Održana Skupština DVD Korčula

Predsjednik DVDU Vatrogasnom domu u Korčuli održana je u subotu (23. ožujka 2013.) redovna godišnja skupština DVD-a Korčula, koju je uz 70 članova (s veteranima) vodio predsjednik Marko Milat, uz nazočnost tajnika Županijske vatrogasne zajednice Stijepa Bašice, predsjednika GV Korčule Lovra Krstulovića, Mirko Duhović gradonačelnika, i njegovog zamjenika Franca Steneka u ulozi načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Korčule, kao i predstavnika DVD iz Lumbarde, i svi su pohvalili rad i suradnju s korčulanskim vatrogascima. Minutom šutnje odali su počast svim preminulim vatrogascima, i nakon toga prihvatili izvješća za 2011 i 2012 godinu i usvojeni plan za 2013. koje je podnio zapovjednik vatrogasne postrojbe Žitomir Lozica, koji je za 2011. godinu kazao da je bila izuzetno nepovoljna, bez redovnog financiranja, dok su u sezonu ušli sa zadovoljavajućom tehnikom i opremom zahvaljujući potpori VZ DNŽ i Grada Korčule.

U ovoj godini smo putem donacije bratskog vatrogasnog društva iz Slovenije dobili punjače sa sklopom za regulaciju održavanja optimalnog napona akumulatora, spomenuo je zapovjednik Lozica. Bila je i redovita opskrba vodom domaćinstvima(81 cisterna po 8000 litara) na području Čare,  Pupnata i Žrnova, kao i obuku domaćinstava za gašenje šumskih požara. U 2012. g. financiranjem Grada Korčule, uz redovnu su djelatnost realizirali značajne projekte, iako je odlukom DNŽ umanjen iznos, pak smo na Državno natjecanje u Zadar sa četiri ekipe,  sami platiti, požalio se je podnositelj izvješća. Nabrojio je 41 dežurstvo letova helikoptera u prijevozu pacijenata do bolnica dok je auto cisternom nastavljena opskrba pučanstva vodom.  Putem sporazuma HVZ-a i VIP d. o. o.  i dalje se članovima DVD omogućava umrežavanje po posebnim uvjetima i međusobnu besplatnu komunikaciju, što je uz svakodnevne razgovore korisno zaključio je Lozica, uz podatak da su imali češće vježbe intervencija u prometu, i predavanja za pružanje prve pomoći unesrećenima. U ovo godini smo sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ potpisali sporazum za Park šumu Hober u Korčuli, rekao je zapovjednik DVD Korčula.

U toj su godini imali spašavanje potonulog broda, u Lumbardi gašenje požara na obiteljskoj kući,  i na zapaljenom automobilu u Korčuli, te u Čari, Smokvici i Žrnovu gasili požare od udara groma i paljenja trave, te u gašenju požara u Slivnu i Stonu. Plan realizacije programa za 2013. g. Lozica je započeo riječima:Naš je plan optimalan, a sredstva minimalna, dok je Franc Stenek pokrijepio podatkom, da je uz sredstva za redovnu djelatnost vatrogasne postrojbe DVD Korčula u proračunu Grada Korčule osigurano za 2013.  godinu 600. 000 kuna s kojima se može financirati dio troškova za plaće tri djelatnika i 25 sezonskih vatrogasaca(za udio od 50%), nabavku opreme, otplatu vozila, materijalne troškove DVD Korčula, motriteljsko-dojavnu službu koju obavlja DVD Korčula temeljem posebnog sporazuma između Grada Korčule i DVD Korčula, kao i 90. 000, kuna za opremanje tehničkog vozila koji je prema usvojenoj Procijeni ugroženosti i Planu zaštite od požara Grada Korčule potreban za tehničke intervencije koje provodi DVD Korčula.

Prihvaćena su i financijska izvješća za protekle dvije godine, uz plan za ovu 2013, u kojoj se predviđa aktivno dežurstvo u vatrogasnom domu DVD Korčula kombinirano sa pasivnim dežurstvom putem dojave na mobitel, aktivno cjelodnevno dežurstvo u vatrogasnom domu od 1. lipnja do 30. rujna, dok će se angažirati 25 sezonskih vatrogasaca DVD Korčula, uz 6 iz DVD Lumbarda. Motriteljsko-dojavnu službu će organizirati Hrvatske šume d. o. o.  na području Grada Korčule,  dok će protupožarne ophodnje nadziranja šumskih područja organizirati DVD Korčula, za šume u vlasništvu fizičkih osoba sukladno Planu ustrojavanja i obavljanja motriteljsko-dojavne službe.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

2 komentara “Održana Skupština DVD Korčula

  1. Carmina Burana (Uredi)

    Oni u ozujku 2013 usvajaju izvjesce za 2011?! Ben su zvelti…

    Druga slika je mislim iz udruge Moje sunce i nema nikakve veze sa vatrogascima.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.