Razvoj ruralnog turizma na otoku Korčuli

vjeranJučer je kandidat za gradonačelnika Grada Korčule Vjeran Filippi posjetio ranč Maha u Žrnovu, gdje se upoznao s mogućnostima ali i problemima s kojima se susreću obrtnici i poduzetnici u agroturizmu, vrsti turizma za kojeg postoje značajne mogućnosti razvoja na našem otoku i koji bi trebao predstavljati temelj za razvoja Žrnova, Pupnata, Čare i Račišća. Visoka krajobrazna, arhitektonska, umjetnička te općenito ambijentalna vrijednost naših mjesta predstavlja ogromnu mogućnost za razvoj poljodjelstva, gastronomije, vinarstva, ruralnog turizma, aktivnog turizma, ekološkog turizma sve sa ciljem da se kroz sinergiju ovih aktivnosti stvori turistički proizvod temeljen na zaštiti prirode, obnovi i zaštiti tradicionalnih naselja te stvaranja sinergije s vinarstvom, poljoprivredom te gastronomijom.

Poticanje tradicionalnih poljoprivrednih djelatnosti uz domaće stanovništvo kao temelj svih aktivnosti. Ekološka proizvodnja uz sinergiju s turističkom privredom. Razvoj vinarstva na vinogradima „Defora“ uz stvaranje uvjeta za proizvodnju vrhunskog crnog vina. Vinske
ceste, obnova poljoprivrednih kučica u atraktivne smještajne objekte.

Oživljavanje pojedinih mjesta ili dijelova mjesta stvarajući turističke atrakcije; priredbe, izložbe tradicionalnih obrta i proizvoda, folklorne priredbe. Izrada i označavanje pješačkih i biciklističkih staza. Poticanje razvoja vrhunske gastronomije. Ograničeni i kontrolirani
razvoj turizma (adaptacija poljoprivrednih kučica u vrhunski dizajnirane apartmane, razvoj novih parcela većim od 5000m2, razvoj u skladu sa Urbanističkim planom u uvalama) zajedno sa obnovom tradicionalnih kuća trebao bi dati novi poticaj razvoju našeg otoka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6HKFB8QE7HE[/youtube]

Pošalji dalje:

10 komentara “Razvoj ruralnog turizma na otoku Korčuli

 1. ajmemeni (Uredi)

  Uskoro očekujemo posjet Korkyri shipping d.o.o. s obzirom da kandidati imaju veliko investicijsko i radno iskustvo u pomorstvu te će vrlo rado podjeliti svoja iskustva sa menadžmentom ove uspješne kompanije.
  Nakon toga nas očekuje službeni posjet Mediteranskoj plovidbi d.d. u stečaju gdje će im se pridružiti drugi kandidacijski par sa velikim upravljačkim iskustvom u pomorstvu, te će zajedno sa stečajnim upraviteljem iznači spasonosno rješenje za posrnuloga korčulanskog diva.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Kočje (Uredi)

  Molio bih lijepo gospodina da mi objasni iz kojeg razloga je ovaj video snimljen baš na ranču Maha koji je dobio besplatnu reklamu. Znači moglo se je i bez toga jer će sad pojedini restorani van Korčule ( a ima ih dosta) reći pa zašto ovo nije u mene napravljeno i zašto ja nisam dobio besplatnu reklamu i onda automatski gubite te glasove.Jako loše vođenje izborne kampanje.Nadalje razvoj tog vašeg seoskog turizma kojeg vi promovirate je razvoj Seoskog pod navodnicima a vi ste ovaj video snimali bogu iza nogu iako je cilj vašeg programa promicanje turizma na selu znači da lokalni stanovnici imaju koristi od toga.U kratko ovo ste trebali snimati kao jednu priču kroz neko selo recimo Pupnat,Čaru Žrnovo gdje je takav način turizma već potaknut i gdje ga treba samo još usavršit.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Žrnovac (Uredi)

   A Kočje što ti misliš jeli bilo boje možda isprid Emila u Žrnovu sve ovo snimit.Jeli bi to možda bilo više etno više agro.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Željko Marelić Maha (Uredi)

   Poštovani gospodine Kočje obzirom da ste prozvali naš ugostiteljski obijekt ,a ujedno zamijerili gospodinu Vijeranu u vezi pozicije našeg obijekta u kojem on promovira ruralni turizam smatram da niste ni u jedenom vašem stavu u pravu.Naime moja kućna adresa je Žrnovo 1119 ,a isto tako adresa mog obijekta u kojem radi cijela moja obitelj je također Žrnovo osim ako Vi ne smatrate da je Žrnovo samo dio sela u kojem Vi obitavate i pružate usluge.Našu konobu su posijetili naj eminentniji svijetski uglednici na što bi ste i Vi trebali biti ponosni.Smatram da im nismo bili Bogu iza nogu čak što više bili su oduševlijeni i vrlo zahvalni.Što se tiče reklame ,našu konobu su prepoznali brojni gastro kritčari, urednici renomiranih časopisa te Hrvatska , Slovenska ,BIH,Francuska i Talijanska televizija koje su napravile više priloga i vrte se više puta u godini u udarnim terminima čime se Vi zasigurno ne možete pohvalit.Isto tako Vam moram reći da smo među prvima na otoku započeli s ruralnim turizmom i zadovolijavali sve kriterije za obavljanje takvih djelatnosti koje i danas pružamo vrlo kvalitetno za što i imamo brojna priznanja koje je prepoznalo i naše Ministarstvo turizma.Poštovani gosp. Kočje moja obitelj i ja zajedno s našim obrtom bih vam poželjeli uspiješnu ovogodišnju sezonu.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Kočje (Uredi)

  Svaka vam čast na tim priznanjima za vaš restoran i to je jako pohvalno i normalno da se čuje za vaš restoran nadaleko kad ste jedan od poznatijih na otoku i izvinjavam se ako ste nešto shvatili kao kritiku.Bogu iza nogu vam objašnjavam kao to da se razvoj ovakvog tipa turizma u prilogu gospodina Vjerana spominje po selima i zaseocima tipa ova sela koja sam nabrojio gori a ne na poziciji gdje ste vi eto na to sam mislio.Logičnije mi je bilo da je ovaj prilog napravljen recimo u Pupnatu ili Knežama ili Žrnovu ili Postrani gdje bi se uz primjer onog sela iz Italije najbolje uklopila neka od ovih mjesta a i najbrže.Znači da je gospodine Maha vaš restoran u centru nekog sela onda bi se to selo preuredilo za takav tip turizma gdje bi svaki stanovnik imao neku korist tj. svako bi nešto svoje mogao prodati .Eto toliko nadam se da ste sada malo bolje razumjeli što sam mislio reći i uspješnu vam sezonu želim , moja nije još ni počela a vi gospodine Žrnovac nije bitno gdje je prilog snimljen al mislim da je bilo pametnije da je snimljen sa ljudima koji već imaju koristi od toga recimo gosp. Ante Curać Pucle koji je i držao par predavanja sa gospodinom Vjeranom o tome , da je on prošetao sa njime i rekao kako bi se mogao takav način turizma proširiti na okolna mjesta .Al ovo je samo moje mišljenje vi u sezoni znate što je kome najbolje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. rusulica (Uredi)

  e tukalo bi se puno brimena viranu temperavat za razumit što je to rur ili ti ga trudbeni turizam. on je lipo se i vise se cudi nego sto misli. malo je proguca slinu ka je vidi prsut isprid sebe, pa je spomenu i buducu tvornicu pijata i na drustvo sto ce du jist ovi prsut, posip, i puno ranceva maha mu se zavrtilo okolo glave. e ovo van se zovu brokerske monade.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. ive (Uredi)

  Maha tebi svaka cast, a biracima grada Korcule mogu samo jedno poruci,ako zelite da van bude jos gore onda izajite na izbore i glasajte za Vjerana i ekipu koju je okupi oko sebe.+++++++++++++++++++++++++ da to je pravi izbor ,************************* ,jedino sto jos ima je dobra prica koju vam zeli prodat.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. znatiželjni (Uredi)

  Poštovani Ive,

  A tko ste Vi da bi Vam to povjerovali. Ja bih volio znati što više o kandidatima, ali i o takvima koji daju poruke, jer poruke bez argumanata u biti samo daju poruku o pošiljaocu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. ive (Uredi)

  Znatizeljni gospodine,
  Zal mi je sto moj tekst nije u cjelosti objavljen pa bi znali nesto vise.Veliki Korculanski Broker Vjeran je covik koji je dotaka dno u poslovnom smislu sad se uhiti politike, jer tu jos jedino vidi svoju priliku nebili popravi svoju krvnu sliku.Inace to je covik koji u svemu vidi iskljucivo i prvenstveno svoju korist.Ali neka dobije izbore sto se mene tice pa cemo za cetri godine vidi ko je ima pravo.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.