Pred Izbore, svakodnevnica i budućnost – Korčulanski laburisti

laburisti1

Lokalna izborna kampanja je u visokom startu, pljušte predstavljanja poznatih,programi izjave, polemike. Svačega ima na političkom meniju.Bogatiji je nego ikad. Nove stranke,udruge koalicije, savezi, političke trgovine ,odpadništva i transferi .

Svi  računaju mandate, glasove , broje, prebrojavaju, traže i optužuju protivnike. Cvjetaju i teorije zavjere. O svakodnevnici (nezaposlenost -brojem 571, prometna izoliranost, prometni kolaps, 2 firme u stečajnom a jedna u predstečanom, postupku , strepnje obrtnika, mršavi booking za predstojeću sezonu, manji broj pristajanja kruzera) malo se govori .

Građani  – birači okupirani sadašnjom praksom i metodologijom rješavanjem problema općine, nemaju više  mnogo vremena  čak ni za razočarenja, jer itekako žive sa svakodnevnim problemima Kad izađu na izbore dobro znaju  što mogu dobiti od dosada  vladajućih.

Općenita preširoka obećanja, izvlačenja na  opću krizu, više nivoe  vlasti ,papirnate projekte, neuhvatljive pristupne fondove i sredstva Europske unije i bezbroj neosnovanih opravdanja za nečinjenje .

Birači od predstojećih lokalnih izbora  sadašnjih lokalnih i novoizabranih dužnosnika  koje će birati  očekuju potpuno drugačiji pristup lokalnim svakodnevnim  problemima  te drugačiji pristup prema datim obećanjima .

Laburisti  kao treća  politička stranka u R.Hrvatskoj na načelima svog državnog  programa  svog etičkog kodeksa (www.laburistihrvatske.com)  kroz gradsko vijeće, te putem organiziranja građana kroz nevladine udruge, udruge poduzetnika, mladih i nezaposlenih zalagati će se za :

– U svrhu povećanja zaposlenosti organiziranje gradske tvrtke za poduzetništvo u koje bi ušli svi sadašnji gradski atraktivni  prostori(bivši Dom Kulture –Restoran Liburna  ,Forteza ,dio Domnča, svi  neiskorišteni prostori  i zemljišta u vlasništvu grada  )kao osnovni kapital poduzeća.Gradska uprava  trebali bi oslobadjanjem dijela  gradskih taksa  i naknada  u početku rada podpomoći tvrtku .Odmah je potrebno zatražiti potporu  odgovarajućih ministarstava ili fondova EU,uz potpuno slobodno i široko uključenje postojećih lokalnih poduzetnika ulaganjem vlastitih sredstava,te kroz stjecanje  vlasničkih udjela u  tvrtki .Otvoriti također mogućnost građanima da ulažu vlastita sredstva u tvrtku otkupom emitiranih dionica tvrtke.

– Putem gradske vlasti odmah osnovati grupu profesionalaca  voluntera za  izvlačenja iz sadašnje duboke krize HTP,,Korčula,, pronalaženjem ozbiljnog  strateškog ulagača   .Sadašnjim prepuštanjem ovog procesa u ruke višim vlastima,bez značajnog utjecaja Grada ,agonija HTP Korčula  samo produžava .

– Ustanoviti sustav odlučivanja građana na referendumu ili drugim oblicima izjašnjavanja  o svim vitalnim odlukama u Gradu (npr. prometna regulacija, izmjena prostornih planova ,najavljeno izmještanje ribarnice-,,peškarije,, itd .)

– Ustanoviti snažnu udrugu potrošača za bolji uvid i moguću kontrolu prekapacitirane trgovine ,dućana , opskrbnih centara u cilju zaštite potrošača i turista.

-Korištenjem poticaja EU snažnije koristiti ,,brend ,, čuvenog vina POŠIP kako za izvoz tako za potrošnju  turistima Grada ,putem poticaja  i osavremenivanje postojećeg zadrugarstva kroz otvaranje objekata agrturizma  ,te konačno uspostavljanje vinskih puteva i staza na području Grada Korčule .

– Puštanjem novih parkirnih mjesta u promet ,ustanoviti dugoročni  program  organiziranjem povijesnog i grada Korčula ,kao grada  bez automobila (car free  zone ) te takav slogan koristiti kao glavni adut turističke promidžbe Korčule ,poput Hvara,Pirana  i ostalih povijesnih gradova  Mediterana .Naravno  precizno regulirati  putem 2 okretišta na istočnom i zapadnom ulazu u grad   potrebe snabdjevanja obrtništva ,trgovina ,hitnosti ,te dnevne potrebe građana koji žive u povijesnom dijelu.

– Promtno uspostavljanje cjelogodišnje direktne katamaranske linije sa županiskim centrom Dubrovnikom .U sezoni i dva puta naračito u večernjim satima  kako bi turisti koji slijeću na Čilipe u poslijepodnevnim satima mogli stići do otoka  Korčule.

– organizirati usmjeravanje postoće provizije koju izdavači  smejštaja  sada daju raznim on line ,,bookerima,, za  stavaranju snažne vlastite jedinstvene WEB starnice Korčule kao glavnog on line alata za promociju  dolazak turista  na  Korčulu  u vlasništvu grada  putem TZ ili drugačije  .

-Ishoditi licitacije za  davanje koncesija autobusnim tvrtkama ,za uspostavljanje direktnih linija sa svim gradskim središtima  s kojima Korčula turistički gravitira .

– Uspostavljanje češćih linija povijesnog grada sa naseljima,organiziranje pješačkih i biciklističkih staza

– Ustupanje 900 M2 palače Arneri  grupi zainteresiranih gradskih eksperata za marketing u kulturi i turizmu , te lokalnih umjetnika, organiziranjem  prve  izložbe djela  svih korčulanskih umjetika, posudbom iz galerija  i privatnih zbirki  diljem Hrvatske i svijeta ,te postupnim organiziranjem stalne postave skulptura u kamenu mramoru i bronzi ,te slika i ostalih umjetničkih djela  korčulanskih i drugih likovnih umjetnika –

– Uspostavljanje gradskog sustava promocije,održivog rasta,kontrole i podizanje kvaliete proizvoda koje povijesni grad može ponuditi kruzing  tržištu Mediterana.

– Stavljanje u funkciju obalnog pojasa  korčulanskog otočkog arhipalaga ,uredjivanjem plažnih objekata tipa ,,STUPE,, za dnevno i noćno rasterećivanje povijesne jezgre u špicama sezone .

-Organiziranje serije WINDURFING ,PARAGLIDING centara na potezu od Solina do Babine davanjem koncesija poduzetnicima .

laburisti2-Ustanovljanja šetnica ,,lungo mare ,, na stijenama Zakrjana od ,,torjuna,,  na Rampadi do Puntina, te time spajanje istočne i zapadne obale   .Takodjer srediti ,,lungo mare,,  od Spomenika  do Mandraća u Sv.Nikoli  dodatnim uredjenjem  prostora za sunčanje i kupanje .

-Postupno čišćenje od naslaga betona   ,zamjena svih napuklih ploča i pragova  ,uklanjanje  i ukopavanje svih ,kablova HEP-a i  H.Telecoma,te željeznih,, purtela,, NPKL vodovada,estetsko standardiziranje svih natpisa i reklama  ,te  obavezno postepeno uklanjanje čitavog asfalta iz povijesnog dijela ,,kamenog cvijeta“, povijesne Korčule .

HRVATSKI LABURISTI – podružnica Korčula

Pošalji dalje:

22 komentara “Pred Izbore, svakodnevnica i budućnost – Korčulanski laburisti

 1. Korkyra (Uredi)

  Dobar program kao i svake stranke ali ljudi koji bi ga trebali provesti već su dovoljno politički iskvareni i zaduženi stoga smatram da je ovo samo mlaćenje prazne slame.
  Svi politički otpisanici su se slili u stranku koja u predznaku ima radnička ali radnika nigdje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Žarko Žaknić (Uredi)

   sakrivanje iza nickova govori više o vama nego o nama, a i pokazuje strah koalicija od nas

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. jakov (Uredi)

  lipo je ovo što ste napisali ali noćas je grmilo pa neznam dali vam je nositelj liste još u Korčuli jer kad je počelo pucat u Hrvatskoj 1991 on nas je brani u Londonu a sad bi nam kroji gaće !

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Žarko Žaknić (Uredi)

   vojska nickova je u današnje vrijeme vjerojatno pokazivanje veće hrabrosti

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. norant1968 (Uredi)

    stvarno poštovani evo malo pogleda na ovaj portal nostalgija vuće, ali stvarno bez uvrede si pretjerao sa tim nickovima pa pusti jude da koriste ono što im pravila igre dozvoljavaju, ako netko se želi prestaviti imenom i prezimenom on će to napraviti i bez toga da ga ti pozivaš, a ako ti to smeta jednostavno ne komentiraj..

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   2. Korkyra (Uredi)

    Vidim Žarko da ti voliš ovo internetsko dopisivanje i druženje ali smatram da si na krivoj adresi.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. Žarko Žaknić (Uredi)

     da kad sam s tobom u društvu očito sam na krivom adresi, zar misliš da se kroz sve tvoje komentare ne moze zaključiti o kome je riječ ? pa ne živimo u new Yorku, ali nije to bit bit je internetskog kodeksa ponašanja i ljudskog morala potpisati svoj komentar imenom i prezimenom, a nije problem ni doznati tko se krije iza svih ostalih nickova ako mislite da ste zastičeni niste. ja ću još jednom ponoviti moje stajalište: nije problem komentar i ne slaganje sa stavovimqa, programima i slično , problem ovog društva je pljuvanje po drugima na osobnoj razini a istovremeno skrivanje iza nicka,
     da se potpišete vjerojatno bi onda stari savjet moje pokojne babe Budak bio na mjestu ; “SINKO NE GLEDAJ ŠTO TI SE GOVORI NEGO TKO TI GOVORI# i ovo se odnosi na sve komentare osobne razine, po programu pljujte koliko hoćete i po stavovima i po čemu god hoćete to je vase pravo dok sakriveni i iza nicka ali se spuštate na osobnu razinu onda se potpišite i opet je onda sve ok

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
     1. Žarko Žaknić (Uredi)

      i još nešto što sam namjerno izdvojio, sad kad ovaj gore odgovor dislike-te kakvav čovjek zaključak može izvaditi iz toga , da zahvaljujući mašinerijama političkih koalicija , pardon, korporacija ,jer to i jeste, izokrenuli ste sva moralna načela ovog društva, pokazujete krivi put mladima, put bez dosljednosti i vrijednovanja starih hrvatskih vrednota, poštenja i časti, važan je samo osobni probitak i interesna korporacija je jedini imperativ postojanja

      Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. seljanin (Uredi)

  Sve mi se čini da su laburisti zanemarili okolna sela, oni će vladat samo gradom. A di su planovi za Čaru, Račišće, Pupnat, Kneža, Žrnovo, ma ni spomenut ime mista. Osim spomenuti pošip. Oli tamo ne živu ljudi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Žarko Žaknić (Uredi)

    hvala na komentarima
    nismo zaboravili nasa prigradska naselja – kako god ih vi zvali i definirali , a ovo je samo prvi od članaka u nizu pa molim da se malo strpite i prestanete omalovažavat bilo koga po bilo kojoj osnovi na osobnoj razini, jer je to govor mržnje i govori više o ovoj našoj zajednici kao jednoj klaustofobičnoj družini nego modernom društvu u 21 stoljeću

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. norant1968 (Uredi)

  i ja postavljam jedno pitanje a di su soldi kako njih zaradit da sve ove želje ostvarit, pa doista ja koji sam polupismeni tovar bi sve ovo uz dobro podosta gramatičkih grešaka isto moga napisat i obećat. No jedno mi je zapalo za oko što znaći u – Ustanoviti sustav odlučivanja građana na referendumu?? ispada da to pravo nemaju, zar ne ?? pa ako mi se to može detalnije objasnit.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Žarko Žaknić (Uredi)

   točno da bi i ti sve ovo moga napisat ali kako nisi i kako vlastite stavove i tu kriješ iza nicka i nisi u stanju zauzeti se za svoj stav i ideju nisi to napravio, nisi ni okupio listu i svoje stavove predočio javnosti i tražio podršku za iste , nisi izložio sebe ni ovdje javnosti jer se potpisuješ nickom – sve to čini razliku između nas sa liste i tebe ovdje . i svim ovim gore navedenim ne pokušavam ti oduzeti pravo na komentare i ne pokušavam ti kao biraću oduzeti pravo na pitanja i podpitanja te ću ti odgovoriti tu u kratko koliko to ovdje mogu.
   Istina možda je malo nespretno formulirano ali misli se na to da se odluke važne za građane donose u suradnji sa građanima a ne samovoljom grdskih šerifa , tipa izmještanje gradske rotonde i peškarije iz centra grada u Tommy samo da bi se financijski pokrilo opstajanje istog te samim time nanošenje štete korčulanskim malim poljoprivrednim domaćinstvima na korist velikih supermarketa ali i gubitak tradicije.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. norant1968 (Uredi)

    poštovani vidim da si doista znatiželjan tko sam pa stvarno to nije problem Emil ako me kao takvog nepoznaš Bremec ako me i takvog nepoznaš Korčulanska dijaspora dobro ako treba ostavit ću i oib, dakle ja sam samo postavio pitanje dal li je ono loše formulirano ili ne to je stvar onoga tko piše inače za to se koristi riječ javna rasprava kroz prezentaciju onoga što mislite ostvariti u javnom prostoru kroz javni interes,drugo ja nisam javna osoba i politikom se ne bavim i već 16 godina ne živim na Korčuli dakle ja ti ne mogu bit konkurencija ali valjda imam to maleno pravo da kao Korčulanin barem postavim pitanje, hvala na odgovoru.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   2. norant1968 (Uredi)

    evo za kraj da odgovorim zašto nisam okupio listu i javnosti predstavio, zato što sam svijestan da sam niskog obrazovanja i visokog stupnja nepismenosti i toga se ne sramim, i kao takav nemogu se bavit politikom još manje obečavat judima da se brinem o njihovim problemima kad jedva mogu se brinut o svojim, da mi daš tri koze ja bi izgubi četiri dakle nisam sposoban preuzet takvu odgovornost, no da li su i drugi toga svijesni koji se politikom bave ???

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
    1. Žarko Žaknić (Uredi)

     hvala emile
     nevažno je jel te poznam ili ne ali je važno da te sad više poštujem
     ne moramo svi isto mislit i to je poželjno
     neznam jesi li primjetio ali ja volim voditi debate o bilo čemu i to mi nije problem, tvoje obrazovanje u svemu ovom je još manje problem, pogledeaj gdje su nas doveli svi ti visoko obrazovani, na rub propasti. to je još jedan primjer onog što ja zovem umjetni moral i pravila kako bi se zaštitila dosadašnja elita koja nas je i dovela tu gdje jesmo
     živio i pozdrav iz danas sunčane korčule

     Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Žarko Žaknić (Uredi)

   ni je ni čudo da se čudiš lesaru jer ste njega izbacili iz vaše stranke – pardon statističke pogreške

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. fergie (Uredi)

  norantu 1968, svaka ti čast, moran te pohvalit. ovo je forum i kao većina drugih je anoniman, a ovi što pokušavaju promovirat svoja “velika” i “ugledna” politička imena neka svoje politiziranje i polemiziranje slobodno provode. Ma da, ovi žž se samo dobro iskompromitira sa svakin svojin poston. Ne poznajem osobno tog čovjeka, ali što ću kao slučajan promatrač,koji se ne bavi politikom, pomislit o čovjeku čiji svaki politički “brak” veoma brzo doživi buran raspad popraćen svađom i prepucavanjima (za tango je potrebno dvoje). Nadalje, što misliti o čovjeku koji visokoobrazovne institucije RH i visokoobrazovane ljude povezuje sa umjetnim moralom? Zadnji koji je dijelio to mišljenje i uklanjao visokoobrazovane je bio Josif Visarionovič Staljin.Zar da takvoj ličnostu dam svoj glas? NIKADA!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. SAM (Uredi)

  Komentari su uglavnom vrlo zanimljivi i otkrivaju nagone namjerne zlobnosti sto je postalo tipicno za ovu nasu sredinu te nije cudo da ovo osobito isplije na povrsinu tijekom predizbornog nadmetanja a cinjenice su slijedece:
  1.Stanje u Korculi je, u velikom dijelu, rezultat nacina vodjenja grada i opcine
  2. Grad vode oni za koje se opredijeli izborno tijelo.
  3. Laburisti kao stranka su novi na terenu ,prema tome nisu odgovorni za proslo ili pak sadasnje stanje.
  4. Laburisti su stranka rada a time radnicka,seljacka, gradjanska i na taj nacin progresivna.
  5. Izjednacavanje laburista sa staljinizmom potvrdjuje da se pobornici za dosadasnju/sadasnju nomenklaturu ocito boje moralnih vrijedosti kojima se povode laburisti.
  6. Komentari koji se ovdje do sada pisu govore vise o nasim ljudima nego o stranci laburista.
  7. Ono sto laburisti navode u svojim tekstovima je iskljucivo istina.
  8. A istina neke nase gradjane vrijedja i ponajvise boli.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.