Nakon 14 godina pred gašenjem trajektna linija Korčula-Drvenik

Prvi put nakon 14 godina Mediteranska plovidba sljedećeg ljeta neće prometovati na turističkoj trajektnoj liniji Korčula-Drvenik.

Prve su se sumnje pojavile krajem prošle godine, kada u novome Prijedlogu plovidbenog reda za 2010.god. lokalni brodar Mediteranska plovidba nije dostavio svoj prijedlog za održavanje pruge. Brodar u poslovnim poteškoćama i gubitcima od 60 milijuna kuna nije u mogućnosti dobiti povoljni kredit za kupnju novog trajekta.

U novoj upravi na čelu sa Vladimirom Šelebajem procijenili su da nije riječ o dobroj investiciji, jer se nekoliko milijuna eura potrošenih za kupnju novog trajekta ne bi brzo vratilo.

U Jadroliniji se pak ograđuju od linije. Upitan hoće li je državni brodar preuzeti,direktor Slavko Lončar kratko je odgovorio da to nije pitanje za Jadroliniju već za Agenciju za obalni,linijski pomorski promet.

Do čelnika Agencije u četvrtak nismo mogli doći radi njihova „hitnog sastanka u Zagrebu“, zbog čega su im,prema riječima tajnice u Splitu „mobiteli isključeni“. Lončar pak smatra da je ta pruga prošlost u odnosu na susjednu Ploče-Trpanj koja je budućnost.

-Naša je poslovna politika razvoj pruge Ploče-Trpanj. Dolaskom autoputa na Ploče i širenjem Šengenske granice prema istoku, ta pruga ima veliki potencijal,posebice jer brodovi EU-a moraju ploviti unutar svojih voda, a ne uz obalu BIH-a. Zbog toga ćemo,kada radovi na proširenju trajektnog pristaništa u Trpnju budu dovršeni, odmah uvesti moderniji trajekt, većeg kapaciteta od stare “Pelješčanke” i “Lošinjanke”-kazao je Lončar.

Hotelijeri iz HTP-a Korčula nisu zadovoljni razvojem događaja.Smatraju da bi isključenjem trajektne pruge Korčula-Drvenik korčulanski turizam mogao pretrpjeti znatne štete. Domaći je hotelijer u dio svojih turističkih programa prema inozemnim turoperatorima već ukalkulirao spomenutu prugu. I ostali su turistički djelatnici mišljenja da bi ukinuće linije korčulanski turizam moglo još dublje pokopati.

Željan Petković/EPEHA Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje:

4 komentara “Nakon 14 godina pred gašenjem trajektna linija Korčula-Drvenik

 1. viva (Uredi)

  Slažem se sa gosp. Lončarom da je sada, kada je autocesta došla skoro do Ploča, isplativije modernizirat i pojačati prugu Ploče-Trpanj sa velikim trajektom. Međutim, istovremeno bi trebalo urediti, proširiti i modernizirati cestu koja vodi kroz Trpanj do Krive Doline.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   LOL … autocesta je SKORO došla do Ploča, a kad će zapravo doći do Ploča to zapravo niko ne zna. Rokovi su već debelo prekoračeni i Šengenska granica neće skoro., Sve u svemu gosp. Lončar laže di stigne.

   Ma ionako je manje više sve propalo na ovem jadnem otoku, pa jedan trajekt dođe samo ka točka na i ili bolje ko zadnja brokva na …

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Miriam (Uredi)

  Tri puta hura za one koji čine sve za što bolji razvoj korčulanskog turizma. Kako se vidi iz priloženog. I za one koji sve čine da se u Korčuli uništi svaka grana privrede osim turizma – sve vrlo dalekovidno i mudro promišljeno!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. marpad (Uredi)

  ispada da su do sada vozila dva trajekta, a nisu nego je bio jedan ili drugi i nikada nisi ljeti mogao stati. 2009. je koliko mi je poznato prvo ljeto da su išla dva istovremeno, a isti taj mali trajekt vozi već 40 godina po istom rasporedu iako je vozila sto puta više nego onda. a cesta do ploča je posebna priča.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.