Laburisti: Prazna obećanja i politiziranje agonijom HTP Korčula

bonrepos20-godišnja agonija HTP ˝Korčula˝ ulazi u završni čin. Tužno je vidjeti kako se ovo događa prozirnom politikanskom instrumetalizacijom problema, a tijekom kampanje za izbore u Europski parlament ,a nazire se i ona za lokalne izbore.

Ono što mi kao Stranka rada – Laburisti želimo istaknuti je gaženje prava radnika te nepoštivanje kolektivnog ugovora od strane Uprave u tom posrnulom poduzeću.
Niti jedna politička stranke za sada nije djelovala u zaštiti prava radnika, koji nisu primili plaće već više od 5 mjeseci. Takvo stanje traje već godinama (zadnja je primljena u umanjenom iznosu za studeni 2012.g.). Od 1. siječnja 2013. neisplata plaće radniku je kazneno djelo. Ipak, po zakonu, za neisplatu može postojati ekonomski razlog. Ono na čemu su laburisti inzistirali, a nažalost nije prošlo u Saboru, je i da neizdavanje obračuna plaće postane kazneno djelo.

Kad govorimo o obračunu plaće mislimo prvenstveno na onaj obračun na zakonom utvrđen način koji služi kao ovršna isprava. U HTP Korčula se redovno izdavaju obračuni na kojima piše da je plaća isplaćena. Na taj način radnicima se oduzima pravo mogućnosti prisilne naplate, te isto tako i pravo na povrat poreza jer je plaća neredovito uplaćivana. Jedan izuzetno mali broj radnika odlučio je podići spor protiv poslodavca radi kršenja njihovih radničkih prava. Odakle se plaćala odšteta za izgubljene sporove? Dali je moguć paradoks da je radnik radom doprinosio poduzeću da bi mu poduzeće tim novcem platilo odštetu?!
Kako se mijenjaju stranke na vlasti u Lijepoj našoj tako se mijenjaju i Nadzorni odbori u HTP ˝Korčula˝. Nažalost, to je jedino što se mijenja jer se ne radi ono što im samo ime govori : NE NADZIRE SE. Da se išta nadziralo nebi se došlo do 125 000 000 kn duga. Da se išta nadziralo nebi bilo sudskih sporova. Da se išta nadziralo odluke i postupci protivni zakonima Republike Hrvatske bili bi sankcionirani.

U članku 55. Ustava Republike Hrvatske stoji: ˝ Svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život.˝ Vrijeme je da se sankcioniraju odgovorni te da se vrati dostojanstvo radnicima HTP Korčule.

Predhodnom Nadzornom odboru HTP ˝Korčula˝, a prije postavljanja novog, podmireni su honorari članovima Odbora u cijelosti. Također nikako se nisu rješavala dugovanja HTP ˝Korčula˝ prema Gradu, KP Hoberu i Turističkoj zajednici grada, što će naravno itekako ići na štetu svih građana naše Općine.

Vlada totalna informativna blokada, netransparentnost, davanje nepotpunih podataka i na kapaljku. Na internetskim stranicama vode se istvremeno jalove ˝stručne ˝ polemike i naklapanja o uzrocima, zaslugama, spasenju i budućnosti HTP Korčula od strane raznih stranačko, interesno-tajkunskih i loby skupina. O dobrobiti radnika i interesa korčulanskih građana nigdje ni slova.

Sadašnji radnici HTP Korčula, te mnogobrojni penzioneri općine Korčula, usprkos svom odricanju su najmanje krivi za današnje stanje. Dapače, zaslužni su da je HTP Korčula, iako zapušteno i djelomenično rasprodano još uvijek na nogama. Oni su ipak kako- tako provodili smjernice brojnih Nadzornih odbora, lokalnih i državnih vlasti, kao svojih poslodavaca . Jer njihovo je uvijek bilo ˝da rade a ne da misle˝.

Zaposlenici HTP Korčula ,a i šira javnost -građani nemaju vremena i ne žele se upuštati i pratiti složene rasprave pune nerazumljivih izraza sa zagrebačke burze, državnih agencija (AUDIO ) kao i ispraznih i neispunjenih obećanja vladajućih u ovih zadnjih 20 g. pod parolom ˝Mi rješavamo problem˝

Stvari su jasne, maske su pale. Nebrigom vladajućih struktura i partija u zadnjih 20 g. nikakva zdrava pretvorba nije uspjela, a pitanje je da li je i bila namjera da uspije .
Postoji veliki otpor medju političarima prema pokretanju revizije pretvorbe zagarantirane Ustavom Republike Hrvatske ,odnosno privatizacije. S tim u svezi ne smije se dozvoliti da HTP Korčula ide istim putem, koji bi eventualno neka buduća revizija morala riješavati uklanjanjem eventualnih poslijedica korupcijskih radnji. Najavljenom predstečajnom nagodbom, pred nama je mogući ponovljeni scenarij notorne pretvorbene pljačke iz 90-tih.

Naravno o daljnjem ulaganju u održivom razvoju elitnog turizma kakvog Korčula apsolutno zaslužuje ovdje nema ni govora. A time vitalno pitanje daljneg zapošljavanja u turizmu općine, a naročito mladog stručnog kadra, otpada iz svih ovakvih mogućih projekacija.

Naši birači moraju znati tko su: Prospectus fond, Dalmacija Hoteli, Laguna Hoteli itd. koji bi navodno nakon zakazanog predstečajnog postupka trebali postati 90 % vlasnik HTP Korčula. Oni su već najavili rasprodaju djelova HTP-a Korčula kao rješenje. Nije razvidno kako, pod kojim uvjetma, kome i po kojoj cijeni. Naravno po kojim načelima odlučiti će oni sami, na temelju dobivenog 90% vlasništva HTP Korčule, kako je to već najavljeno .
Uloženi trud radnika HTP-a, zaostale plaće zaposlenika, dugovi lokalnoj zajednici i nadasve daljni održivi razvoj elitnog turizma kojeg Korčula nesumnjivo zaslužuje, neće ih interesirati niti će im biti prioritet.

Tko uopće govori o ulozi stranih banaka koje su u pretvorbenim pljačkama, tada vladajuće stranke, jeftino pokupovale hrvatske banke, predhodno sanirane sredstvima svih građana?
Nitko ne spominje njihove previsoke kamate, redovne i zatezne te masne hipteke na korčulanskim ljepotama, koje su uzimale, davajući lihvarske kredite HTP-u Korčula za preživljavanje.

U svrhu boljitka svih građana naše općine neminovno je važno da upravljanje vrijednim, djelomično neiskorištenim resursima upravljaju stručna tijela, možda u okviru holding poduzeća koje bi objedinilo resurse Grada uključujući nekretnine i njima upravljalo. Ne na piratski način već profitabilno sa društvenom odgovornošću, povećanjem zaposlenosti vodeći računa o zaštiti atraktivnih povijesnih i prirodnih vrijednosti naše općine .

Hrvatski Laburisti općine Korčula nastojati će u svom sudjelovanju na lokalnim i višim političkim instancama vezano za problematiku HTP Korčula braniti i zagovarati:
– Promptnu isplatu zaostalih plaća radnicima HTP Korčula
– Reprogramiranje obaveza kod dobavljača i vjerovnika za uspješnu provedbu nadolazeće sezone
– Formiranje grupe lokalnih eksperata, profesionalaca i volontera u okviru KORA-e (Korčulanske razvojene agencije) koji bi se isključivo bavili HTP-om ˝Korčula˝,
– Tijekom zime iznaći rješenja, reprograma svih dugova,
– Nalaženje strateškog partnera iz hoteljersko turističke branše unutar Europske zajednice,
– Moguće povezivanje sa nekim od svjetskih hotelskih lanaca ili touoperatora,
– Restrukturiranje tvrtke , mogućim ulaženjem grada u vlasništvo preko vlastito formiranog holdinga od atraktivne preostale imovine u vlasništvu grada,
– Mogućim emitiranjem novog paketa dionica HTP Korčula građanima Korčule i iseljenoj Korčuli po posebnim uvjetima, koje bi ušle u promet i trgovanje nakon potrebnog perioda oporavka tvrtke .

Hrvatski Laburisti općine Korčula
B. Marelić, S. Amadeo

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Laburisti: Prazna obećanja i politiziranje agonijom HTP Korčula

  1. Liborop (Uredi)

    Treba biti glasan i ne dozvoliti ovakav lopovluk. Laburisti, pokrenite svoje saborske zastupnike i upozorite javnost na ovaj kriminal.
    Tisuće dionica koje su radnici otkupili, stradalnici dobili sada se potpuno obezvređuju. Do prije godinu dana braniteljima i invalidima su iste dionice obračunate po 300 kuna, a pričale su im se priče o transparentnoj privatizaciji u kojoj će ih netko jednom isplatiti. Uvijek je bilo, evo kad prođe sezona, pa do proljeća pa opet. I namjerno se nabija dug i računaju ogromne zatezne kamate. Gubitak koji je nastao posljedica je isključivo toga. Prošle godine samo su kamate bile 8,7 mil kuna, a gubitak je bio 8,2 mil kuna. Dakle gubitak je nastao samo zbog kamata i tako godinama. HTPK i njegovi radnici je (kao nažalost i većina građana) postao rob koji radi samo za banke. Što je najžalosnije tome se pridružila i država koja daje pozajmice sa kamatom 12%!!! Što je još gore krediti na koje banke obračunavaju zatezne kamate od 12-14% (bile su prije i više) su krediti HABOR-a koje osigurava i financira država.

    Raspitajte se tko je Auctor kapital i saznat ćete da je i Lagunu Novigrad preko koje se sada pokušava preuzeti HTP Korčula preuzeo nezakonito i nebi uopće smio ništa s njom raditi jer mu je Hanfa izdala rješenje da mora isplatiti ostale dioničare a on se oglušio!!! To čeka i radnike i dioničare korčule. S takvima sada država se hvata pod ruku i provodi reprizu 90tih.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.