Mladi kumpanjoli

Mala Carska KumpanjijaUz popularnu korčulansku Morešku, preko 400 godina na otoku Korčuli postoje mačevalačke viteške udruge Kumpanjije (Blato, Pupnat, Čara i Smokvica, dok je u Žrnovu Moštra) koje sjećaju na daleka stoljeća kada je obrana otoka bila u rukama otočke domobranske postrojbe, a danas su glavne turističke atrakcije.

Atrakcija je i u Čari (oko 700 stanovnika koji se bave poljoprivredom i turizmom) gdje je Kumpanjija samostalna viteška udruga, obnovljena 1953. g. a cjeloviti višestoljetni običaj zadržan je do danas, pohvalno o kumpanjolima govori njihov predsjednik Ivan Krajančić, jer uz punoljetne izvođače koji imaju i komercijalne nastupe uz najpoznatiji godišnji na blagdan sv. Jakova(25. srpnja), te gostovanja kod prijateljskih u Samoboru.

Djeca imaju i van nastavni program u školskoj dvorani koji uz pomoć učiteljice vodi Prosper Laus (učitelj i voditelj starijih, mlađih i najmlađih muškaraca, 25 godina kapetan i 56 godina prva truba u mjesnoj glazbi). Slušaju savjete, i dok ne savladaju ovaj lančani ples s mačevima, vježbaju s tvrđim drvenim štapovima. Obavijestim jednoga dječaka, i svi su bez izostanka na probi, kaže Prosper, uz napomenu da neposredno poslije plesa s mačevima, slijede cure, koje su također na probama, uče starinske plesove, pritilicu, tanac, vrtajicu, i 4 pasa, gdje nošnje, ritmovi i koreografija stvaraju dojmljiv ugođaj posjetiteljima.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje: