Dani Velikog tjedna

Na poklon vjernicimaJučer je (nedjelja, 24.ožujka 2013.) u katedrali sv.Marka u Korčuli uz svečanu svetu misu i blagoslov cvijeća, grančica masline i palmi, obilježena Cvjetnica, (nedjelja Muke gospodnje) kada je nakon mise izložen presveti Sakrament na 40 satno klanjanje. Prema obavijesti korčulanskog župnika don Frana Kuraje, presveti će sakramenat biti izložen do 18 sati, kada mu na poklon dolaze članovi bratovštine Svih Svetih (osnovani 1301.g.), dok će na Veliki ponedjeljak biti izložen od 7 do 18 sati, kada mu na poklon dolaze bratimi Sv.Roka (osnovani 1575.g.) i zatim na Veliki utorak presveti će sakramenat biti izložen u isto vrijeme uz završni poklon bratovštine Gospe od utjehe (Mihovilci, osnovani 1603.g.).

Toga se dana obilježava i pobožnost 13. utoraka u čast Svetom Antunu, koja se održava u crkvi sv.Antuna u 17.sati, i zatim sat kasnije u katedrali. Na Veliku srijedu je ujutro u 6 sati zavjetno hodočašće do crkvice sv. Liberana u predjelu Soline (4 km od Korčule) gdje će se slaviti sveta misa. Zatim su u 18 sati lamentacije i sveta misa uz završetak 40 satnog klanjanja. Na Veliki četvrtak se slavi misa Večere gospodnje, ili spomendan ustanovljenja euharistije svete mise i svećeničkog reda, kada će biti nakon 18 sati i simbolični obred pranja nogu učenicima-apostolima (bratimi Svih Svetih). Na Veliki petak uz spomendan Muke i Kristove smrti, uz obvezan post i nemrs, obredi započinju u katedrali sv. Marka u 18 sati, uz pjevanu Muku gospodnju, čašćenje sv.Križa i sveta pričest.

Tonći PetkovićZatim je procesija okolo grada u kojoj se najavljuje i do tisuću ljudi. Mnogi korčulani koji žive izvan grada dolaze svojim obiteljima, oblače bratimska odjela, noseći liturgijske vrijednosti, pokazujući nastavak višestoljetnih običaja. Najavljen je i dolazak američkih turista.

Tonči Petković, operni pjevač i vokalni pedagog koji živi u Zagrebu, kaže da su dani korčulanske Vele setemane poseban poziv da se do Uskrsa treba vratiti kući i sudjelovati u svim obredima. Veliki su ideali, a ljudi su mali, ako ne prionu crkvi i običajima, kaže Tonći. Za svečanu procesiju je korčulanski župnik upozorio, ako izbjegavamo obrede Velikog petka unutar crkve, a čekamo samo vanjsku procesiju, ništa nismo učinili, to Isusa ne veseli, niti mu dobro činimo. Puno su važniji obredi, a procesija je popratni obred pokazan izvan prostora crkve, kaže don Frano Kuraja.

Na Veliku subotu u 4 sata započinje procesija preko gora, a navečer je u katedrali u 20 sati početak obreda Velikoga bdijenja, uz blagoslov ognja,uskrsne svijeće, vode, i prva uskrsna svečana sveta misa uz večernji blagoslov uskrsnog jela. Na Uskrs u nedjelju će biti sveta misa u crkvi sv.Antuna u 8,30 h, zatim je u 10 sati svečani blagoslov grada i uskrsna misa u katedrali sv. Marka, kao i večernja u 18,30 sati.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: