Korčulanska intelektualna kava

Cakula uz kavuI ljeti i zimi okuplja se svakodnevno u hotelu Korčula za istim stolom grupa građana koji su u nedavnoj prošlosti bili u Korčuli na odgovornim dužnostima i ostali su u dobrim prijateljskim odnosima, i nastavili umirovljeničko okupljanje i druženje. Poznajemo ih, doimlju se kao jedna uspješna ljudska cjelina, svi stariji od 70 godina, doktori, ekonomisti, profesori, pravnici: Dušan Kalogjera, Živan Filippi, Svemir Vilović, Livio i Tonći Balarin, Nikica i Branko Ivančević. Pozdrav u prolazu i novinarska znatiželje o čemu pričaju?

Sutradan manji broj za istim stlom (Duško, Balarini i Branko) ostali spriječeni. I upornost znatiželje rezultira priču Duška Kalogjere. Počeli smo se okupljati unazad 20-30 godina na spontanu ideju Pera Tedeschi, samo preko ljeta kad bi došli ugledni sugrađani iz drugih dijelova zemlje (Emil Tedeschi, Damir Kalogjera, Martin Sardelić, Dinko Tomović, Boge Peručić, a onda odlaskom u mirovinu dogovor se poštuje za okupljanje i zimi, imamo stol u hotelskoj kavani do prozora, a ljeti na terasi do ulaznih vrata. Zahvaljujući osoblju, stol je rezerviran svakodnevno od 10 do podne, priča Duško Kalogjera, i kad s katedrale sv. Marka zvono označi podne, društvo odlazi svojim kućama, ne ponašaju se njemački, svaki dan turu plaća drugi član.

I tako se pročula ova terasa i kavana, kao i u drugim gradovima. O čemu pričaju, njihova razmišljanja i dojmovi? uz saznanje da u društvu žene nemaju pristupa!Nemamo predrasude prema nikome, ali to je društvo sličnih godina (preko 70) i razmišljanja, kaže naš sugovornik. Ozbiljne teme ne žele upražnjavati za tim stolom, jer dozvoljavamo da svatko ima svoje stavove, i da se ne bi razvile žučne diskusije i iskrice u razgovorima, uglavnom pričaju viceve, šaljive dogodovštine iz mladosti, KPK i Moreške, vatrogasci, galebarstvo.

Poželio sam im i daljnje sastajalište u hotelu Korčula, razmišljajući da naslov ovoga teksta bude: Korčulanska intelektualna kava.

Tekst i snimak : Niko Perić

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Korčulanska intelektualna kava

  1. Emil Tedeschi (Uredi)

    Neki koji su se dolazili za taj stol, a više ih nema među živima; Dule Antunović, ponekad i Feliče Tedeschi (a treba pitat Duška Kalogjeru, tko još od njih nedostaje, a bio je koliko toliko stalan za stolom, bar tokom ljeta), a od živih Mlađan Božović, Vedran Pecotić,….

    e.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.