvori Korčuli destinaciju visoko kvalitetnog turizma. Europski fondovi, javno privatno partnerstvo kao izvor financiranja i privlačenje privatnog kapitala.

Za ova tri segmenta Korčula ima potencijale, ulaganje u softver a ne u hardver, vrijeme je da počnemo ulagati u ljude, zaključio je Vjeran Filippi. Njegov koalicijski partner Vicko Ivančević (HSLS) je pozvao i ostale stranke istih namjera, jer bi bili jači u provođenju posrnulog gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, gdje su mladi u izuzetno teškoj situaciji na tržištu rada.

Don Ivan Grubišić okupirao je pratitelje predizbornog programa s porukom da se neće lagati i krasti, nego zajedničko pravednije dijeliti zajedno. Za stanje u Hrvatskoj je bio veoma kritičan uz napomenu da su potrebne korjenite promjene u vođenju politike, preskupi su političari koji su učinili bespuće u Hrvatskoj. Izračunao je da svaki političar dnevno dobiva po tisuću kuna, bez obzira zasjedao ili ne. Napomenuo je da vodeći SDP ima 63 zastupnika i kroz mandat od 4 godine dobiva 120 milijuna kuna iz državnog proračuna, kojega pune porezni obveznici. Ovo sve što zarađuju morali bi vratiti, jer je puno potrošeno a ništa učinjeno. Hrvatska ima dovoljno novca za tehnologiju i zaposliti mlade, previše se daje za menađerske ugovore.

Ne treba 151 saborski zastupnik u zemlji veličine talijanskog grada Milana, plus 270 tisuća državnih službenika, bez školstva i zdravstva, dok bi kod nas bilo dovoljno 50 do 70 zastupnika, stručnih i kvalificiranih. Ima i puno akademika starijih od 75 godina uz prosječnu mirovinu od 12 tisuća kuna.

Potrebna je i revizija ugovora s Vatikanom. Svoje je predavanje završio s 4 potrebne evanđeoske vrijednosti: poštivati dostojanstvo, kultura razgovora, pravo na različitost. Nakon toga su svi skupa popričali o svemu što je važno za boljitak Korčule i Hrvatske.

Tekst i foto: Nikola Perić

Pošalji dalje:

18 komentara “Vjeran Filippi kandidat za gradonačelnika Korčule

 1. afer (Uredi)

  Da li vam je poznata i jedna koalicija Grubišića koja je urodila plodom i nije njegovim partnerima ostavila gorak ukus u ustima. Počnimo od Boga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Mate (Uredi)

  Ja san mislio da Liga principjelno ne želi ni sa kim u koaliciju. Čudno.
  Od svih onda odabrat luzere tipa HSLSa.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. norant1968 (Uredi)

  Ovakvu vrst predizbornih želja smo se naslušali kao i tehničku izvedbu uvijek dođe par političara i drže govore bez jasnih argumenat i činjenica, možda ne bi bilo zgorega da primejrice na ovom skupu su nazočni bili potecijalni investitori koji bi se obratili članovima, simpatizerima tj biračima da ukoliko ova opcija pobjedi da će oni investirati u razne naše želje, jasno da vidimo matematičke izračune, predočene predugovore investitora s potecijalnom strankom dajte političari malo kreacije uvjerite da doista argumentirano stojite iza vaših govora, ok treba parkig dati u koncesiju ali dajte detaljno elaborat da vidimo što dobijamo a što gubimo kroz brojke itd…sve ovo vam i ja kao polupismeni tovar mogu obećat ali ne mogu napravit…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. petar denoble (Uredi)

  norant, ne da investitori obećaju nego da odma iskeširaju četiri godišnja proračuna grada unaprijed. a možda i da dadu mali prilog za penzioni fond svakomu u publici.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. runja (Uredi)

  mi smo mišćani čudna bića, na svakega drvlje i kamenje i ko govori oni koji ni za živu glavu nebi zasukali rukave za Korčulu!
  Pametnih u našim redovima imamo, ali “neču ti ja” je posta uobičajen odgovor pa zaboga ljudi mrdni mo se ako hočemo bolje mistu i našoj dici!!!
  Izbori su blizu, dobro promislimo, ne po stranačkoj pripadnosti ona je pomalo dovela do stagnacije nego pamet u glavu jer je dosta nevoje……

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. FRANKO SRHOJ (Uredi)

  Vjeran moze biti dobar covijek, ali se pokazao kao kao luzer i trebao je odavna vec shvatiti da mu nije mjesto da bude nikakav vodja, a kamoli gradonacelnik.Nije ostao vjeran svojim obecanjima dok se stvarala Korculanska liga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. hmmm (Uredi)

  Zanimljivo , Hober rasteretit određenih ovlasti i poslova koje ce podjelit međusobno prema rodbinskim vezama . Rojaku neka pijaca ,,,,, m **** cemo dat ribarnicu a ti ***** podili ostatak neka ,ako zapne uvik more grad uletit i pomoć s donacijon . Fuj , jadno i zapravo hrabar udarac na intelekt Korčulana s nadom da će popušit ovakav zajeb , , , , STOP LIGA i HSLS na izborima ne prolazite

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. vjeran filippi (Uredi)

  Vezano za prethodni komentar samo bi želio pojasniti prijedlog vezano za restrukturiranje Hobera. Cilj je fokusiranje Hobera na osnovne i vrlo važne djelatnosti gospodaranja otpadom i otpadnim vodama te drugim osnovnim komunalnim uslugama dok bi se ostale djelatnosti prenjele direktno na Grad (ne na privatnike). Ovo je bitno iz dva razloga; gospodarenje otpadom je dostiglo kritičnu razinu u Korčuli te moramo značajno povečati razinu upravljanja i drugu zbog čistih odnosa Grada i Hobera posebno vezano za PDV. Za ilustraciju Grad trenutno plaća oko 500 000 hrk za usluge čiščenja, s obzirom da Grad nije u sustavu PDVa dok Hober je u sustavu PDVa, Grad plati uslugu 500 000 HRK umjesto 400 000 HRK koliko bi ga koštalo da su usluge čiščenja pod Gradom – 100 000 hrk plati PDVa državi (za ilustraciju ukupno će Grad u 2013 donirati udrugama u kulturi 100 000 hrk). Osim toga ovakav ustroj onemogućuje Gradu da intervernira sa radovima i uslugama čiščenja koje su van godišnjeg ugovora sa Hoberom. Jednostavno rečeno uprava zakonski ne smije pružiti nikakvu uslugu Gradu a da tu uslugu i ne naplati bez obzira što je Grad vlasnik. Nadam se da sam pojasnio moj stav oko Hobera vrlo bi rado pojasnio i druge djelove programa.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. hmmm (Uredi)

   Da zvući krasno ali opet svi odjeli prebačeni s Hobera koji če biti ustrojeni u Gradu će zahtjevati po prirodi stvari otvaranje nekolicinu radnih mjesta koja su doista nepotrebna jer vec sada Grad ima na plaći vjerojatno tucet nepotrebnih kadrova.Zaposleni ce biti birani normalno kako odgovara vodećim ljudima stranke koja je na vlasti tj. Vama i Vicku.Znači nece ic u korist privatnicima vec pruvatnim osobama koje ce dobit lagan posao s pristojnom plaćom. Što se drugoga tiče, moram još provjerit ali čini mi se da ako tijela lokalne i područne uprave,političke stranke i sindikati prilikom obavljanja gospodarske djelatnosti koja im donosi korist smatrat će ih se poduzetnicima i porezna uprava će rješenjem ustvrditi da su porezni obveznici (čini mi se da ide ovako ) Stoga Grad ne može jednim aktom prebacit poslove pravne osobe na sebe i jednostavno bit ubjeđen da porez nitko neće platit u smislu pojeo vuk magare.To bi bilo smiješno čak i za ovu državu.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. vjeran filippi (Uredi)

    Još jedno dodatno pojašnjenje. Neće biti zaposlene nitko novi već će dio radnika Hobera postati zaposlenici Grada.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. hmmm (Uredi)

     Ali ponovno ne shvaćam poantu te ideje , ako pogledamo malo globalnije nema samo Korčula komunalno poduzeće , Blato ima Eko ,Grad Split također Gradsku čistoću a Zagreb isto pr.osobu koja je zadužena za odvoz smeća .Znači ne postoji poznati primjer suprotnoga a da je takva forma imalo isplativa i provediva zar nebi država prva igrala na tu kartu a i teško mi je povjerovati da ovako revolucionarne spoznaje do sada nikome nisu pale na pamet nego smo svi u zemlji bili u mraku dok Korčulanska liga nije predstavila svoj plan.Drugo što mi još je manje jasno, što će biti s pokretninama i nekretninama , potraživanjima i obvezama Hobera kao aktivne osobe na tržištu kada je rekonstruktuirate.Znate li koliko je to skup i zahtjevan projekt i naravno da će opteretit gradski proračun s novim zaposlenicima.Još me zanima da se maknem od Hobera , što Vaša liga smjera s Bazenom kada nagomila dug održavanja a državu ne bude briga za pokrivanje tih troškova.Hoćete li imati hrabrosti iskreno objasniti građanima da ako je potrebno da će bazen biti zatvoren ili će te ostati njemi po tom pitanju. Mislite spasiti Hotelsko i to odlično zvuči kao predizborno obećanje ali čemu to busanje u prsa kad je ta firma odavno briga države koja ju i financira tj. kreditira i ono što Grad može nije minimalno vec uopće nema učinka.Kao da kandidat za načelnika Brača kaže da će spasiti Jadrankamen , dobit će aplauz iako itko inteligentan zna da je to briga države.Još samo ovo , čemu Grubišić , čovjek koji sramoti i grize ruku koja ga je odhranila i omogućila mu život na visokoj nozi , osoba bez trunke moralne kvalitete koja JOŠ nije uzela riječ u parlamentu tijekom aktualnog prijepodneva i sama je priznala da iz svoje zadnje klupe slabo i čuje rasprave.Čemu njegov dolazak na Korčulu kada ono malo vjernika koji poštuju Krista njega ne vole.Ivan G. još ni sam nezna što želi , bit političar ili duhovni vođe jer da želi bit izvan crkve odavno bi zabranio korištenje DON prije imena i prezimena osim ako ne cilja na imiđ vođa Talijanske Cosa Nostre što sumljam.

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. vjeran filippi (Uredi)

  opet se ne razumijemo, odvoz smeća spada u osnovne komunalne usluge koje Hober naplačuje pravnim i fizičkim osobama te će kao takvo ostati na Hoberu (isto kao i kanalizacija te neke druge osnovne komunalne usluge). Prebacit će se djelovi Hobera kojima je glavni kupac Grad; čiščenje javnih površina, javna rasvjeta, vrtlarski radovi na javnim površinama i sl.. dok sitnije usluge kao štu su upravljanje tržnicom, ribarnicom i slično treba još odlučiti da li prebaciti na Grad ili ostaviti Hoberu. Cilj je uštediti Gradu značajan iznos PDVa kojeg sad plačamo bespotrebno. Imovina i obveze Hobera ostaju na Hoberu ali je i taj iznos potrebno redefinirati s obzirom da Grad financira obnovu voznog parka. Vezano za bazen uvjeren sam da će se obveze grada moći držati unutar iznosa do max 1m hrk godišnje što će grad smatram biti u mogućnosti financirati. Ukoliko bude više od toga biti će problema. HTP će se rješiti vrlo brzo te će ili biti prihvačen predstečajni plan ili će ići u stečaj. Uvjeren sam da će vjerovnici prihvatiti predstečajni plan koji će stvoriti temelje za ulazak kvalitetnog investitora. Vaše stavove o don Ivanu ne želim komentirati te predstavljau Vaše mišljenje. Ja ga znam kao moralnog i pametnog čovjeka.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. hmmm (Uredi)

   moram istaknuti jedno : IZNENADILI STE ME , veoma uljudno , elokventno,pravovremeno ste odgovorili na moja pitanja,zahtjeve,napade. Malo tko bi imao strpljenja i volje voditi ovakvu raspravu unutar foruma koji je anoniman.Ne slažem se u nekim stvarima ali bitno da imate ideju određenih promjena te stanja stvari. I dalje smatram da su Vam partneri loše odabrani prvo HSLS je izbrisan na političkoj mapi(s razlogom) i ne vidim zašto ga oživljavat na lokalnoj razini a za drugoga sam sve napisao i toga se držim te sumljam da itko može promjenit to stajalište (nikad nisam dvojio u njegovu inteligenciju zapravo jako je promišljen).Summa summarum,imate kredibilitet(barem kod mene) da učestvujete u trci za gradonačelnika,zaslužujete fer borbu također želim sreću , ja ipak svoju opciju imam pa neka zasluženo pobjede bolji.
   Do sljedece rasprave,student

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. kukumica (Uredi)

  Bilo je ugodno pratiti ovu malu raspravu. Pitanje za Vjerana: da li smatrate da je moguce organizirati reciklazu i odnosenje otpada s otokoa na lokalnom nivou?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. badija (Uredi)

  Ma disi tega k……..a vaze za partnera,pa sa njin u koaliciji p…s to ti je ko amen!!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. vjeran filippi (Uredi)

  odgovor kukumici. Reciklažu je apsolutno moguće organizirati na lokalnom nivou i to je prvi zadatak Hobera bez obzira ko bio gradonačelnik. Spomenuti proces zahtjeva vremena i novaca te će po mojoj procjeni trebati oko 3-4 godine da se rješi na zadovoljavajući način. Odvoz sa otoka će bit moguće kad se otvori županijsko odlagalište (još nije dobilo niti građevinsku dozvolu). Drugi koncept su spalionice koje trenutno nisu zakonski dozvoljene na otocima. Prvi preduvjet je stvaranje tehničkih i organizacijskih preduvjeta kroz restruktiranje Hobera (prethodni postovi), zatim kroz organizaciju sustavnog informiranja građana te kroz rješavanje potrebne tehničke i građevinske dokumentacije. U isto vrijeme treba ispitati izvore financiranja. Dakle proces je dug ali nema alternative.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. kukumica (Uredi)

  Hvala. Stalno cujem iste cinjenice: zupanijsko odlagaliste koga ni na vidiku ili spalionice koje su hvala bogu zabranjene na otoku. Mislila sam da li je moguce da se neko prosvetli i pristupi otpadu kao robi: bio otpad, papir, staklo, metal, gradjevinski materijal, sve sirovine za recikliranje. Zasto paliti? Odlagati? Slazem se, za to je potrebno desetak godina ozbiljnog rada, ali nije nemoguce.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.