Kuda plovi Mediteranska?

Bojazni malih dioničara da je natječaj za prodaju imovine korčulanskog brodara sklopljen radi pogodovanja velikoj dioničarki Nedi Young, koja ima 48,43 posto dionica, pokazale su se opravdanima.

Potvrđuje to podatak da su predsjednik Uprave Vladimir Šelebaj i najveća dioničarka 22. ožujka u Splitu sklopili predugovor kojim korčulanski brodar prodaje Nedi Young upravnu zgradu, velebnu kamenu peterokatnicu na rivi u Korčuli.

Natječaj o prodaji imovine raspisan je samo dva dana prije sklopljenog predugovora, što je podgrijalo sumnje malih dioničara. Predsjednik Uprave Šelebaj opovrgava optužbe i veli kako nije potpisan nikakav konačan ugovor te da, ako ne pristignu zadovoljavajuće ponude po važećim tržišnim uvjetima, Young predugovorom samo izražava spremnost da u krajnjoj soluciji kupi upravnu zgradu, kameno zdanje na korčulanskoj rivi procijenjeno na oko dva milijuna eura.

Mali dioničari ne vjeruju Šelebaju. Smatraju da je jedini cilj Nede Young jeftino se domoći vlasništva nad zgradom, a ne nikakvo restrukturiranje tvrtke pod čijom se krinkom prodaje. Natječaj za prodaju nekretnina, smatraju oni, u startu destimulira kupce, koji moraju odmah uplatiti polog od pet posto ponuđene cijene.

− Tko će kupiti nekretninu kad postoji mogućnost da vjerovnici odmah sjednu na novac s računa dugovima opterećene tvrtke? − ističe Vjeran Filippi, jedan od predstavnika malih dioničara.

− Mi nismo protiv prodaje nekretnina, ali samo kao dijela plana restrukturiranja tvrtke. Kako ni vjerovnici ni mi nismo vidjeli plan restrukturiranja tvrtke, sve upućuje na to da ga ni nema i da se natječajem samo pogoduje velikoj dioničarki – rezolutan je mali dioničar Vjeran Filippi.

Doznajemo da je Državna agencija za sanaciju banaka, kojoj Mediteranska plovidba duguje više od 30 milijuna kuna, spremna odmah blokirati račun tvrtke ako imovina bude prodana “za bagatelu” ili ako se pokaže da je natječaj namješten.

Mali su dioničari k tomu ranijim pismom premijerki Jadranki Kosor pokrenuli mjerodavne državne institucije da provjere zakonitost radnji sadašnje Uprave.

Ponovni poziv ponuditeljima

Mediteranska plovidba objavila je u petak preko Zagrebačke burze produljenje roka za prodaju nekretnina u Korčuli. Tvrtka je oglasila ponovni poziv svim zainteresiranim za davanje ponude, s posljednjim danom za dostavu 23. travnja 2010. godine. Podsjetimo, prvi rok za dostavu ponuda bio je sedam dana i istjecao je u petak.

Piše Željan Petković /EPEHA / SLOBODNA DALMACIJA

Pošalji dalje:

2 komentara “Kuda plovi Mediteranska?

 1. Raciscanin (Uredi)

  Eeeeee, bidni oni naivni Raciscani, sto su za kikiriki prodavali svoje dionice “spasiteljici” Young, a i bidni sto su in bivsi “manageri” digli brode u dogovoru sa Diabom. Svi su ista ***** i prokleto in bilo oteto, od onih st su cili zivot navigavali, kruv sa sedan kora zaradjivali, topili se, zrtvovali cili zivot bez familije…iskreno zao mi je tih bidnih Raciscana, a ovi sta su napunili zepe neka in se smiju!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. ins.colombo (Uredi)

  Šelebaj dogovorio prodaju za 1,35 mil. €

  Dioničari traže istragu

  Direktor Mediteranske plovidbe Vladimir Šelebaj Sellier dogovorio je sa većinskom dioničarkom Nedom Young prodaju kompanijine Upravne zgrade za 1,35 milijuna eura, piše u predugovoru kojeg su dvije strane sklopile prije mjesec dana.

  Navodi se da neovisno o procjeni vještaka maksimalna cijena može biti 1,75 milijuna eura. U slučaju da Mediteranska raskine ugovor dužna je Nedi Young platiti štetu od 15.000 dolara. Predugovor je potpisan prije otvaranja javnog natječaja. “To je kazneno djelo”, kažu mali dioničari koji traže istragu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.