“Marko Polo” oštetio rivu

Muke Marka Pola

Iako se još očekuju meteorološki lijepa vremena korčulani kao i svi otočani moraju poštivati onu izreku od pamtivijeka „Živjeti se ne mora, a ploviti se mora „.

Bez brze i sigurne plovidbe prema kopnu i život je na otoku težak. Srećom, zadnjih se godina zahvaljujući Ministarstvu mora RH (državni tajnik je korčulanin Branko Bačić) korčulani su uglavnom zadovoljni jer imaju svakodnevnu brodsku vezu sa Splitom i tri puta tjedno prema Rijeci. Turistima je najvažnija međunarodna duž obalna linija iz Rijeke do Dubrovnika i dalje prema talijanskoj luci Bari.

Tu liniju održava najveći Jadrolinijin brod MARKO POLO koji se u Korčuli prati sa simpatijama jer nosi ime najpoznatijeg korčulanina i svjetskog moreplovca Marka Pola.

Bilo je tako i u subotu (12.rujna 2009) kada je trajekt Marko Polo doplovio u Korčulu točno prema plovidbenom redu u 11,15 sati iz Rijeke preko Splita i Starigrada, da bi kao i svake subote u 11,35 h nastavio plovidbu prema Dubrovniku. Ali nije moga pristati uz istočnu operativnu obalu zbog jakog istočnog vjetra levanta. Preostao je za pomorce lakši način,uploviti uz zapadnu rivu (pored hotela Korčule).

Nažalost,ni iskustvo pomoraca,niti moderna pomagala nisu se mogla suprotstaviti levantu. Brod je više od sat vremena bespomoćno plutao pokušavajući se suprotstaviti levantari,čiji je vjetar uz jače valove  široku krmu uporno gurao u stranu, ne dozvoljavajući pomorcima ispraviti brod i krmeni dio približiti obali,jer se iz tog dijela broda iskrcavaju putnici i vozila.

Bespomoćni brod su valovi i vjetar opasno približavali obali s namjerom da ga razbiju. Srećom veća oštećenja nisu nastala, jer je brod uz pomoć sidra zadržao pramčani dio, dok se je krmeni povlačio prema obali uz pomoć konopa, i kad se je približio osjetio se potres, jer je masa ovog velikog broda udarila krmenim dijelom u bokobran, slomila ga, i zatim se brod konačno naslonio na rivu čiji dio nedavno uređene nije izdržao. Riva je pukla.

Dok su pomorci s broda ulagali nadljudske napore da oslobode rivu od navale talijanskih vozila, korčulanima je ovo bila izvanredna priredba da mogu „ćakulama“ i komentarima pratiti odnos tehnike i prirode.

Tekst i snimak : Niko Perić

 Manja steta

Pošalji dalje:

Jedan komentar za ““Marko Polo” oštetio rivu

  1. Miriam (Uredi)

    Vrlo bezobrazno od vjetra i valova da su namjeravali razbiti bespomoćni brod.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.