Međunarodni dana muzeja 18. svibnja 2013.

HRVATSKO MUZEJSKO DRUŠTVO,
SEKCIJA ZA MUZEJSKU PEDAGOGIJU I KULTURNU AKCIJU  I
GRADSKI MUZEJ KORČULA

pozivaju vas na sudjelovanje u 18. muzejskoj edukativnoj akciji povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja 2013.

image002

Iz najava manifestacije izdvajamo:

Muzeji su važan izvor informacija o kulturi i povijesti čovječanstva, civilizacije i društva. Raznim svojim aktivnostima komuniciraju s posjetiteljima – ugošćuju ih u svoj prostor, pokazuju im svoje dragocjenosti, inspiriraju ih ljepotom svojih izložaka. Muzeji pozivaju svoje posjetitelje da ulaskom u njih dožive uzbudljivu istraživačku avanturu. Ove godine muzej/domaćin je Arheološki muzej u Zagrebu i njegov Pedagoški odjel, a tema akcije su Muzejske pričalice. Nigdje nije toliko očito kao na primjeru muzeja, da memorija baštine o kojoj oni skrbe, doprinosi boljem razumijevanju sadašnjosti te oblikovanju budućnosti. Upravo je ova činjenica izabrana za moto obilježavanja Međunarodnog dana muzeja u 2013.  Generalni predsjednik ICOM-a Julien Anfruns popratio je ovogodišnji moto riječima: Pomiriti tradicionalnu “misiju” (o)čuvanja s njegovanjem kreativnosti nužno je potrebno za obnavljanje /revitalizaciju, a ono dovodi do porasta posjećenosti. To je evolucija koju danas muzeji pokušavaju provesti, vjerujući snažno u ideju da njihova prisutnost i aktivnosti mogu utjecati na konstruktivnu preobrazbu društva. Nadahnut ovom idejom, ICOM je objavio temu obilježavanja naslovljenu Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena.

Gradski muzej Korčula priprema zanimljiv program kojim želi potaknuti posjetitelje na istraživanje muzejskih zbirki. Muzejske pričalice ispričat će vam priče o predmetima iz brodograđevne, kamenoklesarske i etnografske zbirke, a vi otkrijte koji se to predmeti kriju u pričama!

Subota, 18. svibnja 2013. na Međunarodni dan muzeja, ulaz je slobodan.

Subota je izvrstan dan za obiteljski posjet muzeju!

Dođite i zaigrajte se s nama od 17 do 19 sati i osvojite slatke nagrade!

U programu sudjeluju učenici 6. razreda OŠ Petra Kanavelića (nastavnica Suzana Petković)  i polaznici OŠ Petra Kanavelića Podružnice br.1 Osnovne glazbene škole iz Korčule. Izložba fotografija Praznina Mnoštvo Apsurd  učenika 3. i 4. razreda gimnazije Srednje škole Petra Šegedina, predmet Kulturno povijesna baština grada i otoka Korčule (voditelj prof. Željko Petković)  prigodno je postavljena u muzeju.

Ostvarenje programa omogućilo je Ministarstvo kulture RH (GmK)

Pošalji dalje: