Prijateljski susret kineskom gradu Yangzhou

Na poziv dopredsjednice Općinske narodne udruge za prijateljstvo sa stranim zemljama grada Yangzhoua Ding Zhanghua, zamjenik župana Frano Skokandić i izaslanstvo Grada Korčule boravit će od 16.-19. travnja 2010. u prijateljskom posjetu kineskom gradu Yangzhou. Riječ je o uzvratnom posjetu prilikom kojeg će se potpisati Sporazum o prijateljstvu između Grada Korčule i Grada Yangzhoua.

Kinezi su u rujnu prošle godine posjetili Korčulu i sklopili Memorandum o prijateljstvu, koji je preteča Sporazuma koji će se u Kini potpisati 17. travnja 2010. u sklopu Međunarodnog sajma trgovine i turizma.

U Kini će zamjenik župana Frano Skokandić razgovarati i o mogućnosti otvaranja manjeg ureda u gradu Yangzhou, koji bi omogućio lakšu razmjenu roba, dobara i usluga, s posebnim naglaskom na turizam.

Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

10 komentara “Prijateljski susret kineskom gradu Yangzhou

 1. moreplovi (Uredi)

  Da je vulkan proradi koji dan ranije…možda bi se još toga riješilo…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Mediaveli (Uredi)

  Mi smo uvik znali ko nan je par, naričito po veličini. Ne ćemo sad gledat u par miljuni gori oli doli.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. viva (Uredi)

  Gledao sam na Google Earth di je Yangzhou u Kini. Na kraju svita! To je glavni grad Provincije Jiangsu. Provincija ima oko 4,6 milijuna stanovnika od kojih 500.000 živi u gradovima. Dobro si reka Mediaveli, mi smo uvik znali ko nam je par.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. pjd (Uredi)

  Viva, ako je Korcula na pocetku svita, onda je Yangzhu na kraju svita. Marko Polo ga je ipak uspio naci. A mozda je Viva krivo vidio na mapi. Yangzhou u provinciji Jiangsu je blizu Shangaya, ili bolje receno blizu centra svijeta.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. viva (Uredi)

  Dragi pjd, je, imaš pravo, Yangzhu je blizu Šangaja. Od Yangzhoua do Šangaja ima cca 250 km zračne crte (mjereno na Google Earthu). Od Korčule do Otočca ima isto cca 250 km zračne crte. Sad ti vidi je li Otočac blizu Korčule. Inače, danas je 20.travnja. Nadam se da se naša delegacija vratila iz Kine i da će nam na ovim stranicama prezentirati svoje utiske, novostečena znanja i gospodarske veze koje su ostvarene ovom posjetom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Polu_Skojar (Uredi)

  Sumnjam da nam sadasnja Kina moze ponuditi nesto sto je prihvatljivo za nas u Europi. Do onog sto su stekli u posljednjih 25 godina dosli su primjenom nedemokratskih metoda, ponizavajucim nastupom poslodavaca prema radnickoj klasi koja je bespravna gledajuci sa europskog aspekta. Upotrebom zabranjenih i po zivot opasnih supstanci u proizvodnji te nepostivanjem najelementarnijih prava radnika glede higijensko-tehnickih zastitnih mjera na poslu, radnog vremena i dnevnog odmora uopce socijalnog statusa radnika Kina je dozivjela ekonomski uspjeh ali istovremeno postala primjer zapadnoj demokraciji kako se nesmije raditi. 11 tisuca smrtnih kazni izvrsi se svake godine u Kini uz to gradjani se tretiraju kao u robovlasnickom drustvu.
  Uvoz iz Kine u Hrvatsku veci je 30-ak puta nego nas izvoz i sumnjam da ga Kina zeli preokrenuti u nasu korist.
  Jednom rijecju ono sto bi nam Kina mogla ponuditi u izvlacenju iz nase krize su vec vidjeno: krv znoj i suze a mi to ni kao olijenjavili Balkanci ni kao buduci EU clanovi nismo spremni prihvatiti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. pjd (Uredi)

  Ekonomija koja nezna sto bi radila s Kinom, nezna ni sto bi sama sa sobom.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. viva (Uredi)

  U svečanoj sali hotela Yangzhou State Guesthouse u petak, 16. travnja 2010. godine, održana je ceremoniija potpisivanja Ugovora o prijateljstvu gradova Korčule i Yangzhou (Narodna Republika Kina). U ime gradova -prijatelja dokument su potpisali zamjenici gradonačelnika, Franc Stenek i Wen Daocai

  U ceremoniji svečanog potpisivanja Sporazuma s naše strane sudjelovali su i članovi delegacije Lovro Krstoluvić, predsjednik GV i Frano Skokandić, dožupan DNŽ. U pratnji kineskog dogradonačelnika bili su visoki dužnosnici Yangzhou Općinske narodne udruge za prijateljstvo sa stranim zemljama Ding Zhanghua, Deng Qing i Zhao Lan. Sva korespondencija vođena je uz pomoć Xie Ying, prevoditeljice za kineski-engleski.

  Poveznica gradova Korčule i Yangzhou i inspiracija za produbljenje njihovih međusobnih odnosa je ličnost Marka Pola. Taj naš slavni sugrađanin je prije 700 godina na svom putu po Kini tri godine boravio u Yangzhou, radeći godinu dana u tamošnjoj gradskoj upravi. Kinezi su vrlo ponosni na tu povijesnu činjenicu i, kako su više puta istakli, teško je u njihovom 4,5 milionskom gradu naći nekoga tko barem nije čuo za Marka Pola.

  Potpisivanjem Sporazuma o prijateljstvu oba grada su na principima jednakosti i uzajamne koristi prihvatili razne oblike razmjene i suradnje u oblasti ekonomije, trgovine, turizma, kulture, agrikulture, itd., promovirajući zajednički prosperitet i razvoj.

  Sporazumom su predviđeni redoviti kontakti između čelnika i pojedinih odjela dvaju gradova radi konzultacija u vezi s razmjenom i suradnjom u oblastima od zajedničkog interesa.

  Sporazum je postao važeći datumom potisivanja i vrijedi sljedećih pet godina. Nakon tog vremena Sporazum može i dalje vrijediti ukoliko ga ni jedna strana u međuvremenu ne raskine.

  Domaćini i gosti razmijenili su prigodne poklone koji će ih podsjećati na ovaj svečani trenutak. Grad Korčula darovao je Gradu Yangzhou dvije umjetničke slike Starog grada i kuće Marka Pola. Dogradonačelnik Yangzhoua je od našeg Dožupana dobio umjetničku sliku s motivima šipka.

  Svečanost je završila banketom koji je za goste iz Korčule priredio domaćin, zamjenik gradonačelnika Wen Daocai.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Mediaveli (Uredi)

  Ako se ovo nastavi kako je počelo, bit ću i ostat ću oduševljen. Moj se strah zasniva na redu veličina – na Davidu i Golijatu. Ako naši, i naravno njihovi čelnici (ili romantici, svejedno), uspiju naći nešto više zajedničkoga nam od sumnjive ličnosti Marka Pola, ovo bi moglo uroditi plodom. Ali plod neće izrasti sam od sebe. Najprije treba tetošiti trs ili stablo… moj blagoslov nije upitan… čelnici, dodajte još i vašu akciju…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.