Lokalni izbori 2013.

izbori2013Bliže nam se lokalni izbori i potrudit ćemo se izvještavati o svim zanimljivostima, skupovima, kandidatima i programima stranaka, rezultatima (možda i pokoji skandel) itd… pa odmah sada molimo predstavnike svih kandidata i kandidacijskih lista i stranaka da nam dostavljaju emailom sve obavijesti, pozive, materijale, programe itd. koje žele da objavimo i samo o tome i o njima ovisi koliko će pojedina stranka, koalicija ili nezavisna lista biti zastupljena na ovom portalu. Sve je besplatno za sve sudionike izborne utrke s ravnopravnim uvjetima.

Često čujemo pitanja oko datuma održavanja izbora. Odgovor: lokalni izbori održati će se u nedjelju 19. svibnja 2013., a drugi krug (po potrebi) u nedjelju 2. lipnja.

U novo donesenom Zakonu o lokalnim izborima koji je objavljen u NN 144/12, a stupio je na snagu 29.12.2012., članak 7. navodi:

(1) Redovni izbori za članove predstavničkih tijela jedinica te izbori za općinskog načelnika, gradonačelnika i župana i njihove zamjenike održavaju se istodobno, treće nedjelje u svibnju svake četvrte godine.

Također, članak 95. istog Zakona kaže:
(1) Ako niti jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova u prvom krugu glasovanja, održat će se drugi krug glasovanja četrnaesti dan nakon održavanja prvog kruga glasovanja.

A kada će Vlada Republike Hrvatske raspisati izbore stoji u članku 6. Zakona:

(2) Od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana.

Što se tiče kandidata za gradonačelnika, za sada su poznata samo tri službeno najavljena kandidata: Franci Stenek (SDP), Vinko Kapelina (HDZ) i Vjeran Filippi (KL). Ne navodimo koalicijske stranačke kratice uz imena kandidata jer još nisu službeno poznate dogovorene eventualne koalicije kandidata i njihovih kandidata zamjenika.

Za Gradsko vijeće natječu se kandidacijske liste s po 15 kandidiranih osoba i  još nisu službeno poznate liste, koalicije, imena sudionika/nositelja listi koje će biti kandidirane pa kad takve informacije iz potvrđenih kanala dođu do nas ovaj portal će o tome izvještavati.

Lokalni izbori važni su i treba preuzeti odgovornost, izaći na biračko mjesto i birati. Posjetite najavljene skupove, poslušajte kandidate i njihova obećanja, pa ako i niste naklonjeni stranci koja se predstavlja.

Lokalna vlast u velikoj mjeri utječe na naš svakodnevni život, sigurno više nego što je uvriježeno mišljenje.

Postoje velike  razlike u razvoju gradova i općina sličnih predispozicija, a imaju istu državnu vlast. Dakle, razlika je kod nas.

T. A.

Pošalji dalje: