Otklonimo prepreke!

imagesNe znamo koliko ste svjesni prepreka na koje osobe s poteškoćama u kretanju svakodnevno nailaze u našem gradu, ali one nisu samo fizičke prepreke, one su prepreke normalnom životu. Osobe s poteškoćama u kretanju zaslužuju jednaku kvalitetu života kao i ostali građani Korčule. Udruga „Moje sunce” svakodnevnim radom nastoji poboljšati kvalitetu života djece s poteškoćama, ali nismo uspjeli postići otklanjanje arhitektonskih barijera. Nadamo se da ćemo u suradnji s Gradom i udrugom „Kap u moru“ uspjeti ostvariti i ovaj cilj. Kako biste bolje razumjeli kroz što sve prolazi dijete s poteškoćama u kretanju, pročitajte kako poteškoće u kretanju gradom vidi naša članica Anđela Novak.

Kako bi vam bilo da vas u običnoj šetnji sprječava skala, rupetina na cesti, pločnik, automobil nemislećeg , ups, nepažljivog vozača, stup koji ne možete zaobići niti preskočiti? Ako poželim poći iz svoje škole u šetnju gradom, dok moji prijatelji imaju tjelesni, sama u svojim kolicima, zapet ću već na izlazu iz škole jer bi me rampa za spust u prizemlje s prvoga kata, mogla lansirati u zid preko puta staklenih vrata.

I povratak u školu bio bi mi nemoguć bez nečije pomoći. Ne trebam ni pokušavati ući na glavna vrata jer do njih me dijeli barem trideset skalina, a školski hol u svakom je slučaju za mene i druge invalide zabranjena zona. Ako se uspijem spustiti strmom Uicom Ante Starčevića prema gradu Korčuli i zaželim se dobre knjige, e tu će ispod stuba koje vode u Centar za kulturu nastati problem,  

A tek sve one stube do knjižnice! Ništa, ne moram ni čitati, ionako sam se umorila savladavajući pločnik koji su zaposjeli parkirani automobili!

Da bih zaboravila ovakve brige ne smijem poželjeti odmor u Gradskom muzeju, Katedrali sv. Marka, kupanju na nepristupačnim plažama, šetnji uz zaliv oko hotela Bon Repos (nemoguća zbog rampe ispod konobe Lanterna), šetnju starim gradom (tamo će me dočekati stolovi i stolice ispod gradskog podruma pa će me i tata jedva provući)… sve mi to šetnju pretvara u borbu za preživljavanje. Kad idem u Dom zdravlja problem mi pravi puno skalina, a kad pada kiša morala bih preletjeti do ulaznih vrata da ne pokisnem i da se ne utopim u lokvi ispred vrata. Ja bih mogla biti uspješan kriminalac! Zbog skale i uskog prolaza ne bi me mogli privesti u policiju!

Rado bih stavila gradonačelnika u kolica pa da sam pokuša svladati sve prepreke koje sam nabrojila. Sigurna sam da bi mu bilo teško kao što je i meni. Ne mislim samo na sebe (iako, zašto ne bih mislila i samo na sebe), ima još djece u gradu, a i starijih osoba koji su invalidi. Dolazi nam svake godine tako puno gostiju, sigurna sam da su često pomislili kako je ovdje diskriminacija prema osobama s poteškoćama u kretanju na djelu. Moja je Korčula prelijep grad i želim se šetati njezinim ulicama bez problema. Željela bih je voljeti, a nikada se ne ljutiti na nju! Sigurna sam da iste želje imaju i sva ostala djeca invalidi u mome gradu, ali i oni koji dolaze u moj grad kao gosti. Imam 14 godina i voljela bih da se do moje punoljetnosti ti problemi riješe jer i ja, kao i svi tinejdžeri želim izaći i zabaviti se.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Otklonimo prepreke!

  1. Carmina Burana (Uredi)

    Draga Anđela, otprilike znam kako je to kada ti jedan običan skalin predstavlja prepreku jer sam se neposredno susretala sa tim problemom gurajući nečija kolica. Evo jučer je bila sjednica Gradskog vijeća, zar je teško predložiti jednu točku dnevnog reda i posvetiti se tom pitanju? Jer barem za neke prepreke je dovoljno samo malo betona. Nadam se da će tvoje pismo potaknuti neke vijećnike za donošenje potrebnih odluka da se situacija za ljude sa teškoćama u kretanju popravi. Eto kandidati, livi i desni, mlada osoba od samo 14 godina je napisala pismo zrelošću jednog 40-godišnjaka. To su problemi grada i svih nas. Na vama je da ih riješite – zato vas se i bira.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.