Uređuje se katedrala Svetog Marka

Unatoč naporima Župnog ureda sv. Marka u Korčuli, odnosno župnika don Frana Kuraje, sigurno je da se crkvene pobožnosti povodom ovogodišnjeg Uskrsa neće moći obavljati u najvećoj i najljepšoj građevini Korčule, gotičko-renesansnoj katedrali sv. Marka iz 15. stoljeća (Korčula je od 1300 – 1828. godine imala biskupiju).

Ovaj najznačajniji i najljepši arhitektonski spomenik doživljava velike unutrašnje građevinske radove na spašavanju i uređenju popucalih i oštećenih nosivih kamenih stupova i temeljnih konstruktivnih elemenata podložnih višestoljetnom utjecaju atmosferskih promjena koje su i dovele do pucanja i osipanja vrijednih kamenih elemenata. I don Frano pomaže sitnije radove na kompletnom uređenju katedrale, koja je zadnje ozbiljnije uređenje imala prije sto godina. Ozbiljno  ugrožen cijeli nutarnji prostor ( plafon, zidovi, popucali nosivi stupovi) prisilili su zatvaranje katedrale u mjesecu studenom prošle 2009.godine, u kojoj su nakon strogih konzervatorskih uvjeta započeli građevinske radove Dubrovačka tvrtka Dom Izgradnja, a elektrifikaciju Splitska Inter Light.

Rabota je velika, i novčano još veća ( oko dva ipo milijuna kuna ) ističe župnik don Frano Kuraja. Ali kad se uredi bit će to ponos župe i grada koji je ponosito poštuje još iz 15 stoljeća kada je izgrađena od korčulanskog kamena s otoka Vrnika..

Glavni su radovi pri kraju, očišćena je stoljetna prašinu koja se nataložila na kamen,dotrajali je izvađen i zamijenjen, a ostalo oprano i očišćeno.Izmijenjene su oštećene željezne zatege sa novim čeličnim. Rješava se kompletna statika katedrale uz kamena nova konstrukcijska rješenja prema projektu Eugena Lokošeka iz Zagreba. Postavljaju se nove električne instalacije, razglasni uređaji, nova modernija rasvjeta uz prostorni sklop, svojom povišenom razinom, arhitektonskom razvedenosti, oblicima i intenzivnijom osvijetljenošću, što će i jedinstvu s prednjim dijelom stvoriti izvanredne ugođaje, i slijedećih barem sto godina ova će veličanstvena građevina moći stvarati duboke dojmove na posjetitelje, optimističan je župnik Korčule. Umjesto za Uskrs,katedrala bi mogla imati misno slavlje na 25.travnja kada se slavi i Sveti Marko zaštitnik i patron  istoimene župe Korčula. Tekst i snimak : Niko Perić

Na slici : Korčulanski župnik don Frano Kuraja očekuje da bi se nutarnje uređenje katedrale sv. Marka moglo završiti do 25.travnja,ovogodišnje svetkovine sv. Marka,zaštitnika i patrona korčulanske župe.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Uređuje se katedrala Svetog Marka

Komentari su zatvoreni.