Danas prvi izbori za Europarlament

France EU SWIFTDanas građani RH prvi put biraju 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Na ukupno 6696 biračkih mjesta, od kojih 82 izvan granica, u 51 državi svijeta, glasačko pravo do 19 sati može ostvariti 3.740.951 birač. Cijela je Hrvatska jedna izborna jedinica, a glasači odlučuju između 28 lista i 336 kandidata. Prosječna starost kandidata je 46 godina, a 60 posto je muškaraca. Na izborima za Europarlament prvi put je uz liste moguće zaokruživanje i imena pojedinog kandidata s odabrane liste, tzv. preferencijalno glasovanje.

U slučaju da birač zaokruži jednu listu i kandidata s druge liste, njegov će glasački listić biti nevažeći.

Hrvatski europarlamentarci koje nacija izabere na izborima, imat će jednogodišnji mandat, jer se u svibnju sljedeće godine bira novi saziv EP-a u kojem trenutačno sjedi 754 zastupnika iz 27 zemalja EU. Europski parlament ima zadatak nadzirati rad Europske komisije i njezina predsjedatelja, a odlučuje i o golemom proračunu Unije. Zastupnici se biraju na mandat od pet godina.

Na ovogodišnjim izborima koji Hrvatsku stoje 81 milijun kuna, glasača je za 763 tisuće manje nego na prošlogodišnjem referendumu za pristupanje Hrvatske EU, što je rezultat djelomičnog sređivanja biračkih popisa.

Biračka mjesta na kojima su hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini u subotu mogli glasovati za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zatvorena su u 19 sati i ponovo su otvorena jutros od 7 sati, a dosad je glasovalo oko 600 birača. Tijekom procesa prethodne registracije birača za glasovanje se prijavilo njih oko dvije tisuće.

U BiH će i u nedjelju biti otvorena dva biračka mjesta u veleposlanstvu u Sarajevu, tri u generalnom konzulatu u Mostaru te po jedno u generaljom konzulatatu u Banja Luci i konzulatu u Tuzli.

Iz GONG-a pak javljaju da je prvi dan prošao bez dojava GONG-u o nepravilnostima.

Istodobno, sudeći prema malobrojnim pozivima građana, u Hrvatskoj se poštuje izborna šutnja koja će trajati do nedjelje u 19 sati, navodi se u priopćenju GONG-a.

Što se tiče društvenih mreža, objava novih sadržaja trećih osoba, koje nisu sudionici izbora, ne smatra kršenjem izborne šutnje.

GONG će i u nedjelju zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima, što je moguće dojaviti putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Na temelju neanonimnih dojava građana te intenzivnog praćenja predizbornog razdoblja, GONG će na svojim internetskim stranicama objaviti priopćenja u nedjelju u 11 i u 17,30 sati.

Pošalji dalje: