Narodne knjižnice s otoka promiču čitanje na glas

1365157891djeca_gledaju_crtiO_Kako_je_snijeg_pao2. travnja na Međunarodni dan dječje knjige i na rođendan Hansa Christiana Andersena pokrenuta je prva nacionalna kampanja za poticanje  glasnog čitanja djeci od rođenja “Čitaj mi”. 2. Ravnateljica Narodne knjižnice Šime Vučetić Anita Borovina razložila je:

“Tijekom kampanje „Čitaj mi!“ s dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji će se moći upoznati u svakoj knjižnici, u domovima zdravlja i rodilištima u kojima će biti postavljeni plakati i letci s informacijama i savjetima o tome kako i kada čitati djeci te koje su slikovnice primjerene za pojedinu dob. U narodnim knjižnicama bit će organizirane pričaonice priča “Čitam ti priču”, a u suradnji sa školskim knjižnicama organizirat će se natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj, pa ćemo tako postupiti i mi u Veloj Luci.”

Franciska Jurišić Bačić ističe da u Narodnoj knjižnici Blato već se odvijaju svake srijede  interaktivne radionice “Bajkovita srijeda”, a NK Blato se pridružila i Prvoj nacionalnoj kampanji   “Čitaj mi”. Uskoro se priprema i manifestacija Noć knjige i Dan hrvatske knjige, na koju su se knjižnice prijavile i u ožujku predale prijedloge programa.

Nakon pozitivnih iskustava prikupljenih u prošlogodišnjoj Noći knjige, nastavlja se s ovom vrijednom manifestacijom i u 2013. godini. Noć knjige 2013., kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom će se obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava, održat će se 23. travnja 2013. godine. Kako se dan ranije, 22. travnja, obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma objedinjuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Narodne knjižnice u Hrvatskoj, pa tako i na Korčuli neumorno potiču čitanje, ističući pritom važnost čitanja naglas u razvijanju čitalačkih navika i vještina među djecom, što je intencija i Europske organizacije za promicanje čitanja EU READ, koja je 2013. godinu proglasila godinom čitanja na glas.

Dina Cahun – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: