Korčulanka na regionalnoj konferenciji 8 zemalja jugoistočne Europe “Misli i djeluj poduzetnički”

Odjeci završene regionalne konferencije 8 zemalja jugoistočne Europe ‘Misli i djeluj poduzetnički’

U Dubrovniku je 10. i 11. travnja održana regionalna konferencija “Misli i djeluj poduzetnički” na kojoj je sudjelovalo osam zemalja jugoistočne Europe – koju je u ime MINPO-a otvorio zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros, izaslanik za MSP Republike Hrvatske pri Europskoj uniji.

Konferencija je okupila preko 220 sudionika iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske, poglavito učenika, studenata, profesora i dužnosnika iz područja razvoja politika poduzetničkog učenja i obrazovanja.

Učenici i studenti iz 56 obrazovnih institucija razmijenili su svoja stečena znanja i praktično iskustvo u poduzetničkim pothvatima na “poduzetničkom kampu” u Dubrovniku koji je spojio obrazovnu s poslovnom zajednicom. Moto konferencije bio je „Danas učenici – sutra poduzetnici koji posluju regionalno“.

Na konferenciji je predstavljeno 56 pilot projekata implementiranih od strane Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe – SEECEL uz financijsku podršku EU i MINPO-a Republike Hrvatske.

Zamjenik ministra Dražen Pros zazvonio je zvonom regionalne Poduzetničke burze na kojoj su svoja iskustva i znanja predstavili i razmijenili 200-tinjak učenika, studenata i njihovih profesora. Sutra će to biti regionalni poduzetnici u gospodarskoj makroregiji jugoistočne Europe kojoj je Republika Hrvatska most za ulazak u članstvo EU.

– Najviše smo ponosni na činjenicu što se na SEECEL u Europskoj uniji gleda kao primjer dobre prakse, čiji model se preporuča državama Europske unije. Također, drago na je što ćemo uskoro dobiti i svoj dom na 14 tisuća kvadrata. Što se tiče našeg projekta, ovo je tek kraj jednog trogodišnjeg ciklusa, jer se projekt nastavlja u novom trogodišnjem ciklusu – istaknula je Efka Heder, ravnateljica SEECEL-a.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros kazao je kako je cilj Vlade u što kraćem roku obrazovanje u poduzetništvu uvesti u formalno obrazovanje, i to još od vrtića. – Svjesni smo kako se u Republici Hrvatskoj manje izdvaja u obrazovanje za poduzetništvo nego u drugim europskim državama. Međutim, to mijenjamo. Ulažemo 20 milijuna kuna, a s tim su vezana i ulaganja u kreativne industrije. Cilj je pretvoriti ideju u djelatnost, što uključuje i sposobnost vođenja projekta i lobiranja, ali i rizik preuzimanja odgovornosti – izjavio je Pros.

Simone Baldassarri iz Ureda za industriju i poduzetništvo Europske komisije istaknuo je kako se model SEECEL-a može proširiti na EU kao dobar model suradnje. – Odlična prilika za to bit će ulazak Hrvatske u EU, jer Hrvatska podržava brojne aktivnosti SEECEL-a, pa ćemo imati još više prilike surađivati s ovom ustanovom – izjavio je Baldassarri, dok je Bo Caperman iz Ureda za proširenje Europske komisije dodao kako se danas jasno vide postignuća SEECEL-a u protekle tri godine. – Hrvatska je uzela inicijativu za provedbu ovog projekta i htio bih takav pristup vidjeti i u drugim projektima, jer nam upravo takav pristup treba – istaknuo je Caperman.

Korčulanka, Irena Kaštela sudjelovala je kao predstavnica Europske mreže ambasadorica ženskog poduzetništva sa svojom prezentacijom.

Ovom konferencijom se zaokružuje prvi trogodišnji ciklus djelovanja SEECEL-a.

Pošalji dalje: