Predavanje o Veloj spilji

dinkoTuristička zajednica i Centar za kulturu Grada Korčule organizirali su u utorak navečer (12. ožujka 2012.) u kino dvorani Doma kulture u Korčuli predavanje o Veloj spili iz Vele luke i arheološkim zanimljivostima zapadnog dijela otoka Korčule, na kojem je predavač dr.sc. Dinko Radić prilagodio znatiželjnicima i turističkim vodičima najznačajnije rezultate istraživanja arheološkog lokaliteta Velike spilje(lokalnim rječnikom Vela spila), koja je zanimljiva izvana i unutra.

Ispred ulaza se vidi velolučki zaljev, Blatsko polje i otoci od Visa, Svetog Andrije, Biševa pa do Sušca i Lastova, i dio talijanske obale. Spila je smještena na brdu Pinski rat(nadmorske visine 130 m)do koje se dolazi uređenom cestom, koja će uskoro dobiti i sadržajnije funkcije ..Unutra je dobra vidljivost zbog dva otvora na stropu. Predavač je napomenuo da je u modernoj literaturi Velu spilu prvi opisao Nikola Ostoić koji ju je 1835.g.obilazio i kazivao na njene prirodne ljepote, dok je povijest znanstvenog istraživanja započeta 1949.g., dok se je brojnim istraživačima 1986. pridružio i arheolog Dinko Radić.

Shvatljivim načinom publici je pričao da su iskapanja tijekom razdoblja od 25 godina doživljavala promjene, od fizičkih radnika do primjene suvremenijih metoda terenskog rada uz pomoć studenata kada se je prikupilo materijala za razne analize i statističku obradu podataka. Po sadašnjem stupnju istraženosti zaključuje se da je špilja naseljena od početka neolitika – mlađeg kamenog doba, oko 6500 godina prije Krista. Korištena je i u vrijeme eneolitika (bakreno doba), a nalazi u gornjim slojevima upućuju na povremenu čovjekovu nazočnost u svim idućim epohama – brončano i željezno doba. Vela spila jedna je od najbogatijih pretpovijesnih nalazišta na Sredozemlju pa i u svijetu. U njoj je pronađeno pet ljudskih grobova iz mezolitika, jedinih i najstarijih na Jadranu.Uz mnoge nalaze spominje se i keramika od prije17.500 godina. Ovo nalazište je preokrenulo prapovijest ovog kraja s dokazima da ono zadire mnogu dublje u prošlost, zbog čega i projekt istraživanja dobiva simbolični naziv KPK (Korčula prije Krista). Pojasnio je Dinko Radić, i tu je radno sastajalište svjetske ekipe studenata arheologije i geologije, a projekt podržava i najpoznatije sveučilište u Cambridgeu..

Osim Vele spila, pojasnio je i vrijednost otočkih gradina, napomenuvši turističkim vodičima da iskoriste sve povijesne vrijednosti ovoga kraja.Bilo je i pitanja i razgovora s predavačem, koji je uspio zainteresirati posjetitelje predavanja.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Predavanje o Veloj spilji

  1. Ivan (Uredi)

    U svezi s keramikom koja se spominje a datira se na 17 500 god. – da ne dođe do zabune, ne radi se o keramičkim posudama, već o keramičkim figurama koje prikazuju životinje, vjerojatno jelena ili slične životinje. To je prvi takav prikaz životinje i vjerojatno prva upotreba keramike u Europi. Prve keramičke posude javile su se desetak tisuća godina poslije…

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.