Koliko vrijedi HTP Korčula ?

head_polo

U posljednje vrijeme govori se o predstečajnoj nagodbi i prodaji HTP-a Korčule. Ovo je već duže vrijeme vruća tema jer stanje je postalo neizdrživo, kako u samom poduzeću, tako i gradu kao turističkoj destinaciji.

Političari skupljaju poene u predizbornoj utrci, i svi se slažu da je dokapitalizacija možda najbolje riješenje u ovom trenutku.

Zamjenik ministra turizma g. Valjalo koji je nedavno boravio u našem gradu izjavio je :

“Neće se dogoditi stečaj ovoga društva, već će se dogoditi nešto drugo, a to je financijsko restrukturiranje kroz koje će se što je već izvjesno, pojaviti strateški partner koji će svojom dokapitalizacijom stvoriti preduvjete da društvo odradi ovu sezonu, a nakon toga rekonstrukcijom napravi i nešto više.“

Sada se postavlja pitanje: Koliko vrijedi HTP Korčula ?

Netko “blizak oltaru“ napisao je na ovim stranicama u jednom komentaru da temeljni kapital HTP Korčula  vrijedi oko 128.000.000, a ukupne obveze oko 125.000.000. E sad koliko zaista sada vrijedi HTPK? Vrijedi točno oko 10kn po dionici. Ali vrijedi svako radno mjesto i svaka odrađena sezona.

Složio bih se da svako radno mjesto i odrađena sezona vrijede, ali ovdje se podcjenjuje vrijednost HTP Korčula.

Znamo da je njegov dug približno 125 milijuna kuna, da radnici mjesecima nisu primili dohodak i da se nema novaca za kvalitetnu pripremu sezonu i otvaranje svih objekata. Država je odobrila 15 milijuna kuna kredita, ali uz kamatu od 13.8%, iako to pravda kroz oproštaj određenih potraživanja.

HTP Korčula, treba pod hitno radikalne promjene, ali za to nema snage ni političke volje, posebno ne u izbornoj godini.

Vratimo se na pitanje: Koliko vrijedi HTP Korčula ?

Nabrojimo objekte u vlasništvu HTP Korčula;

head_liburna  head_repos

Centar grada : Restorani „Planjak“, „Kanavelić“, „Gradski podrum“, Cafe bar „Bistre“, Hotel Korčula i zgrad Goluboviči u neposrednoj blizini. Nekoliko manjih prostorija i skladišta, hoteli „Park“, „Marko Polo“, „Liburna“ sa igralištem Park, nekoliko manjih zgrada u blizini hotela, 25.433 m2 šume i terena uz obalu u blizini hotela „Liburna“, Upravna zgrada, konoba „Adriana“, „Limunjera“, „6 bofora“…

head_korcula  head_park

kanavelic  lanterna

Kompleks hotela „Bon Repos“, sa bungalovima, dijelom kampa, konoba „Lanterna“ skladištem, praonom, nekoliko manjih zgrada,…

bistre   podrum

Na www.katastar.hr izaberete našu županiju i katastarsku općinu Korčula i lako možete doči do ukupne površine čestica i zgrada, tj. vlasnički list istih.

I tako upišete li posjedovni list 604 i prepišete kontrolni broj, možete vidjeti tri stranice dugu listu zemljišta i zgrada u vlasništvu HTP Korčula koja ukupna površina iznosi 77.735 m2. Ova lista se odnosi uglavnom na imovinu u predjelu kompleksa Bon Repos

Upišete li posjedovni list 523 i prepišete kontrolni broj, možete vidjeti dvije stranice dugi  posjedovni list za  zemljišta i zgrade u vlasništvu HTP Korčula koja ukupna površina iznosi 48.834 m2. Ova lista se odnosi uglavnom na imovinu u predjelu centra grada.

Tako se dobiva ukupna površina najboljih lokacija u gradu u vlasništvu HTP Korčula iznosi 126.569 m2., a temeljni kapital 128 milijuna kuna, te dug 125 milijuna kuna.

Svi znamo da su mnogi tereni uz more prodani za 400 eura m2 na više, a kuće  tj. ruševine u staroj jezgri grada za 2000 eura/m2  i više, ali da se sada ne zamaramo sa točnim izračunavanjem kojim se bave visoko obrozovani stručnjaci plaćeni od države, fondova  i banaka da bi izvršila točnu procjenu vrijednosti određenih čestica zemlje i zgrada, sada uzmimo u obzir samo laički 500 eura/m2 , zaboravimo vrijednost zgrada na prvoj liniji uz more (uskoro u EU) i njezin ogromni ekonomski potencijal.

