Bliži se dan odluke za HTP Korčula

head_polo   head_liburna

HTP Korčula se nalazi u nezavidnoj situaciji iz kojeg izgleda nitko jasno ne vidi izlaz. Poduzeće opterećeno dugovima, lošom organizacijom i višegodišnjim „blagoslovom“ državne politike nema financijskih sredstava da kvalitetno odraditi sezonu, uz to još nedostaje energije i volje za radikalnim promjenama.

Svima je poznata činjenica da postoji investitor koji je spreman uložiti novac u dokapitalizaciju HTPK i tako postati većinski vlasnik, ako dioničari prihvate da se vrijednost dionica sa 300 kuna smanji na 10 kuna po dionici.

Na stranicama burze objavljen je poziv na Skupštinu gdje bi  skupština trebala sama odlučiti da prihvati ovaj prijedlog. Poziv je poslan u ime Uprave tj direktora Nikica Šestanovića, a prema njemu Uprava i NO predlažu da se provede ova dokapitalizacija i preuzimanje tvrtke od strane Dalmacija hotela tvrtke u vlasništvu Lagune Novigrad, koja je pak u vlasništvu tvrtke Auctor. (više na  http://www.zse.hr/default.aspx?id=44834 )

Međutim u javnost je “procurila” informacija da taj poziv možda nije upućen od strane uprave HTPK.

Kada poziv sa prethodnog linka  skinete na svoje računalo, na datoteku kliknete desnim mišem i odete na svojstva ili properites i onda na details možete vidjeti autora dokumenta, kada je i na kojem računalu napravljeno.

Tu jasno piše Miroslava Gosalić

Na njenoj Linkedin stranici piše gdje radi: http://hr.linkedin.com/pub/miroslava-gojsalic/1b/757/567 tj, jasno se vidi da radi kao pravna savjetnica  u tvrtci Auctor, koja je vlasnik Lagune.

Može se provjeriti na  http://www.poslovni.hr/hrvatska/prosperus-fgs-sa-53-milijuna-eura-osvaja-90-posto-htp-korcula-237749

Ali može se to vidjeti i na www.skdd.hr, dolje imate link Registri, Prvih 10 gdje se dobije popis prvih 10 dioničara za dionicu LANO-R-A

Auctor ima 75% Lagune. Da Laguna osniva firmu Dalmacija hoteli preko koje se se odvija vidljivo je iz poziva na skupštinu.

Da stvar bude zamršenija, također nije jasno dali je tvrtka Auctor  u slučaju Lagune igrala prema zakonu, sumnje opravdava izvještaj  na stranicma Hanfe

http://www.hanfa.hr/index.php?ID=0&AKCIJA=neobjavljene_ponude_za_preuzimanja&LANG=HR

http://www.hanfa.hr/uploads/45-09-1.pdf

Postavlja se pitanje dali je sada sve bolje osim stečaja. Jedno je sigurno Korčula treba zdav HTP koji će biti motor pokretač cijele regije a ne kamen spoticanja. Dali je ovakav model privatizacije najbolji?

Pojedinci tvrde da su banke  spremne reprogramirati dug na 17 godina uz niske kamate , dok je država  spremna otpisati dugove. Zašto se onda to ne napravi, pa nakon toga i objavi javni natječaj, nismo uspjeli saznati.

Sličan slučaj ali sa privatnim vlasnikom odigrao se prije par godina u Hotelima Zadar, gdje je većinski vlasnik napravio nešto slično. Izglasao je smanjenje nominale na 10 kuna (iako je knjigovodstvena vrijednost bila 20ak puta veća kao što je to slučaj i ovdje. Nakon toga je omogućio jednom investitoru da dokapitalizira i na taj način dobije 34% firme. Poslije se ispostavilo da je bilo nepravilnosti u postupku, te je nedavno i donesene presuda u korist malih dioničara.

http://www.zadarskilist.hr/clanci/27102012/branislav-zec-i-danijel-labas–pokrenuli-parnicu-protiv-hotela-zadar

http://www.slobodnadalmacija.hr/Dalmacija/Splitzupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/193305/Mileti-ostaje-bez-Hotela-Zadar.aspx

   kanavelic  podrum

Politika je i u novi NO HTPK postavila kao i u prethodnom sastavu NO podobne ljude, tj. osobe iz pobjedničke koalicije. Zašto u  NO ima najmanje ljudi iz struke, u ovom slučaju od “lokalnih” članova NO nitko nije iz hotelsko turističke struke.

Dali je NO održao sjednicu i ozbiljno razmotrio ovaj prijedlog, ili nekakav drugi model privatizacije nije nam poznato, ali znamo da natječaj pod ovakvim uvjetima nije nikada otvoren. Da je natječaj otvoren možda bi se pojavio još neko zainteresirani sa boljom ponudom. Sada se sve ovo radi  na brzinu i netransparentno. Interes za kupnju HTPK firma Auctor iskazala je već početkom siječnja, a zašto se je odabrao datum 17.05. , dva dana prije lokalnih izbora.

Glavnu riječ u ovom slučaju ima vlasnik HTPK, tj. država, odnosno državna agencija koja upravlja državnom imovinom, AUDIO.  Međutim,  agencija za upravljanje državnom imovinom i drugu je godinu od kada je osnovana završila s gubitkom: lani su imali manjak prihoda poslovanja od čak 41,14 milijuna kuna.

Do sredine svibnja Hrvatska bi konačno trebala dobiti strategiju privatizacije preostalih turističkih tvrtki u državnom vlasništvu, koje se trebaju provesti do kraja ove godine.

http://www.jutarnji.hr/zbogom-hoteli–drzava-ce-do-kraja-ove-godine-prodati-sve-udjele/1098680/

Nedavno je  na zatvorenom dijelu Vladine sjednice Oleg Valjalo, zamjenik ministra turizma, koji je nedavno boravio na Korčuli razriješen je s dužnosti s danom 31. svibnja 2013. godine, na osobni zahtjev.

http://www.korcula.hr/13752/nema-stecaja-za-htp-korcula/

Sve ovo upućuje na činjenicu da je nakon mnoštva poslovnih grešaka u posljednje dvije dekade u radu HTPK, sada lako moguće napraviti grešku u privatizaciji HTPK. U pitanju je  126.000 m2 na najboljim lokacijama u gradu Korčuli.

U pitanju je budučnost Korčule, i sada se nema  pravo na pogrešku.

Istraživanjem ovog slučaja saznali smo da se radi na izmjenama predstečajnog plana pa onda vjerovatno i prijedloga za skupštinu. Ne znamo još u kojem smjeru idu promjene prijedloga.

 head_park   head_korcula

Ima tu još nepoznanica. Prvo upitno je dali država može jedina otpisivati potraživanja, tj to bi se moglo smatrati nezakonitim poticajem i Agencija za tržišno natjecanje ili čak EU komisija bi od toga mogla raditi problem. Država može otpisivati samo ako to naprave i ostali vjerovnici. Dali je to razlog izmjena plana još nije sigurno. Zaista je smiješno da bi država otpisala 20 mil kuna umjesto da za to dobije dionice po bilo kojoj cijeni.

Logično bi bilo (to se radilo kod Dalekovoda) da vjerovnici otpišu kamate a da dio glavnice reprogramiraju, i dio pretvore u kapital, a dio naplate u nekom vrlo kratkom roku. Takvo pretvranje se radi po sadašnjoj nominali i recimo da se tako od postojećih dospjelih obveza koje su oko 75 mil kuna 20-30% pretvori u kapital i to po 300 kuna po dionici. To je onda novih 20% dionica. Nakon toga se radi smanjenje kapitala, pokrivanje gubitka i dokapitalizacija.

U detalje i način privatizacije teško je ulaziti sada, ostavimo to struci, ali logika nam govori da možda postoji neko drugo i bolje rješenje, ili je stvarno pre kasno?

 head_repos

Kakva god privatizacija bila, spominjani novac nije dovoljan da se postavi HTPK na „noge“. Jasno je da nakon sezone mora započeti sa ozbiljnim ulaganjima u hotele koji više ne mogu konkurirati na svjetskom tržištu, i koji sramote i degradiraju Korčulu kao turističku destinaciju.

U sljedećih godinu dvije trebalo bi se investirati najmanje 100 mil. kuna u objekte. Veliku većinu trebat će osigurati kroz kredite.

Veća vjerovatnost je da se budući vlasnik odluči za prodaju Bon Reposa za kojeg je već bilo zainteresiranih kupaca. Sa tim novcem bi se osigurala budućnost HTP Korčula, ako se izvrše radikalne promjene u organizaciji rada.

Nakon toga godišnji priohod od 10 mil EUR bi trebao biti srednjoročni cilj i tu se počinje ozbiljno zarađivati što je dobro za sve. Radnike, dioničare, državu ali i za cijelu Korčulu.

Međutim, ovaj scenarij podsjeća na privatizaciju „ Gradine“ , kada je novi vlasnik prodavši zgradu Robne kuće uspio  isplatiti sav uloženi kapital. Sada nije trenutak za ponavljanje povijesti.

U svakom slučaju, 17.svibnja bi mogao biti dan prekretnica u poslovanju HTP Korčula, a vjerovatno i za sam grad Korčulu. Iskreno se nadam da će stručnjaci i političari pronači najbolje riješenje..

I.A.

Pošalji dalje:

5 komentara “Bliži se dan odluke za HTP Korčula

 1. prevara (Uredi)

  I ovo je prevara kakav Prosperus, tko stoji iza njega? NO pamet u glavu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. ajmemeni (Uredi)

  Evo uspili ste odlatit prosperus i sad da vidin spasitelje koji će dat više od 40.000.000kn za hotelsko. Oli van je bi cilj da pođe u stečaj i da se rasproda za manje od 40.000.000.

  Ala I.A., Ž.Ž., B.M. i slični počnite skupjat šolde po gradu. 40.000.000 je pi…. dim.
  Ja predlažen da I.A. kupi zemljište od hotelskoga tamo kolo škvera što ga je zabilježbom stopirala županijska porezna uprava i to za 500€kvadrat to je samo 20.000.000 kuna pa još fali samo 20.000.000.
  Moga bi B.M. kupit otel Korčulu za 20.000.000 miljuna kuna, pardon 2.000.000 fali san jednu nulu ;), pa fali još samo 18.000.000.
  I još predlažen da Ž.Ž. kupi Riblji za 18.000.000 itako ga nika neče platit, ali baren će stat u bilanci i rješili smo problem.
  Hotelsko spašeno!!!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. kiki (Uredi)

  svi radnici htp korcula su gladni kruha dok neka gospoda iz kancelarija voze skupocjena vozila sramota

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.