Laburisti: Odakle početi sa radom za boljitak Korčule?

laburisti_logoEvo kako bi dodatno podigli prašinu i Tinu podigli posječenost stranice (vidljivo je što se najviše komentira i čita) tu je drugi članak Hrvatskih laburista- podružnice Korčula obvezno štivo „korporacijskih blokova“

Odakle početi sa radom za boljitak Korčule ?

Uzimajući u obzir da je gospodarska situacija u Korčuli posljedica koalicija na državnoj i lokalnoj razini u posljednih 22 godine, da su ovaj Grad doveli na rub egzistencije a njihove građane u stanje apatije i razočaranosti svim strukturama vladajućih zbog niza netransparentnih i od građana distanciranih odluka koje na kraju dovode do apstinencije od izbora, vrlo je teško se odlučiti odakle početi kad je gospodarstvo u pitanju. Kako nitko ne želi čitati duge i naširoko napisane članke pokušat ćemo biti što kraći jasniji i precizniji.

Sve dosadašnje vlasti prebacile su mnogo vrućih krompira budućoj gradskoj administraciji u kjojem god ona sastavu bila, put do boljitka je kompliciran i zahtjeva dosta koordinacije sa županijskom ali i državnom razinom. Kralježnica Korčulanskog gospodarstva , državna tvrtka HTP Korčula zahtjeva hitno dubinsko snimanje, reviziju poslovanja zadnjih 15 godina, ustanovljavanje odgovornosti za sadašnje stanje , snošenje odgovornosti za isto, koncizan plan privatizacije uz obeštečenje Grada na temelju ulaganja istog od dana osnutka tvrtke te otpisa niza potraživanja u prošlim godinama, a sve po uzoru na neke druge gradove na Hrvatskoj obali koji su imali slićne situacije.

Za razliku od nekih drugih poznatih slučajeva  u hrvatskoj mi ne očekujemo udio u dionicama nego odštetu u konkretnim nekretninama jer je grad u tu tvrtku i uložio svojim nekretninama,  Kako prodajom dionica ili dosad predloženim tipovima privatizacije Grad gubi sve mogućnosti utjecaja na razvoj tvrtke a samim time i plana vlastitog razvoja Grad mora predložiti tip privatizacije koji neće jednoj tvrtki omogućiti krojenje buduće Korčulanske tvrtke. Hoće li to biti pojedinačno privatiziranje hotela po hotela te izdvajanje restoranskog biznisa iz centra grada u posebnu tvrtku pod kontrolom Grada ili neki drugi model ostavljamo slobodno za raspravu odmah poslje provedenih izbora , ali raspravu dosta široku da se čuju sve strane u prići ali istovremeno kratku jer treba reagirati s odlukama odmah da se nebi nepovratno izgubila još jedna sezona.

Druga tvrka, koja je ujedno u vlasništvu grada, Hober dd koja zahtijeva malo manje procedure ali zahtjeva radikalno mijenjanje politike poslovanja i vlasničke strukture. Riješenja koja mi vidimo su dva : spajanje sa drugim komunalnim tvrtkama na otoku i zajednička briga oko komunalne čistoće našeg otoka kao jedne zelene oaze te izgradnja zajedničkog centralnog reciklažnog dvorišta koje bi gospodarenje otpadom pretvorilo u isplativ posao ili djelomična privatizacija istog uz kontrolne mehanizme a privatni ulagač bi bio odgovoran za podizanje produktivnosti i pozitivno poslovanje , nije tako nemoguće kako se na prvi pogled čini dosta je malo pogledati u primjere iz okolice .

Treća tvrtka Leda dd – potpuno privatna tvrtka – omogućiti joj stabilne uvjete poslovanja sa definiranim statusima resursa da bi tvrka  mogla dugoročno planirati poslovanje i biti čuvar korčulanske tradicije i ponosa, bez političkih pokušaja izmještanja iste i sličnih planova.

Četvrta tvrtka – korčulanski obrtnici i mali poduzetnici – kao jedan još od najvitalnijih ali ujedno i najugroženijih dijelova korčulanskog gospodarstva obrtnici i mali poduzetnici zaslužuju posebnu pozornost i pomoć od strane gradske administracije. Dugoročno planiranje grada i sklapanje dugoročnih ugovora o najmu poslovnih prostora i javnih površina da bi obrtnici i poduzetnici također mogli planirati dugoročno a ujedno i stabilno poslovanje, jer kad se neznaju pravila i uvjeti nitko nije spreman uložiti teško stečene ušteđevine ili se zadužiti. Cijenom najmova poticati teže isplative djelatnosti  koje su nužne da ih ima jedno uređeno društvo, tipa bravar, postolar, brijač itd.. Transparentnim vođenjem brige o gradskim prostorima i dovođenjem u red i mogućnost najma sada zapuštenih dugoročno smanjiti najmove obrtnicima i poduzetnicima koji imaju prijavljeno sjedište u Gradu Korčuli, te briga o hrvatskim braniteljima koji su spremni ući u poduzetničke vode. Jednokratna pomoć svakom obrtniku koji uposli radnika za stalno, jednokratna pomoć svakom tko u prigradskim naseljima pokrene poljoprivrednu ili stočarsku proizvodnju , te posebna skrb o eko proizvodima….

Dakako ovo je samo dio programa i ideja kako zaposliti Grad Korčulu

Hrvatski laburisti – podružnica Korčula

Pošalji dalje: