Mediteranska plovidba odustala od pruge Korčula-Drvenik

Sumnje da domaći brodar Mediteranska plovidba prvi put nakon 14 godina neće prometovati na turističkoj trajektnoj liniji Korčula-Drvenik, potvrđene su u petak priopćenjem za medije Agencije za obalni linijski pomorski promet.

U njemu stoji da je Mediteranska plovidba pismeno otkazala održavanje sezonske trajektne linije 641 Drvenik-Dominče koja je po plovidbenome redu trebala prometovti od 30. travnja do 26.rujna.

– Mediteranska plovidba sa žaljenjem ističe da usprkos najboljim namjerama i želji da dade svoj doprinos što kvalitetnijem povezivanju otoka Korčule s kopnom,kao i značajnim naporima da proteklih mjeseci pravovremeno nađe što ekonomičnije o zadovoljavajuće tehničko rješenje u sezoni 2010., neće biti u stanju održavati liniju Drvenik-Dominče“- piše u priopćenju. Z apodsjetiti je kako je nova uprava na čelu s Vladimirom Šelebajem, zbog poteškoća u poslovanju i gubitcima od 6o milijuna kuna, ove godine otkazala liniju zbog nerentabinosti. Korčulani su nezadovoljni takvim tijekom događaja i traže od Jadrolinije da preuzme tu prometnu žilu kukavicu korčulanskoga turizma.

Iz Agencije stiže informacija da o razgovorima s drugim brodarima u cilju uspostave spomenute linije do početka sezone.

Željan Petković Slobodna Dalmacija
Pošalji dalje:

11 komentara “Mediteranska plovidba odustala od pruge Korčula-Drvenik

 1. Polu_Skojar (Uredi)

  Nasa je peliska HDZ lokalna vlast predvidila tunel za na Korculu (vidi plan razvoja). Dakle kalma, bit ce svega samo neka bude solada i kredita 😉 …. Da nam zivi zivi rad 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. runja (Uredi)

  Ništa novo što nismo i očekivali. Inače su trajekti za staro gvozje, pa boje da i ne vozu u takvon stanju. Nadam se da neče ukinut i brod Korčula Pelisac!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. ins. colombo (Uredi)

  Viudi se da od kada je dosla uspijesna poduzetnica iz SAD-a te postavila iskusni NO na celu sa najvecim financijskim strucnjakom u zemlji *.*. stvari krecu na bolje.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Polu_Skojar (Uredi)

  Vidim da sam 😉 ni kriv ni duzan, sakupio negativne poglede na moj prethodni post 😉 ali nemam ja tu nista sutin to sam doslovno kopirao sa:

  http://www.orebic.hr/upload/ppu/KnjigaTxt/20.pdf
  a na strani 18 lipo pise:
  …Nakon rješenja navedenih problema slijedeći ciljevi su:
  • izgradnja mosta/tunela između poluotoka Pelješca i otoka Korčule na lokaciji Sv. Ivana i
  • veze naselja Orebić i naselja Trpanj preko prijevoja Vlaštica.
  Važan cilj ovoga Plana jest osiguranje prostorno-planskih preduvjeta za pristupanju rješavanja navedenih problema…

  Ima tamo puno lipih stvari samo triba citat, radit, nac sposobne koji ce se zaduzit i etotigatuteka 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Miriam (Uredi)

  Runjo, tako dugo dok svi mučidu i niko se ne buni, može svak činit s nama što hoće. I onda nam samo ostaje se nadat da neće ukinut još ovi ili oni brod. Ukinut trajekt Drvenik-Korčula, ukinut brod Rijeka-Dubrovnik van sezone, smanjen broj vožnji trajekta Orebić-Dominče, i niko nikomu. Na taj se način možeš nadat do sudnjega dana, i opet će svi drugi donosit odluke koje se tiču tvoga života, a ti ćeš i dalje činit kuco i nadat se.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. ins.colombo (Uredi)

  NE MOGU NI NOĆU KORČULANSKI POSRNULI BRODAR NA SUHOMU SEND U KRATKOMU VREMENU IZGUBIO JOŠ JEDNU TRŽIŠNU UTAKMICU
  ‘Mediteranska’ i bez linije Dominče – Orebić
  Posrnula “Mediteranska plovidba”, nakon što je Agenciji za obalni linijski promet netom pismeno otkazala plovidbu na trajektnoj pruzi Korčula-Drvenik, ostala je i bez noćnih linija na pruzi Dominče-Orebić.

  Nakon 40 godina prometovanja preko Pelješkog kanala, trajekt domaćeg brodara više ne tiče korčulansku obalu s kopnom. Za mnoge to nije nikakvo iznenađenje. Prije tri godine “Mediteranska” je potisnuta samo na noćne linije, pa se ovakav razvoj događaja mogao i očekivati.

  Joško Ponoš / CROPIX Podsjetimo, do 2007. godine na liniji su se jednom mjesečno izmjenjivala oba brodara. Međutim, nakon što je “Jadrolinija” uvela moderni, veći trajekt, kapaciteta 100 vozila, tržišno je potisnula domaćeg brodara, čiji je stari trajekt “Zamošće”, kapaciteta 30-ak vozila, ostao samo na noćnim prugama. Tada je, doznajemo, potpisan ugovor kojim domaći brodar pristaje voziti samo noćne linije, uz “Jadrolinijinu” kompenzaciju ostvarenih gubitaka. Navodno se državni brodar pridržavao tog ugovora samo prvih mjeseci, a poslije ga ignorirao.

  U “Mediteranskoj” su zbog toga odlučili samovoljno napustiti liniju. Neslužbeno doznajemo da je riječ samo o “poslovnome gafu”, svojevrsnom pritisku na “Jadroliniju”. Navodno bi se “Mediteranska” odmah vratila ako bi joj “Jadrolinija” isplatila dugove na ime ostvarenih gubitaka koji, neslužbeno doznajemo, premašuju devet milijuna kuna. U “Jadroliniji” takve insinuacije odbacuju. Smatraju da “Mediteranska” zapravo njima duguje. Prema njihovoj verziji, oni su Korčulanima učinili uslugu što su ih uopće zadržali na pruzi za koju nemaju uvjeta. “Zamošće” je derutan trajekt malog kapaciteta i ne može zadovoljiti današnje uvjete prometa. U novoj situaciji dodatni je problem posada trajekta “Zamošće” koja je ostala bez posla.

  Naime, desetak pomoraca već nekoliko dana ne radi, što praktički znači da neće primiti ni plaće. Nitko u “Mediteranskoj plovidbi” ne može točno reći što će dalje biti s njima. Samo se nadaju da će im “Jadrolinija” kompenzirati gubitke i da će oni nastaviti ploviti noću. Prema informacijama iz “Jadrolinijine” poslovnice u Korčuli, noćne je linije već preuzeo “Jadrolinijin” komforni trajekt “Sv. Krševan”, koji će do daljnjega voziti i danju i noću, po ustaljenome plovidbenome redu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Mediaveli (Uredi)

  Samo je jos jedno pitanje otvoreno. Koliko je jos daleko dno o koje moramo tresnuti da bi se mogli poceti vracati?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Polu_Skojar (Uredi)

  Ma o kakvemu ti dnu govoris Mediaveli? Vidis da se na Pelicu (jos) misli o tunelu/mostu (za na Korculu) a sve po onoj teoriji Marije-Antoanete da cemo jist slastice ako nestane kruha 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Miriam (Uredi)

  E moj Po_Ško, filozof Ernst Bloch napisao je libro koje to definira, a zove se “Princip nade”.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. Polu_Skojar (Uredi)

  Ili “obecanje – ludom radovanje” a ima i ona jako dobra izreka da “obecanje obavezuje samo onoga tko ga primi vjerujuci da je to to” 😉
  Salu na stranu ali sve te studije, ti planovi razvoja kostaju teskih solada porezne obaveznike a ostaju mrtvo slovo na papiru. Konkretno ovo vezano za tunel/most od Sv.Ivana do vas na Skoju nisam bas siguran da su ideje sa ove nase banda konala uskladjene i sa vasima 😉 😉 😉 (vi ste vise ono za aerodrom, poratipo, …)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.