Dolazimo do računice od 126.569 m2 x 500 eura iznosi 63.284.500 eura ili 474.633.750 kuna da skratimo, nešto više od 63 milijuna eura ili 474 milijuna kuna.

Na Zagrebačkoj burzi spušta se nominalna vrijednost dionica sa 300 kuna na 10 kuna. Tako će se dokapitalizirati HTP Korčula sa novih 4 milijuna dionica po 10 kuna, tj za 40 milijuna kuna i nekoliko sitnih „obećanja“, da bi netko mogao postati većinski vlasnik. Kako zamjenik ministra tvrdi, već se je pojavio strateški partner, pa nije teško zaključiti da je ova ideja o dokapitalizaciji i preuzimanja “kormila” u HTPK došlo i od samih potencijalnih strateških partnera.

Ne zaboravimo da se je Hotel Korčula do nedavno sa zgradom Golubovića u neposrednoj blizini prodavao za 30 milijuna kuna. Ne tvrdim da je taj iznos opravdan, ali sigurno kredit od 50 milijuna kuna za restauraciju Hotela Marko Polo nije bio opravdan, pod uvjetima kojim je sklopljen.

Postavlja se pitanje zašto se ovo događa našem HTP Korčula? Odgovor je kratak i jasan, profit, brza i laka zarada.

Tko nadgleda rad i sudbinu HTP Korčula? Odgovor je Nadzorni Odbor HTP-a!

Tko su članovi NO, bivši i sadašnji? Odgovor, politički podobne osobe (99% slučajeva)!

Mišljenja sam da bi članovi NO morali biti iz svih grana ekonomije po struci, da bi zajedničkim snagama savladali sve probleme pred kojima se nalazio i nalazi HTP Korčula, čast izuzecima za njihov trud i zalaganje, ali mi nikako nije jasno da nitko od članova NO nije iz grane turizma. Zar nije jasno da se HTP Korčula godinama donosi na prosjački štap, da bi ga netko jeftino dokapitalizirao i postao većinski vlasnik.

Takve primjere imamo po cijeloj Lijepoj našoj u posljednjih dvadeset godina.

Zar Grad Korčula, građani, obrtnici ili zaposlenici HTP-a nisu mogli založiti svoju imovinu, ušteđevinu skupiti 40 milijuna kuna i konačno postali većinski vlasnici HTP-a ?

Zar država nije mogla iznajmiti za 1 kunu objekte zaposlenicima HTP-a na 15 godina uz obvezu da vrate potraživanja, ulože restauriraju objekte, uvedu fiskalne kase, prijavljuju dobit, plaćaju doprinose i isplaćuju dohodke, kao i sve komunalije Gradu i Turističkoj zajednici?

Zar država misli da su svi u HTP-u nesposobni? Ako misli, neka podijeli otkaze, ili će to napraviti strateški partner nakon izbora.

Zar nije bolje za svih nas da domaći svijet živi, radi i troši dobit na našem otoku? Ovako, postajemo ovisnici, o nekome koga možda nikada nećete upoznati, nekoga tko će ostaviti mrvice a odnijeti svu dobit. Netko tko će krojiti našu sudbinu. Netko tko će postati većinski vlasnik HTP-a i u prenesenom značenju većinski vlasnik grada Korčule. Ne zato što raspolaže sa najboljih 126.569 m2 grada Korčula, već zato što cijeli Grad ekonomski može ovisiti o toj osobi u skoroj budućnosti. Ta osoba, ukratko postaje „šerif“  u našem gradu.

Zar je moguće da se ovako nešto događa nakon Domovinskog rata. Izgleda da ipak živimo u svijetu gdje je „imati“ važnije od „biti“.

Nadam se da će razum konačno pobijediti, i da će oni koji odlučuju o sudbini HTP Korčula shvatiti da, nakon Gradine, Mediteranske plovidbe, Zanatsko građevnog, i Inkobrod-a“ ovo je naš posljednji kapital (ako ga dobro unovčimo), koji nam može osigurati bolji život na otoku koji broji 600 stanovnika manje ili gradu Korčuli koji ima stotinu djece manje, nego prije deset godina.

Ulazimo u EU 1. srpnja ove godine. Novi poslodavci imaju uskoro širok spektar radne snage na raspolaganju iz cijele EU, i sva zakonska prava da rade sa 126.569 m2 što žele. Oni koji odlučuju o sudbini HTP Korčula, moraju biti svjesni odgovornosti za odluke koje donose danas ?

Ivan Andrijić

Pošalji dalje:

14 komentara “Koliko vrijedi HTP Korčula ?

 1. 1/šoki (Uredi)

  Baš me čudi da nitko od bjelosvjetskih ulagača i ekonomskih stručnjaka nije primjetio ovu izuzetnu poslovnu priliku i osigura0 sebi dobit od cca. 500.000.000kn. Za svo vrijeme to nisu primjetili ni radnici koji su imali mogučnost kupiti više od 50% dionica, ni Splitska banka koja je bila prije sanacije večinski vlasnik (mogla se je samo prodajom HTPK-R-A sama sanirat), ni Adris Rovinj, ni Istraturist Umag, ni Jadranski Luksuzni hoteli, ni AdrijaAzija, ni Lukšić grupa, ni mnogi drugi potencijalni ulagači nisu bili spremni platiti ni tih mizernin 128.000.000 kuna. Za Bon Repos 50.000m^2 nitko nije bio spreman dati više od 60.000.000kn i da ne nabrajam dalje.
  Ne treba biti stručnjak za turizam da bi se znalo da je povrat na kapital u hoteljerstvu u Hrvatskoj najviše 5% znači treba 20 godina samo za vratiti ulaganje.
  Svi podatci koje sam navodio zadnjih dana su dostupni u prijedlogu predstečajne nagodbe koja je dostupna svima na internetu tako da tvrdnja o mojoj bliskosti oltaru je proizvoljna. Zato završavam pisati komentare o ovoj temi jer ko je shvati shvati je, a ko nije i neče.

  PS:
  ?????????????????????????Zar je moguće da se ovako nešto događa nakon Domovinskog rata.???????????????????????????????????????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. zorzi (Uredi)

  Ne radi se o tome koliko vridi? Ivane analiza je ok, ali nije bitna u ovom slučaju. Radi o tome i postavljam pitanje: Zar je moguće da se nakon Domovinskog rata u demokratskoj HR netko usudio većinski državnu firmu prodat bez javnog natječaja ?????
  Ovo je presedan, srečom protuzakonit pa neće bit ništa od ovega, sad se već zabavljamo nakon početne ljutnje i šoka. Ali treba konstatirat da s jedne strane imamo Vladu i Valjala koji nas bahato podcjenjuju, a s druge strane NO i upravu-neznalice i diletante koji u najmanju ruku neznaju zakone čitat… Naravno i prijašnja uprava i NO su bili neznalice, ali baren se nisu usudili predložit ovakav monstruozan model.
  adio

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. 1/šoki (Uredi)

   Iako se nisam mislio više javljati, na neistinu moram reagirati.

   Nevjerovatna je da nerečem lažna konstatacija da u predstečajnom postupku odlučuje vlasnik, NO ili uprava. Odluku donose vjerovnici, a večinski vjerovnik je Raiffisen banka koja, kao što znamo, nije u državnom vlasništvu. U ovom postupku vlasnik(RH) ne prodaje svoju imovinu, tako da nije potreban natječaj već kroz predstečajni postupak vjerovnici odlučuju o sudbini(imovini) društva.
   Znam da bi nekima odgovarao stečaj i stavljanje na bubanj nekretnina u vlasništvu hotelskog. Tek tada se nitko(radnici), osim banaka, nebi mogao namiriti iz imovine društva, a nakupci bi došli u posjed nekretnina oslobođenih svih tereta. U tom slučaju nitko nebi mogao natjerati moguće vlasnike da aktiviraju imovinu već bi oni mogli čekati neka “bolja vremena” na tržištu nekretnina. Ako znamo da je cjena na dražbama u stečajnim postupcima 20%-30% od moguće, valjda vam je svima jasno čiji je interes stečaj hotelskoga.
   Hotelsko ima dvije opcije ili prihvatiti jedinu pristiglu ponudu u predstečajnom postupku od FGS-a Prosperus invest ili STEČAJ. Svi bi morali znati da je 50% kapitala u FGS-u državnog te da se bez podrške države ova dokapitalizacija nebi mogla realizirati. Mora se napomenuti da nitko nije sprječavao investitore da se kroz predstečajni postupak prijave sa boljim uvjetima od pristiglih. Sigurno bi NO i uprava prihvatili nekoga tko bi ponudio dokapitalizaciju od sto, dvijesto ili tristo milijuna kuna, ali takvog NEMA.
   Da si je zorzi dao malo truda pročitati zakon o predstečajnoj nagodbi znao bi da u ovom postupku ne odlučuju vlasnici, NO ili uprava nego VJEROVNICI, a večinski vjerovnik nije država.
   Iznošenje neistina i blaćenje ljudi koji za sadašnje stanje nemaju ni trunke odgovornosti u najmanju ruku je nemoralno. Ne opravdava te ni nepoznavanje zakona jer teme koje ne poznaješ jednostavno ne komentiraš barem ne javno.
   S obzirom da se iz tvojih postova isčitava politička pripadnost bilo bi bolje da se kod svojih istomišljenika raspitaš čistkama u NO županijkih ustanova dan prije reizbora ravnatelja nego da komentiraš ljude koji su imali hrabrosti prihvatiti nemoguću misiju spašavanja HTP Korčule od stečaja.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. hbhr (Uredi)

    U pozivu na Glavnu skupštinu gdje će se glasati o dokapitalizaciji stoji prijedlog odluke:
    5. Odluka o isključenju prava prvenstva postojećih dioničara na upis i uplatu novih dionica HTP Korčula d.d.
    I sam kažeš da će država sudjelovati u dokapitalizaciji kroz Prosperus FGS iako je postojeći dioničar pa prema spomenutom prijedlogu odluke nema pravo na to.
    Da li si siguran da će to proći?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   2. zorzi (Uredi)

    Nisi se mislio više javit ):: pa plačen si od budućeg vlasnika za ove spin analize-znaš svaku brojku napamet.
    Već sam reka da su bivša uprava i NO također nesposobni i uz Grad naviše odgovorni za sadašnje stanje….ali sadašnja uprava i NO su u sječnju 2013. predložili predstačenju nagodbu i plan restruktuiranja tj. dokapitalizaciju po 300 kuna/dionici oli ti ga nominali. Tako restruktuiranje znači da će Min. financija, Raifeisen banka i OTP bank ući u temljini kapital HTP-a na način da će se izdat nove dionice u zamjenu za vlasništvo. Ali po 300 kuna/dio…(A ti i tvoji dokapitalizirate po 10 kuna/dion. i to morete samo i isključivo VI!!! dobro ste “izlobirali” kod Linića-mora se priznat). Da ne upotrebimo koji težu rič….

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. 1/šoki (Uredi)

     A od koga si ti plaćen? Vidim da i ti dobro barataš podacima.
     Jedino što nisi napisa da su se i banke morale složit sa tim prijedlogom, a nažalost nisu! Ovaj prijedlog samo dokazuje da su NO i uprava predložili plan konsolidacije bez strateškog partnera međulim kod vjerovnika(Banaka) nisu naišli na odobravanje. A zašto i bi kada imaju hipoteka u višestrukoj vrijednoti od potraživanja. Baš me interesira koji je nadzorni odbor odobri takvo zaduživanje???
     Za razliku od Ivana ti očito barataš sa podatcima, a namjera ti je nečasna, prebaciti odbgovornost sa bivšeg NO na sadašnji, a time sa jedne na drugu političu opciju očito u predizborne svrhe.

     Ostavi se ljudi iz ovoga NO jer jedino dobro što in se može dogodit je da se dobro najidu g….., a kao što san već napisa u predhodnom postu imaš svoje NO bivše i sadašnje pa se raspiši o njima, posebno ovi zadnji u Domu staraca.

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
     1. zorzi (Uredi)

      u svakom slučaju Šoki isprika za neke riječi koje sam vam reka, sad mi je žal. Ostajem pri svome da upravu /no vodi neznanje, jer nisu ovo oni osmislili, naš mentalitet je takav da nema odgovornosti, ali jednom ce morat. Moj forte je bio da Hotelsko vridi više od 10 kuna po dionici!! ili ne vridi ?? Sad stvarno adio na ovu temu, oprosti još jednom.

      Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Konobar (Uredi)

  Ivane svaka ti je na mistu! Šteta što si se maka od politike!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. tulipan (Uredi)

  E moj Ivane, potrudio se ti slikama, brojkama, računicama, da nam otvoriš oči i ukažeš kako opet tamo neki zločesti NO hoće prodati korčulansko zlato za neke sitne pare. Pitaš se kome?
  Tko će to za male novce dobiti te silne kvadrate, devastirane, neugledne i zapuštene poslovne prostore i hotele, kadrove pred mirovinom koji se u posljednih 20 godina nisu makli dalje od svojih “prikuća”, da bi možda vidjeli kako se to pruža hotelska i ugostiteljska usluga u razvijenijim turističkim sredinama?
  U svojim privatnim apartmanima i poslovima na crno poznato je, znaju naši ljudi pružiti dobru uslugu gostima.
  Vratio si se u rodnu Korčulu iz sredine u kojoj si naučio što je dobar turistički proizvod. Da li si znao tko su vlasnici vodećih hotelskih kuća? Da li je to uopće važno? Važno je da se dobro radi, da se ostvaruje dobit koja se ulaže u poboljšanje usluge, povećanje kapaciteta da bi se došlo do novih zapošljavanja i edukacije kadrova.
  Dobrim radnicima se od zarade daju plaće i stimulacije, loše radnike i tako nitko ne treba.
  Tko se boji otkaza osim onih koji ne znaju raditi ili nisu voljni raditi. Naši bi ljudi još uvijek željeli raditi na dva fronta, za sebe-privatno dobro i uspješno, pa još ako na radnom mjestu možeš nešto “maznuti” što možeš iskoristiti u svojim privatnim kapacitetima-to bolje. Na drugom frontu-onom tuđem (nekada društvenom) polako, koliko para toliko muzike, na bolovanje za jematvu i sve one prigode tijekom godine kada moraš pripremati svoje apartmane za sezonu.
  Je li tako funkcionirao turizam tamo gdje si stjecao iskustvo turističkog stručnjaka? Bi li ti kao vlasnik HTP, zadržao takve radnike?
  Bivša, dugogodšnja uprava HTP imala je “zlatnu kravu” koju je uspješno muzla dok nije sasvim malaksala. Nisu pri tom uspjeli primijetiti da su iz socijalističkog prešli u KAPITALISTIČKI sustav, pa su se onako neuki i naivni nastavili ponašati socijalistički. Očito je tada svima bilo dobro, samo ne Hotelskom Poduzeću Korčula.

  Tvoje pitanje “zašto Grad Korčula, građani, obrtnici ili zaposlenici
  HTP-a nisu mogli založiti svoju imovinu, ušteđevinu, skupiti 40 milijuna kuna i konačno postati većinski vlasnici HTP-a ” , TO JE ZAISTA PITANJE ZA MILION DOLARA???
  Imaš li ti ušteđevinu ili imovinu za stavljanje pod hipoteku, kako bi zajedno sa ljudima koji isto tako misle i žele dobro HTP-u i Korčuli, ušao u poslovni rizik i “spasio” HTP?
  Ako postoje u ovom gradu građani, obrtnici ili zaposlenici HTP-a, sa takvom imovinskom karticom koji bi bili spremni ući u takav projekt, pitam se gdje su sada i gdje su bili do sada.?
  Očita je namjera ovog priloga da očitaš lekciju Gradu Korčuli, upravi HTP i NO-u, sadašnjem i svim prethodnima. Koliko bi to članova trebao imati NO HTP-a iz svih grana ekonomije, a da nisu po tebi “politički podobne” osobe. Valjda dovoljno da odrade sve potrebne poslove umjesto postojeće kadrovske garniture. Zaboravljaš da HTP nema UPRAVNI ODBOR, već NADZORNI ODBOR.
  Doista čast izuzecima u ovom gradu( i ne samo onima u NO HTP ) koji su doista spremni na trud i zalaganje bez ikakve osobne koristi da bi konačno HTP “stalo na noge” i po mogućnosti otvorilo barem stotinjak radnih mjesta za stalno zaposlene i još toliko za stalne sezonce.
  Sve to rade ne očekujući ništa, osim da svi konačno počnemo raditi jedni za druge sa puno međusobnog uvažavanja i ljubavi za ovaj grad. Da se vrati ona mladost koja je ostala po gradovima trbuhom za kruhom i da ih ne ode i ovo malo što je ostalo.

  Pretpostavljam da će država i iznajmiti ugostiteljske objekte zaposlenicima HTP-a ili gradskim obrtnicima, ili bilo kome tko u tome vidi svoj interes ili priliku za osiguranje egzistencije.
  Zašto bi njima to trebalo iznajmiti za 1 kunu, a 40.000.000.- kuna kao inicijalno ulaganje potencijalnog strateškog partnera smatrati sramotnim “preuzimanjem” HTP-a za male pare?
  Zar doista ima ljudi u ovom gradu koji misle da se HTP Korčula može sa 40.000.000.- osposobiti da posluje sa 4 zvjezdice-što i zaslužuje?
  Trebat će barem 400.000.000.- kuna, a ti se bojiš “šerifa” u HTP i Gradu Korčuli.
  Teško da se radi o jednoj osobi, prije o konzorciju kapitala.
  Tako funkcionira kapitalizam. Za male projekte jedan čovjek, za velike projekte, puno ljudi sa puno love. Nećemo ni znati čija je lova, ali oni koji je ulože, očekivati će povrat ulaganja i zaradu. Može li se to ostvariti bez dodatnih ulaganja u postojeće kapacitete i zapošljavanje mladih, educiranih ljudi svih potrebnih profila.
  Zapošljavanje, zapošljavanje i samo zapošljavanje može ovaj grad izvući iz gliba nevolje, pustoši i međusobne mržnje ljudi kojima je HTP i ovaj grad bio dobra majka, a ne maćeha.
  Otvorite oči i uši, ne morate biti doktori nauka da shvatite da su vremena ničije i svačije samoposluge završila, da treba zasukati rukave, pljunuti u šake i prestati jedno misliti, drugo govoriti, a treće raditi. I tako neprekidno u krug.
  A što se tiče odgovornosti za odluke koje donose oni koji odlučuju o sudbini HTP Korčula – o sudbini HTP Korčula odlučujemo svi mi. Neka prvi baci kamen onaj koji nema grijeha za sadašnje stanje HTP!
  Sretno nam novo ljeto!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Ivan Andrijić (Uredi)

  Želio sam skrenuti pažnju na veliku štetu za Grad Korčulu koja bi se uskoro mogla dogoditi.

  O poslovanju HTP Korčula sada ne bih htio ulaziti. Turizam našeg grada godinama vode ljudi koji to nisu zaslužili svojim rezultatima, mnogi su iz HTP K. i protiv njih sam više puta javno istupao, ali bez rezultata, a oni i dan danas vode naš turizam.
  Htio sam samo da ljudi konačno shvate koliko je niz grešaka u svezi HTP-a napravljeno, i da nitko neće odgovarati.
  NO nije upravni odbor, ali nije mi jasno kako godinama mogu prihvačati negativno financijsko izvješće HTP-a i ne tražiti smjenu odgovornih.
  Možda ideja da se objekti HTP-a iznajme za 1 kunu izgleda smješno, ali oni bi ostali u vlasništvu države i donosili bi dobit za razliku od trenutnog stanja. Istovremeno bi bili i meni osobno nelojalna konkurencija, ali bi novac ostajao na otoku.
  Vlasnik sam turističko-ugostiteljskog obrta i tvrdim da HTP ima potencijal da se izvuče iz situacije u kojoj se nalazi uz pomoč države, i da ovo nije najbolje riješenje.
  Ne možete godinama davati financijsku pomoć i odobravati kredite istim ljudima koji su odgovorni za degradaciju i uništenje poduzeća. Država je morala tražiti odgovornost onih koji upravljaju poduzećem , a jedini način je preko NO čiji je predsjednik predstavnik države.
  Da, svi smo mi krivi za ovakvo stanje, ali ne mogu se pomiriti sa činjenicom da HTP Korčula nakon Mediteranske, Inkobroda, Zanatsko građevnog i Gradine izmiče za tako sitne novce.
  Za 40 milijuna kuna se postaje večinski vlasnik, da bi se HTP donio na 4 * kako zaslužuje ne treba uložiti 400 milijuna kuna, po mom izračunu onako vrijedi 474 milijuna.
  Nemam ništa za založiti i kupiti HTP, ali da imam vjerujte da bih se zalagao za kupnju jer vjerujem da je HTP K.mnogo isplativiji od 5 % godišnje ako se radi na sasvim drugačiji način. Neradnicima i lopovima se lako može dati otkaz, ali se ne smije svo osoblje stavljati u isti koš.
  Nemojte me krivo shvatiti, ne branim rukovodstvo HTP-a, oni bi trebali biti motor pokretač cijele ove regije ,a ne kamen spoticanja ekonomskog razvoja, pa tako i mog obrta. Ali sve ove godine takvo pogrešno poslovanje se je toleriralo od strane države i podupiralo skupim kreditima, to su činjenice.
  Sada neka vlast radi što želi, ja sam samo običan domači turistički radnik koji čvrsto vjeruje da se je ovo moglo izbjeći za dobrobit svih nas, i koji čvrsto vjeruje da postoje bolji načini saniranja HTP Korčula.

  I još nešto, “Šerifa ” se ne bojim, njih je Korčula oduvijek imala, ipak mi više ličimo na divlji zapad.
  Sretno nam novo ljeto!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Liborop (Uredi)

  Jao jao..
  Opravdavaju vam da dionica vrijedi 10 kuna jer je kapital 128 mil kuna a dug 125. Što sve kod nas prolazi. A ta ista Laguna koja se ovdje pojavljuje kao nekakav strateški partner ima kapital 155, a dug 150 mil kuna. S tim da oni imaju 15 mil tiskanih dionica što bi ispalo da im dionica onda vrijedi 0,33 lipe. Kad ono vrijedi 10.
  Zato jer se ne računa tako.
  Imovina – dug = kapital
  Pa to dijelite sa brojem dionica!
  Znaći 200 – 125 = 75
  Pa kad još dodamo da država oprašta 20 mil i 5 kamate koje opraštaju banke = 100 mil kuna
  Kad to podijelite sa brojem dionica ispadne da nešto ipak vrijedi u tom HTPK
  Pustimo stotine miliona i procijene (koje imaju svojih temelja) ali ovo piše u papirima koje je ova ista uprava predočila.
  Znači sadašnji dioničari daju 100 mil kuna u imovini, a taj fond 40 u gotovini pa se vlasništvo raspodijeli u omjeru 10:90 u korist fonda.
  Nevjerovatno.
  Što je još bolje sve ide u aranžmanu države i poslušnika koja je još jednom našla načina da nešto što je bilo vlasništvo svih pretoči u vlasništvo podobnih.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Liborop (Uredi)

  I još jedna stvar!
  O ovome ne odlučuje ni uprava, a ni vjerovnici. Sve moraju odobriti dioničari firme i to njih 75%. Država je sigurno u nekakavom prljavom dogovoru sa tzv investitorima, a pitanje je koliko još poslušnika imaju.
  A ti investitori prevarili su dioničare i u toj Laguni pa im je HANFA odredila da ih moraju isplatiti još prije 3 godine. I oni ništa, i dalje se ponašaju kao vlasnici Lagune a zapravo po zakonu nemaju nikakva prava dok ne objave ponudu dioničarima. I sa takvima se ovi hvataju pod ruku.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Mate (Uredi)

  Drzava na tojs skupstini ne moze ni glasat jer je upravo drzava dio FGSa u kojem ima 50% udio. Znaci sudbina ovoga je u rukama malih.Ovakva skupstina sa ovakvim tockama dnevnog reda nikako ne smije proc.Zasto se ne dozvoli dokap po 10 kuna sadasnjim malim dionicarima pa sto ostane neka daju FGSu,ovako ce se sadasnjim vlasnicima umanjit njihovo vlasnistvo na jednu desetinu nakon dokapa.Sramota. Crvena banda opet provodi nacionalizaciju,ali ovog puta u 21. stoljecu.Otimaju nase vlasnistvo.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Bobi (Uredi)

  Postovani, posto sam dionicar htpk-a slazem se sa vecinom vasih zakljucaka. Mene kao dionicara samo zanima trenutna situacija i buducnost a ne proslost.
  Imam par pitanja za sve vas.
  Dali je itko od vas dionicar htpk-a?
  Ako je, dali je itko pokrenuo kakvu udrugu malih dionicara di bi se mogao izrazavati stav malih dionicara?
  Dali je itko dao neki bolji prijedlog za skupstinu?
  I po meni najvaznije, zasto netko napokon ne uredi malo stranice htpk-a jer kad turist i pozeli doci u hotele, a na front page-u ga docekaju vjesti od prije tri godine, to nikako ne moze biti dobro.
  Kazete da vama na korculi puno vrijedi htpk, pa dajte onda i to malo pokazite, a ne da se samo prica tko je hdz tko je sdp ili ko je sta napravio tj nije.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.