Američki turisti u Korčuli

DobrodoslicaKatamaranom iz Splita doputovalo je sinoć (četvrtak, 28. ožujak 2013.) petoro američkih turista, koje je dovela Njujorška putnička agencija Travel Leaders, čija je vlasnica Wanda Radetti, oduševljeni zagovornik putovanja u Hrvatsku, gdje je i živjela u Rijeci do odlaska u Ameriku, i koja je pet godina za redom najbolja po ocjeni svjetskih magazina za putovanja, i specijalist za Hrvatsku. U Gradskoj vijećnici im je dobrodošlicu poželio korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović, izrazivši zadovoljstvo što su izabrali Korčulu za vrijeme Uskršnjih blagdana, i pozvao ih na ponovno viđenje. U vijećnici su bili i korčulanski turistički agenti, predstavnicu korčulanskih bratovština i obitelji koje će ugostiti američke turiste.

Na povećem stolu su bila servirana najpoznatija jela domaće kuhinje, slastica i vina, koja su pripremili djelatnici hotela Lešić Dimitri, čiji nam je manager prodaje Toni Lozica kazao, da će Wandin tim prvu noć provesti u njihovom hotelu, dok će se program boravka utvrditi na prijemu u Gradskoj vijećnici. Tako saznajemo, da je bilo planirano doputovati 12 američkih turista, za koje je TZ Grada Korčule pripremila praćenje korčulanskih običaja kroz dane Velikog tjedna. Kako je Uskrs ove godine ranije, bez dovoljnog vremena za marketing, umjesto njih 12 gostiju, stiglo ih je 5. i to djelatnika agenciji, i ovaj je boravak probnog karaktera, kazala je Hana Turudić, direktorica TZ Grada Korčule, zahvalivši Stanki Kraljević, njezinoj prethodnici, koja je pronašla četiri korčulanske obitelji, kod kojih će ugledni gosti boraviti do kraja tjedna. Za njih je organizirano na Veliki petak razgledanje korčulanskih povijesnih i kulturnih znamenitosti, te navečer sudjelovanje u procesiji Velikog petka. U subotu će imati izlet preko otoka Korčule, dok će se u nedjelju na Uskrs priključiti korčulanima na misi, procesiji i blagoslovu grada, kada će navečer biti i završna oproštajna fešta uz nastup korčulanske glazbe.

Na svako pitanje lijepi odgovorHana Turudić ističe da će gostima približiti tradiciju, upoznati će kulturu, s velikim naglaskom na gastronomiju, gdje će im domaće obitelji pokazati svojim primjerom kako se pripremaju za Uskrs. Wanda Radetti je svoj boravak u Korčuli napomenula izrekom:Korčula ima Morešku i Marka Pola, kao i Stanku Kraljević, misleći na donedavnu dugogodišnju direktoricu TZ Korčule. Gospođa Kraljević je pojasnila međusobne razgovore o projektu, prije dvije godine, i sada je Korčula počašćena njihovim prvim dolaskom iz Amerike, gdje će boraviti u obitelji Jakice Tulić, Luči Farac, Frane Kurtović i Marije Cvitanović, te će sa svojim domaćinima bolje upoznati vjerske običaje, frigat prikle, činit sirnice, šarati jaja, kuhat bakalar, peći kozlića.

Cijela im je satnica tempirana, kaže Stanka Kraljević, nadajući se novom dolasku američkih turista koji su zahvaljujući Wandi Radetti, već u Americi upoznati kako bolje obogatiti životno iskustvo.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Pošalji dalje: