Dan planeta Zemlje

„Movimo se! Skupimo te čepe!“ – projekt Osnovne EKO škole Petra Kanavelića iz Korčule

Uspjeli smo!

Spomenik usred Korčule krasi prikaz planeta Zemlje promjera  skoro deset metara složen od plastičnih čepova. Teško je povjerovati da ih je utrošeno preko sedamdeset tisuća!

Zašto baš čepovi? Kad je započeo otkup „famoznih“ boca, naše su plaže i šume najedanput bile prepune čepova koje nitko nije htio… A mi smo htjeli privući pažnju na problem otkupa plastičnog otpada na otoku i biti dio rješenja tog problema.

Sve je počelo prije tri godine u maloj školi u Račišću, a mi nastavljamo dalje. Želja nam je napraviti sliku veličine cijelog spomenika i ući u Guinessovu  knjigu rekorda. Slika ostaje na Spomeniku i sutra 22. travnja, na Dan planeta Zemlje kada se očekuje dolazak prvog od velikih brodova s turistima u naš grad.  I danas su se već mnogi turisti zadržavali na Spomeniku, fotografirajući događanja i zanimajući se za naš projekt. Nadamo se da će tako naša poruka na najbolji mogući način poći u svijet i promovirati Korčulu.

Dođite i vi, pogledajte, ali vas molimo: čuvajte nam našu Zemlju!

(i na kraju, ali ne manje važno)

Hvala svima koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta i pomogli nam u našim nastojanjima, posebno generalnom pokrovitelju brodogradilištu Leda d.o.o., te kumovima naše Eko škole – Gradu Korčuli i KTD Hober d.o.o.

Zahvaljujemo i Turističkoj zajednici, Nevenu Faziniću koji od samih početaka podržava naše „čepe“, Elektrojugu, roditeljima i svima koji su se uključili na bilo koji način. Posebno hvala medijskim pokroviteljima: Radiju Korčuli, svim korčulanskim net-ovima, dopisnicima i ekipi HRT studija Dubrovnik. Snimku ćete moći pogledati u Dnevniku, Županijskoj panorami i emisiji „More“ studija Split.

C.T.


Pošalji dalje:

13 komentara “Dan planeta Zemlje

 1. runja (Uredi)

  Moram priznat da sam fascinirana prizorom! Naša učiteljica koja je idejni začetnik i svi koji su prihvatili skupa s dicom je nešto pozitivno što se davno ni dogodilo!
  Ne moramo odma mislit o rekordu jer nije to cilj, tu je puno više vrijednosti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. nikolašica (Uredi)

  Dobra ideja je kao san, ako se ne ostvari i ostane samo san. Hvala svima koji su podržali našu veselu igru sa ozbiljnom porukom, i tako ostvarili našu ideju.Pozdrav djece iz jedne male škole koja ovo nikada ne bi ostvarila sama.Širimo tako krugove dobre volje jedni prema drugima i učinimo onu malu tako potrebnu razliku.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. BEZI (Uredi)

  Jedno veliko BRAVO Eko školi, slika je stvarno ko san, kako za oko tako i za samu našu planetu. Skupljajmo i dalje čepe, SVI.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. viva (Uredi)

  Moje pohvale i podrška vrijednim učiteljicama i učenicima. Bravo!! Kome ćemo slati čepe koje skupimo??

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. josip (Uredi)

  svaka čast ekipa.
  imate lijep pozdrav iz slavonije.
  imamo na poslu oko 1000 čepova možda i više pa me zanima da li još planirate u knjigu rekorda i ako da gdje da ih šaljemo 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. Jackie (Uredi)

  Bravo mama,jako sam ponosna na tebe! Zao mi je sto nisam mogla sve vidit izbliza ali i ovako na slikama izgleda fascinantno! I mene zanima gdje drzite sve te cepove! Veliki pozdrav iz suncanog Aucklanda! x x x

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Jasminka (Uredi)

  Vidim da se komentari selektivno brisu!!
  A sve je pocelo 7 godina ranije u PS Kmeti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. claudia (Uredi)

  Za sada čepove možete poslati po školskoj djeci ili predati dežurnom učeniku na ulazu u školu. Za više informacija možete nazvati OŠ Petra Kanavelića na 020 711 059.
  Hvala svima na podršci i pohvalama!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. djina (Uredi)

  DIVNO!

  Sve pohvale zacetnicima za ideju. Dico, najbolje ste promovirali svoj grad. Cepi ce vas svakodnevno cekat pored kuce.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. viva (Uredi)

  Ja ću ih skupljat u Zagrebu pa kad ih skupim dosta poslat ću ih u paketu ili ću ih donit ovo lito u 8. misecu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. nikolašica (Uredi)

  Hvala na svim komentarima,pogotovo tebi moja draga
  Đeki iz dalekog Auclanda.Nova Zelanda je jedna od ekološki najosvještenijih zemalja. Sijećam se da su
  trpili velike gospodarske gubitke jer nisu dozvolili
  privezivanje nuklearnih brodova i podmornica. Uvijek sam im se divila na tome. Pitanje ekologije bilo je i pitanje podrške na izborima. Što se tiče skladištenja ćepa , škola je od Lede dobila dva ogomna kontejnera a mi smo naše koji su usput budi rečeno bili van konkurencije za poticajnu nagradu čuvali u podrumu.Na sam dan događanja u rano jutro
  Marija je organizirala prenos kutija iz dvora na spomenik.Bilo je tu točno 17 400 čepa. Pozdrav iz svetog Nikole i ne manje važno bilo je lipo vrime jer je nona cilo vrime molila Boga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.