U Lumbardi obnova crkve sv. Petra i Pavla

Završila su arheološka istraživanja crkve sv. Petra i Pavla na području Vele Glavice započeta krajem prošle godine i općina Lumbarda spremna je raspisati javni natječaj za nastupnu fazu obnove sakralnog objekta.

Prema riječima arheologije Sande Hančević, proteklo je istraživanje pokazalo kako nema kulturnih slojeva,grobova,niti ostataka kakvog drugog ranije izgrađenog objekta na mjestu sadašnje crkve.

Objekt je dobro utemeljen na živoj stijeni pa građevinu prilikom obnove neće trebati dodatno temeljiti. Nakon završenih arheoloških istraživanja u prvoj fazi će se obnoviti krovište koje prokišnjava u interijer crkve. Za te će radove općina Lumbarda krajem tjedna raspisati natječaj.

Lani je Lumbarda na ime izrade projektne dokumentacije i provedenih istraživanja od Ministarstva kulture za projekt dobila 100 tisuća kuna. U ovoj godini za početak obnove osigurano je dodatnih 150 tisuća kuna.

Riječ je o sakralnome objektu,spomeniku kulture iz 16. stoljeća koji je više puta mijenjala vlasnike, a posljednji,obitelj Nobilo darovala je objekt Župi sv. Roka. Projekt obnove financiraju Ministarstvo kulture RH,općina Lumbarda i Župa sv. Roka.

Željan Petković – Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje: