Balkan Tour 2013

IMG_7550 IMG_7556

Balkan Tour 2013

Krajem prošle sezone dali smo se u potragu za vozilom koje bi zadovoljilo naše želje i mogućnosti …nakon njuškanja po internet oglasima našu pažnju je privuklo jedno „čudno“ vozilo u Osijeku.

Spontani odlazak u Osijek, brza kupnja „mačka u vreći“ i velika želja za ispunjenjem naših snova.

Vozilo smo odmah prekrstili u ime „Zmaj“ i nekako prošli preko Bosne i Hercegovine, te nakon čuđenja graničnih službenika na svim granicama, uz puno dima nekako došli do Korčule.

Malo tko je vjerovao u ovaj pothvat, ali uz mnogo volje i pomoći dobrih ljudi, nešto malo sreće i novaca, malo po malo…uspjevamo osposobiti našeg „Zmaj“-a za prvo veče iskušenje. Krevet i police od OSB ploča, veliki luft-madrac i vreće za spavanje trebali bi dati ono osnovno.

Istina, sajlu od kilometraže nismo promijenili te nismo mogli mjeriti brzinu kojom ćemo voziti, a ni plovak koji pokazuje stanje u rezervoaru goriva nije promjenjen pa smo nagađali koliko još imamo nafte…

I tako smo odlučili da želimo otkriti Albaniju, ali ako bude sreće i snage u Zmaj-u i komadić Balkana.

U jutarnjim satima pred veliku sedmicu cijela obitelj uputila se prema Albaniji sa vozilom za  koje smo mislili da bi se najbolje moglo uklopiti u ambijent Albanije, ali mnogo smo se prevarili…

Vožnja preko Pelješca, kroz poznate nam krajolike još uvijek daje nekakvu sigurnost ako se Zmaj pokvari…možemo se i pješke vratiti, tješili smo se…i tako do Dubrovnika ali pred granicu shvačamo da nema više šale…avantura započinje…

Ljubaznost graničnih službenika sa Hrvatske i Crnogorske strane, uz smješak koji nam želi sretan put…

IMG_8525 IMG_8527

Iako smo već u više navrata donekle „istražili“ ljepote Crne Gore, sa  Zmajem je to poseban događaj…uči u trajekt koji vozi preko Boke Kotorske… voziti kroz Herceg Novi i Budvu…prirodni nastavak naše obale i još uvijek ugodan osječaj mirisa mora.

IMG_8542 IMG_8551

Nakon Budve započinje težak uspon i prvi mali test za Zmaja, koji sve uspješno svladava…prolaz kroz Podgoricu uz hrpu olupina automobila Yu proizvodnje na nekoj ledini… provlačenje između posljednjih  kuća  i početak ničega…uska cesta koja vodi prema obećanoj nam zemlji, Albaniji… policajci uz cestu koji upravo se bude i izlaze iz vozila, potvrđuju nam da smo na pravome putu.

Uskoro stižemo do Skadarskog jezera i pronalazimo mjesto za odmor sa pogledom, i uživamo u ručku kojeg smo ponijeli sa sobom. Nastavak  puta i uskoro nakon šest sati puta stižemo do graničnog prijelaza. Crnogorci nas ispračaju sa čuđenjem, dok Albanski službenik uz dobar engleski a još bolji hrvatski obrađuje naše putovnice i želi dobro došlicu.

Ulazak u Albaniju u popodnevnim satima daje poseban osjećaj teško za opisati ga. Spremni smo na sve… da nam tigar prođe preko ceste ili majmun skoči na šofer šajbu ne bi se iznenadili…ali na svu sreću pomalo u miru otkrivamo Albaniju.

IMG_8639 IMG_8572

Cesta je dobra, daleko od onih priča da su u Albaniji sve rupe do rupe na cestama, solidna cesta poput ceste preko našeg otoka. Pažnju nam privlače benzinske postaje… otprilike na svakih kilometar jedna, na mjesto veličine Žrnova, računajte tri benzinske postaje. Neke su male, nikakve, ruzinave…dok su druge bolje od naše nove Inine…a tko zna koja bolji „gemišt“ poslužuje.

IMG_9459 IMG_9460

Ove dvije nisu izdržali borbu sa konkurencijom.

I tako pod mrakom ulazimo u Shkodru ili ti Skadar, gdje otkrivamo prve rupe na cesti, gradski život i sve nepoznate mirise. Dolazimo do centra, glavnog trga i parkiramo ispred restorana „Podgorica“, mislim, valjda sam dobro parkirao. Cijela obitelj odlazi u šetnju ovog prvog Albanskog grada na našem putovanju. Sav taj osjećaj, buku, svjetla, mirise i zvukove teško je opisati… ali osjeća se ugoda i miran život. Upijamo sve te „slike“ i uživamo. Dolazimo do jednog malog kafića, sve muškarci u njemu… skoro pa isto odjeveni… na zidu šest velikih TV plazmi , a na svakoj svoja utakmica…i svi gledaju i pijuckaju… Vito (naš sin) pokušava vidjeti rezultat utakmice Hrvatska –Srbija a muškarci nas gledaju u čudu…kao odakle su ovi pali ovdje…

Iskradamo se iz Skadra, ali krivim putem…prema sjeveru. Tek kasnije smo u našem vodiču pročitali da ta cesta vodi na kraj svijeta…samo rupa do rupe…nije nam jasno kako auta tamo svakodnevno voze 10 km na sat.

Okrećemo se i nastavljamo prema Tirani, i uz cestu na jednom parkingu bacamo „sidro“ , zaključavamo auto i uvlačimo se u vreče za spavanje prepuni utisaka.

Nastavlja se…

Stipe,Vito,Petra i Ivan A.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Balkan Tour 2013

  1. Vinko Radonic (Uredi)

    Bravo Ivane, Petra, Stipe i Vito … sve najboje na putu i samo pišite ode dogodovštine 😉

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.