Pasionska baština Korčule u dubrovačkoj katedrali

dubVjernici župe sv. Marka iz Korčule okupljeni u tri bratovštine u četvrtak, 14. ožujka u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike izveli su dio bogate korčulanske Pasionske baštine, obučeni u bratimske odore i s liturgijskim predmetima.

Pozdravljajući okupljenje korčulanski župnik don Frano Kuraja izrazio je zadovoljstvo zbog pohoda vjernika Korčule dubrovačkoj katedrali u godini kada ona slavi 300. obljetnicu blagoslova te predstavio tri korčulanske bratovštine: Bratovštinu Svih Svetih, čiji počeci sežu u davnu 1301. godinu, Bratovštinu sv. Roka iz 1575. godine i Bratovštinu Blažene Djevice Marije od Utjehe-Pojasa utemeljenu 1603. Samo dio bratima je stigao u Dubrovnik kako bi predstavili izbor napjeva i razmišljanja uz Veliki tjedan koji se u Korčuli stoljećima njeguje. Oni koji žele čuti sve, neka dođu u Korčulu u Velikom tjednu, pozvao je župnik Kuraja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LjISo6KYkdA[/youtube]

U programu naslovljenom „Slatko drvo, slatki čavli, slatka vira i ufanje“ , uz pet razmišljanja o muci Isusovoj, izvedeno je dvadesetak pjesama i napjeva, višeglasno i solo, uz prigodan scenski postav prilagođen unutrašnjosti katedrale.

Zahvaljujući izvođačima katedralni župnik dr. don Stanko Lasić nije skrivao svoje oduševljenje onim što se moglo čuti dodavši kako bi ovu pasionsku baštinu također trebalo zaštititi stavljajući je listu svjetske nematerijane baštine UNESCO-a.

Večeri Pasionske baštine Korčule u dubrovačkoj katedrali nazočio je i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić.

CIJELI ČLANAK I GALERIJA FOTOGRAFIJA – LINK

Angelina Tadić – www.dubrovacka-biskupija.hr

Pošalji dalje: