Što će nam regija Dalmacija pa da Split postane novi Zagreb

zupanijeProvodi se tiha regionalizacija Hrvatske na četiri regije u kojoj Zadra nema − izjavio je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Božidar Kalmeta. Pritom je objasnio negativne aspekte politike koju naziva “antizadarskom“.
− Dosada je Zadar uvijek imao izravnu relaciju prema Zagrebu kad je riječ o državnim institucijama, ali se, zahvaljujući ovoj “tihoj regionalizaciji”, sada nastoji u tu izravnu relaciju umetnuti Split.

Štetna međustepenica

Tako bismo dobili nepotrebnu i za Zadar vrlo štetnu i opasnu međustepenicu. Niz državnih institucija sada se razvlašćuje zakonskim izmjenama, a njihove ingerencije prelaze u neke druge gradove. Mi u Zadru držimo da je to razvlašćivanje neprihvatljivo, kao što nam je potpuno neprihvatljivo da se Zadru oduzima status administrativnog središta − rekao je Kalmeta, izražavajući protivljenje i inicijativi ministra Arsena Bauka.

− Ministar uprave najavljuje nekakav svedalmatinski referendum na koji bismo svi mi iz Dalmacije izišli i odlučili o tome hoćemo li biti jedna ili više regija. Potpuno je jasno da bi u takvom referendumu Zadar i zadarski interesi bili preglasani, a ishod je unaprijed poznat: Zadar ne bi više bio administrativno središte svoje regije − kaže Kalmeta.
Podsjetio je na slučajeve izgradnje autoceste kad se Zadar, zajedničkim naporima svih političkih grupacija, izborio za trasu koja se pokazala najboljom i za Zadar i za Šibenik, pa i za cijelu Hrvatsku.

− Odbijena je i mogućnost gradnje termoelektrane na ugljen na zadarskom području, pa me zato više čudi da zadarski SDP i HNS šutke provode takvu antizadarsku politiku. Ostvarenje svih tih nastojanja bilo bi katastrofalno, Zadru bi bila nanesena golema šteta − zaključuje Kalmeta.
Kalmetin strah i gorčinu, potaknute najavom možebitnog referenduma o Dalmaciji kao regiji, ne dijeli šibensko-kninski župan Goran Pauk. Dapače.

− Regija Dalmacija je dobrodošla ako će biti rezultat konsenzusa svih njezinih potencijalnih dijelova i ako će njezine funkcije biti nedvosmisleno artikulirane − ističe Pauk. − Ako ćemo samo Zagreb zamijeniti Splitom kao sjedištem buduće regije, ništa nismo dobili. Treba reći što će biti sa sadašnjim županijama, koje će izvršne funkcije i tijela imati regije. Bitno je da se ne dogodi nova centralizacija, nego da funkcije budu disperzirane.
U tom smislu, eto prilike Vladi, ako želi osnovati centar za nacionalne parkove, tu svojevrsnu parkovnu agenciju, da joj kao sjedište odredi Šibensko-kninsku županiju. Ima li išta logičnije od toga, uz NP Krka i Kornati?!
Tako ja vidim logiku nove regionalizacije, a ne samo u preseljenju funkcija iz Zagreba u Split. I da − pomalo je intrigantno dodao Pauk − da ne bismo zaoštravali odnose između Zadra i Splita oko sjedišta dalmatinske regije, predlažem da to bude u Kninu, kao gradu posebne povijesne i političke simbolike.

Zagreb jači od svih zajedno

− Nismo protiv regije Dalmacije koja bi obuhvatila sve današnje dalmatinske županije, na regijama je organizirana i cijela Europa, ali bez decentralizacije nema smisla govoriti ni o kakvom razvoju, pa tako ni o regijama − kazao nam je Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, podsjetivši na to da Grad Zagreb raspolaže s toliko sredstava koliko nemaju svi ostali gradovi, općine i županije zajedno.
− Samo će decentralizacija omogućiti normalan razvoj svih hrvatskih područja, a ako se to uistinu ne provede, ni regije nemaju smisla.

Posve drukčije intonirano mišljenje o Dalmaciji kao regiji stiže iz Dubrovačko-neretvanske županije od župana Nikole Dobroslavića, koji kaže da ta županija sebe ne vidi ni u kakvom dalmatinskom forumu.

− Smatramo da moramo ostati zasebna županija, odnosno regija, za što postoje svi razlozi, od povijesnih i geografskih do geopolitičkih. No, ovim se ne želimo distancirati od drugih dalmatinskih županija s kojima se izvrsno razumijemo. Mi smo “srčana braća”, ali ne smijemo naš razvoj i naše interese nikome prepustiti, zbog svih posebnosti, položaja, funkcioniranja uprave i zbog našeg razvoja – izjavio je Dobroslavić.

Takvo određenje naglašeno je i u izjavi koja je jednoglasno podržana lanjskog srpnja na sastanku o položaju Dubrovačko-neretvanske županije, na kojemu su okupljeni Županija i jedinice lokalne samouprave, sveučilišta, akademici, saborski zastupnici, sve političke stranke, te predstavnici udruga, Gospodarske i Obrtničke komore.
− I dosad smo pokazali da se znamo suprotstaviti lošim prijedlozima iz Zagreba – dodao je župan.

Slobodna Dalmacija

Pošalji dalje:

2 komentara “Što će nam regija Dalmacija pa da Split postane novi Zagreb

 1. vjeran filippi (Uredi)

  kao potpredsjednik Udruge Dalmacija želio bi o ovom za Hrvatsku izuzetno bitno pitanju reći svoj stav. Regionalizacija je europsko civilizacijsko nasljeđe i dio je sveukupnog procesa demokratizacije koji još uključuje i decentralizaciju sa ciljem da se odlučivanje i upravljanje spusti na što je moguće nižu razinu. Najviše koristi od procesa decentralizacije imat će gradovi i općine (nadamo se i Korčula) koje će biti sposobni sami ustrojiti stručne gradske uprave sa ciljem privlačenja investicija i osiguravanja temelja za rast. Dubrovnik i Zadar kao veliki gradovi ništa ne gube sa procesom regionalizacije (uostalom zašto sjedište buduće regije Dalmacija ne bi bilo u tri ili četri grada ) dok najviše dobivaju manji gradovi i općine ali i regija u cjelini jer će regionalna i industrijska politika biti temeljna ovlast takvih regija. Iskustva EU a upravo potvrđuju ovaj stav tako da sama tvrdnja da će “Split biti novi Zagreb” potvrđuje apsolutno nerazumjevanje europske politike regionalnog razvoja.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. na moru (Uredi)

   Sami ustrojiti strucne gradske uprave. Korculanske uprave ne moze vise nitko ustrojiti. Svi ti sto sjede danas i odavno na tim stolicama u gradu Korculi bi trebalo maknuti i dati priliku mladim ljudima. Oni vec dugo nisu nista napravili za ovaj grad a za Dalmaciju pogotovo.
   Ideja o regiji Dalmacija nije losa ali samo ako je budu vodili pravi ljudi. Ako ne opet ce se neki bogatiti a obican covjek nece imati puno koristi od toga.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.