Prazne ulice i kuće

1365162084Uske_koraulanske_uliceNema ni pasa, izreka je koja se ovih dana čuje među korčulanima, misleći na prazne ulice i trgove. U bilo koje doba dana, može se sresti ponekog prolaznika. Gdje su korčulani?

Stanovnici u staroj gradskoj jezgri su tek oni starije dobi,mlađi su na školovanjima ili rade izvan Korčule, gdje dolaze uglavnom ljeti, kada djeluju više kao stranci, koji se dive skladnim urbanističkim cjelinama te bogatom kulturnom baštinom. Prijatelja iz djetinjstva i nema.

U starom dijelu grada s 37 uskih ulica na površini od 3,25 ha s gusto izgrađenim kućama (mnoge napuštene ili porušene) koristi se njih 150, u kojima se svake godine bilježi smanjenje broja aktivnog, a raste broj uzdržavanog stanovništva,uz nepovoljnu dobnu strukturu.

2Trgovci i zanatlije su iz nekadašnjih 300 kuća, preselili u nove stambene zone, kotare ili MO, dok je dio starih kamenih kuća u stanju propadanja (većinom zbog neutvrđenih nasljednika ili nedostatku financija za njihovu obnovu). Neke su popravkom ili rekonstrukcijom dobile poboljšani standard stanovanja, i sada djeluju sablasno zatvorenih vrata i grilja. Popločene ulice i trgovi će doživjeti najezdu turista šetača, a onda opet ponavljanje višemjesečne praznine, što se vidi i na našim fotografijama snimljenim ovih dana između 11 i 12 sati.

Nikola Perić – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

5 komentara “Prazne ulice i kuće

 1. bljak (Uredi)

  …a biti će i gore jer ovaj grad više nije po mjeri čovjeka koji tu živi cijelu godinu, nego podilazi neukusu, neredu i novcu koji se izmuze u tri ljetna mjeseca. Ništa se ne investira u poboljšanje uvjeta života, uljepšavanje i popravke :zimi ne gori rasvjeta, ulice se ne čiste redovito, ostaci restorana leže uokolo, pravi napušteni i zapušteni grad.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. marpad (Uredi)

  uz dužno poštovanje autoru priloga, moram nešto komentirati, s obzirom da je na slici moja kuća. u trenutku snimanja fotografije u ovom dijelu ulice su u dvije kuće dvije stalno naseljene, višečlane obitelji, a u gornjem dijelu ulice sam bio i ja sa dvoje djece. dakle, daleko više nego što je prosjek u drugim djelovima starog grada. ipak, bio je u jednom trenutku i jedan gost sa kruzera koji se pomokrio uza zid, jer vjerojatno nije imao to drugdje napraviti, što ga naravno ne opravdava (osobito ne pod mojim prozorom), ali je indikativno za cijelu situaciju. pozdrav

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Henry (Uredi)

  Pa šta onda? U Americi ima dosta napuštenih gradova, ghost town u kojima je nekada bujao život, a sad su turistička atrakcija. U tom pravcu ide i slavna Korčula.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.