Nema govora o stečaju HTP Korčula

Untitled1

Zamjenik ministra turizma, Oleg Valjalo, u svom je posjetu gradu Korčuli poručio kako nema govora o stečaju za njeno najvažnije turističko poduzeće – HTP Korčula.

Grad Korčula je po mnogočemu važna turistička destinacija koja će svoju sezonu dočekati u punom jeku zahvaljujući naporima lokalne vlasti. Sav uložen trud napokon je urodio plodom jer su Vlada Republike Hrvatske  i odgovarajuća ministarstva prepoznali ‘gorući’ korčulanski problem. Hotelsko-turističko poduzeće (HTP) Korčula već godinama se bori s financijskom krizom koja bi napokon mogla dobiti svoj sretan završetak.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo sastao se u Korčuli s članovima nadzornog odbora HTP Korčula kako bi riješili sva pitanja oko postupka rekonstrukcije spomenutog poduzeća. U društvu gradonačelnika grada Korčule Mirka Duhovića i saborskog zastupnika SDP-a Mladena Marelića, Valjalo je gostovao na lokalnom radiju gdje je razgovarao o svim važnijim pitanjima za budućnost Korčule, uključujući i spas HTP Korčula.

“Nema stečaja za HTP Korčula”

Spomenimo kako je Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) do sada HTP Korčuli odobrila pozajmice od 14 milijuna kuna plus pozajmicu za isplatu tri minimalne bruto mjesečne plaće što je ukupno preko 15 milijuna kuna. HTP Korčula je trenutno u postupku predstečajne nagodbe, ali zamjenik ministra turizma napominje kako tu nikako nije riječ o stečaju.

Svoje oduševljenje Korčulom i sam razlog svog posjeta Korčuli, ovaj Dubrovčanin nije skrivao. Ja sam svoj posao zamjenika turizma shvatio vrlo operativno. Korčula mi je posebno draga i odmah na početku mandata dao sam sebi mali zadatak, možda čak i mali prioritet u odnosu na druge tvrtke, da ovaj jedan prekrasan otok i destinaciju pokušamo konačno izvući iz, prije svega, financijskih problema.” – izjavio je Valjalo.

“Neće se dogoditi stečaj ovoga društva, već će se dogoditi nešto drugo, a to je financijsko restrukturiranje kroz koje će se što je već izvjesno, pojaviti strateški partner koji će svojom dokapitalizacijom stvoriti preduvjete da društvo odradi ovu sezonu, a nakon toga rekonstrukcijom napravi i nešto više.“ – dodao je zamjenik ministra turizma.

Zamjenik ministra turizma je istaknuo kako se bez jake hotelske kuće ne može razgovarati o razvoju neke destinacije, u ovom slučaju Korčule. “Grad koji ima izvanrednu lokaciju i predivne spomenike, grad koji ima vrhunsku tradiciju mora imati i vrhunski smještaj. HTP Korčula se mora podići na najveću moguću razinu.“

Valjalo je ujedno i nositelj liste županijske koalicije SDP – HNS – HSS u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te kandidat za zastupnika EU Parlamentu.

SDP

Pošalji dalje:

22 komentara “Nema govora o stečaju HTP Korčula

 1. e moj valjalo (Uredi)

  Prazne priče koje ne drže vodu ,jeftina predizborna propaganda a nigdi spasa

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. vjeran filippi (Uredi)

  ovo je za Korčulu vrlo bitna tema. Neka razmišljanja o budućnosti turizma u Korčuli objavi sam na svojoj FB stranici. Ovo je najvažnije; Zašto je budućnost Korčule u visokokvalitetnom turizmu ? Prosječna zaposlenost po sobi u hotelu 5* – 1 zaposlenik, u hotelu sa 2* – 0,2 zaposlenika po sobi. Prosječna plaća u hotelu sa 5* 6400 hrk u hotelima sa 2/3* 4500.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. šoki (Uredi)

  Država je pomogla državnoj firmi da nebi išla u stečaj, i to na način da je odobrila 15 milijuna kuna kredita za pripremu sezone. Međutim nitko nije spomenuo da su kamate na taj kredit 13.8 %.

  Za kredite od 15 % i više kaže se da su lihvarski, znači još malo i država bi sama sebi dala lihvarski kredit.

  Tko danas uzima kredit sa kamatnom stopom od 13.8 %, samo izgubljeni slučajevi. HTP je izgubljen i nitko neče odgovarati, več će na HTP skupljati predizborne bodove.

  Sramota !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Smrkinić (Uredi)

   Šoki moj, ovaj 1/Šoki te je prilično demantira, prvotno nam se je svidi tvoj tekst, a onda se je pojavi ovi falsi Šoki.
   Javi se…

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. viva (Uredi)

  Oleg Valjalo je 4. na listi SDP-a za EU parlament. Molim sve Korćulane i prijatelje Korčule da glasaju za druge liste i kandidate (nikako za listu SDP i Olega) jer ako glasaju za listu SDP naš dragi Oleg će nam svrsit u EU parlamentu i neće ga biti tu da ispuni dato obećanje vezano za Korčulu i HTP.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. 1/šoki (Uredi)

  Kamata je tolika jer bi se drukčija(manja) tumačila kao potpora, a takve vrste potpora su zabranjene u Europskoj uniji te pozajmica nebi bila odobrena od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
  Ako je g. Šoki tako dobro informiran onda zna da se ta ista Država kroz predstečajnu nagodbu odriče 70% potraživanja, pa tako i 70% potraživanja od ove pozajmice. Bilo bi pošteno da je i taj podatak naveo.
  Zamjeniku ministara turizma g. Vljalu je ovo 3. posjet Gradu Korčuli u zadnjih godinu dana tako da tvrdnje da je u Korčuli samo pred izbore ne stoje.
  Možda je g. Šokiju više odgovaralo kada je u Korčulu dolazio g. Ivan Gotovac potpredsjednik HFP (poznatiji iz afere mali maestro) kao zamjenik predsjednika NO HTP Korčule jer su tada udareni temelji uspjeha ove tvrtke što ih gledamo zadnjih godina ili kad g. Ivo Mujo kao državni tajnik za turizm NIJE dolazio u Grad Korčulu niti ga je bilo briga što se događa sa HTP Korčula d.d.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. šoki (Uredi)

   Molio bih falšog šokija da nam odgovori na sljedeća dva pitanja;

   1.Koliki iznos je potreban uplatiti da bi se sada postalo večinski vlasnik HTP-Korčula ?

   2. Za koliko je HTP prodavao Hotel Korčulu prošle godine ?

   Usporedite i vidjet ćemo da nam se bliži slučaj ” Gradina 2 “

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. 1/šoki (Uredi)

    Na pitanja san odgovori u donjemu postu, a što se tiče Gradine ne sječan se da je bila zrela za stečaj kada se je manipuliralo njenim dionicama, ali nemojmo otvarat strare rane, ima ih u Korčuli koliko ti duša hoće.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. bd (Uredi)

  Izaša je prije par minuti poziv za skupštinu na stranicama zagrebačke burze. Ukratko spušta se nominalna cjena dionice sa 300 kn na 10 kn. i dokapitalizira se hotelsko izdavanjem 4000000 dionica, a strateški partner koji će dokapitalizirat je dalmacija hoteli d.o.o. u vlasništvu laguna novigrad d.d. koji je preuze i hotel Feral u Brni 🙂

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. 1/šoki (Uredi)

   Ulagač kroz Dalmacija hotele d.o.o. je FGS Prosperus invest. Znači kapital Prosperus, know-how Laguna Novigrad.

   Tko nezna FGS-ovi su fondovi za gospodarsku suradnju otvoreni su investicijski fondovi rizičnog kapitala s privatnom ponudom. Nadzor poslovanja FGS-ova obavlja HANFA. Preduvjet za sudjelovanje Vlade RH u pojedinom fondu bio je ulaganje “privatnog” sektora od minimalno 75 do maksimalno 300 milijuna kuna na što je Vlada RH uložila isti iznos na koji se obvezao privatni sektor. Kao privatni ulagatelji mogu sudjelovati kvalificirani ulagatelji prema Zakonu o investicijskim fondovima. Životni vijek fondova je 10 + 2 godine.

   Vjerovatno nije ono najbolje što se moglo dogodit ovoj posrnuloj tvrtci, ali ni najgore. U ovom trenutku svakako jedino rješenje.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. zorzi (Uredi)

    E moj Šoki-ti si glasnogovornik partije ili hotela Feral?
    Bez javnog tendera Vlada-audio prodaje većinsku državnu imovinu??? čisto kazneno djelo, dosad neviđeno u RH!!!!
    Da su najavili da će prodavati HTP po 10 kuna po dionici svi bi se mi javili. Piše da i pravo upisa novih dionica imaju samo ONI, a ne i ostali dioničari. Bagra , ali maske su pale. Ma ne more ovo pasat….ovo je prevara bez presedana u režiji Vlade i glupavo-pohlepnih pijuna u Nadzornom odboru- naši susidi iz lokalnog SDP-a

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. 1/šoki (Uredi)

     Nitko ne prodaje dionice već će se HTPK-R-A dokapitalizirati uz predhodno smanjenje kapitala. Sada je temeljni kapital oko 128.000.000, a se može postatiukupne obveze oko 125.000.000. E sad koliko zaista sada vrijedi HTPK-R-A? Vrijedi točno oko 10kn po dionici. Ali vrijedi svako radno mjesto i svaka odrađena sezona.
     Vrlo je interesantno da nije problem u NO koji je doveo poduzeće u ovakvu situaciju, već u ovome sadašnjemu koji je unatoč sveopćoj besparici u državi osigurao 15.000.000kn da bi se odradila prošla sezona, koje inače nebi bilo.
     Nažalost u vrijeme kad je HTPK-R-A bio poželjna udavača tadašnji NO odobrio je suludu investiciju kojom je započeo neminovni pad ove tvrtke.
     I nisam ničiji glasnogovornik, nego ima se zašto napadat ovu vlast npr. Liburna, Rotor, Tommy i puno drugih neodrađenih ili nedovoljno kvaitetno odrađenih projekata, a vi se uhvatili HTPK gdje sadašnja vlast nije za ništa kriva nego je dapače, htjeli to priznat ili ne, ipak nešto pozitivno odradila.
     Odgvor Šoki-u:
     1.Za iznos od oko 23.000.000kn može se postati većinski vlasnik tvrtke sa svim obvezama koje ona ima, umanjenim za 70% obveza prema RH.
     2.H. Korčula se prodavao za cca. 30.000.000 kuna, a jedina pristigla ponuda u 3-4 kruga prodaje je bila 3.000.000kn. Prodavao se je oslobođen svih obveza.

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. zorzi (Uredi)

  Definitivno je 1/šoki čovik iz NO Hotelskeg (*************************************** NE VRIJEĐATI!) koji muti i prikriva ovu prevaru. Ali kako prikrit kad su dugovi Hotelskega priko 120 milijuna,a samo ONI dokapitalizaru s bjednih 40 milijuna , sto mores s tom sičon, osim što ćeš postat vecinski vlasnik!! Vlada i NO su odobrili baš i sempre NJIMA izdavanje novih 4 milijuna dionica po 10 kuna =ukupno 40 milkun

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. 1/šoki (Uredi)

   Definitivno je zorzi član bivšeg nadzornog odbora kad mu je 40.000.000 bjedno, valjda je tako razmišlja kada je adaptira Marko Polo sa bijednih 50.000.000 kredita, a koliko u žep samo bog zna?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Penizioner (Uredi)

    Prin bi reka da je dil kartela upravnog vijeća Doma starih ili ni uspi skupit teče za apartmane!

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Liborop (Uredi)

  Ma ovdje se definitivno radi o organiziranoj prevari. Ekipa koja preuzima hotelsko su investitori iz Auctora koji ni Lagunu preko koje bi se sve trebalo provesti nisu preuzeli zakonito. Eno im je Hanfa prije 3 godina naložila da isplate male dioničare a oni su se oglušili i nikom ništa. Država je ovdje odigrala strašno prljavo i naštetu ostalih dioničara. Za 40 mil kuna bi Fond trebao postati novi vlasnik 90% cijele firme a svi postojeći su vlasnici ostalih 10%. Znam da će neki sad odmah reči da je firma prezadužena. Da ali nakon ovoga država im oprašta 20 mil kuna, a banke isto nešto kamata te se dug od 75 mil kuna reprogramira na 17 godina uz 2% kamata i dve godine počeka. Na računu ć zapravo od tih 40 mil kuna ostati otprilike pola, pa kad sve zbrojiš postali su 90% tni vlasnici firme cija imovina vrijedi bar 200 mil kuna, imaju 20 mil kuna na računu i dug od 75 mil kuna koje se iz sadašnjeg poslovanja može redovno servisirati. To će reči za 20 mil kuna su kupili 125 mil kuna. (200-75) tko im onda može zabraniti da pozovu one čehe i prodaju im za 75 mil kuna Bon Repos i zatvore dug, a sve ostalo je onda njihovo bez ikakvih dugova.
  Ali najpokvarenije od svega je to što je država zapravo prodala samo dionice malih dioničara a ne svoje. Je da i njihovih sadašnjih 52% pada na 5,2% ali oni su vlasnici pola tog fonda pa onda opet imaju i pola od tih 90% tj ukupno 50%. pa kad za 5 godina fond nekome preproda svoj dio država će zaraditi puno više nego je uložila.
  Sramota i bezobrazluk. Isti ali baš isti efekt bio bi da se izdalo za tih 40 mil kuna recimo 1 mil dionica pa bi taj fond bio vlasnik više od 2/3 firme ali manje od 3/4 i nebi baš mogao raditi što god poželi, a mali dioničari nebi bili oštečeni jer bi ipak zadržali nekih 20% tvrtke koja recimo da ako vrijedi nakon cijele operacije 150 mil kuna njihov udio bi vrijedio 30mil kuna., a od tog fonda 90. Nije im dosta da 40 pretvore u 90 nego treba satrt male i 40 pretvoriti u 140. Lud je tko im to dopusti

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Liborop (Uredi)

  Nemojte nasjedati na ovakve pamflete tipa dug je veći od upisanog kapitala. Pa to nije uopće tako neobična pojava. Znate li koliki je npr dug te Lagune koja bi trebala preuzeti hotelsko. Kapital im je 155 mil a dug 150!!!! Znači oni po ovoj računici koju je izbacio šoki vrijede 5 mil kuna ali budući da imaju 15 mil dionica to ispadne 0,33 kune po dionici. Onda bi trebalo njih da kupi HTP korčula? No vidi vraga njihova dionica vrijedi 10 kuna?
  Zašto?
  Pa zato što bi ipak trebalo gledati ovako.
  Imovina – obaveze = kapital
  Kod HTPK to je
  200 – 125 = 75 mil
  Pa kad to podijelite sa brojem dionica dobijete nekih 180 kuna
  Pa dajte popust ako treba i 50% ali ne 95%
  dioničari znači ulažu svojih 75 (200 imovine i 125 duga (od koji bi država oprostila 20 mil ali ne malim dioničariima nego tek fondu kad postane vlasnik, pa je zapravo dug 105 ali nema veze)
  A fond ulaže 40 mil kuna pa se vlasništvo dijeli 90% : 10% u korist fonda.
  Nevjerovatno!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Liborop (Uredi)

  mislim da vam je jasno što trebate npraviti kad vam ovaj opet dođe 🙂
  Ali sad je pobjegao u Brussel, odradio zadatak pa nagrada

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.