I opiturane klupe su pozdravile cruiser Azura

Lijepo i čitljivo  ispričana dobrodošlica kruzeru AZURA na službenim stranicama Grada Korčule, gdje saznajemo da su Turistička zajednica i  Grad Korčula  organizirali dobrodošlicu, kao i  plastični čepovi, koji nisu na otpadu, nego u rukama najmlađih sugrađana jer ovi najmlađi se nisu hvalili, nego radili i izgradili spomenik ljudske nebrige na trgu spomeničkog kompleksa na Plokati.

Nećemo im zamjeriti što nisu  uz čepove izgradili barem Gradski  napor na organiziranom otkupu praznih boca, prepoznatljivih kao pet ambalaža.

Jer čepovi se ne otkupljuju, zato su i djeca turističkim eko čepovima poručili cijelome svijetu, da ne odvajaju boce od čepova, nego da ih se zajedno donose na odlagalište. U cijeloj Hrvatskoj, gradovi i veće općine imaju organizirani otkup plastičnih boca. Korčula nema, eto skoro godinu dana boce se bacaju. Učiteljica Luči, njezini učenici i kolege neće moć skupit nekoliko tisuća plastičnih boca. Da to naprave, bili bi kažnjeni, jer taj ekološko-ekonomski projekt u našemu gradu mora provoditi trgovina Konzum (9,99).

Vratimo se dobrodošlici AZURA. Čitamo: Dobrodošlicu i ugodan boravak u Korčuli i na otoku turistima i posadi s broda zaželio je Franc Stenek, zamjenik gradonačelnika, i Direktorica TZ Stanka Kraljević koja je biranim riječima pozdravila goste i preporučila im znamenitosti  koje bi trebali posjetiti za vrijeme svog boravka u gradu.

Nažalost, nisu im pokazali friško opiturane znamenitosti, klupe uz more na rivi, (od mjesta njihovog iskrcaja iz lajbota do dječjeg ekološko turističkog trga na Spomeniku ).

Ja ( Niko Perić) kao najstariji medijski izvjestitelj iz Korčule osjećam potrebu zahvaliti  piturima koji su za vrijeme prolaska turista pituravali klupe, onda se udaljili, postavili tanki konopčić, vjerojatno kao upozorenje i prepreku da se klupe ne diraju. Opituranu dobrodošlicu nisu osjetile dvije postarije gošće ( jedna s bagulinom ) i lijepo su sjele na klupu da bi pogledom uživale prema šetnici Svetoga Nikole, cvjetnom naselju, fotografirale veliki brod, prekrasno more, i čepove skupljene iz i oko mora.

Odlijepili su ih dva člana posade, i lajbotima vratili nazad na brod, gdje su sigurno imali razređivača.

Neznam jesu li do broda pivale NOSI MI  SE BILA BOJA.

Kasnije je jedan član posade stao u stavu „MIRNO“ i upozoravao turiste da zaobilaze klupe.

Uz ovu moju promatračku dobrodošlicu, svjedočili su mi i ogorčeni sugrađani,među njima pripadnici turističke agencije, carinik, turistički vodič, zaposlenik u Lučkoj upravi, gradski vijećnik. Ali naša je dobrodošlica bila prekasna, preduhitrili su nas pituri, putnici kojima se sjedi a ne šeta, i oni, koji, oni-( Piva je Srećo).

Ne znam koliko se moja fotografija može uklopiti u autentičnost opiturane dobrodošlice velikom broju turista i članova posade ( ovih je više zaposleno na brodu,nego naših na cijelome otoku i susjedstvu). Ipak, pogledajmo lipo opiturane klupe i turiste koji ih obilaze sa strahom kako da su u zoološkom vrtu, bojeći se da i njih ne ugrize svježe piturana dobrodošlica.

Tekst i snimak: Niko Perić


Pošalji dalje:

8 komentara “I opiturane klupe su pozdravile cruiser Azura

 1. grgur (Uredi)

  U Hrvatskoj je prisutan VELIKI raskorak između želja i stvarnosti. Kad riješimo taj problem u našim glavama, onda nam možda i krene na bolje.

  Eh jadni turisti i ne znaju kakva im se tek ‘dobrodošlica’ sprema u narednim mjesecima, kad počne od ranega jutra do mraka kopanje bagera, rika raznoraznih bušilica i freza, jurcanje kamiona raznih tonaža po dotrajalim cestama Grada Korčule.

  Eto dosta je samo spomenut trenutno 3 ‘najlipše razglednice’ grada … sve oko bazena KPK, cesta na Cvjetnom naselju i cesta od Studenca do glavice Sv.Antuna.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. Miriam (Uredi)

  Imam sasvim drugo pitanje. Koliko se gradu financijski isplate svi ti kruzeri? Drugim riječima: u kojoj mjeri ti turisti koji se na kratko vrijeme iskrcaju iz kruzera uopće troše novac u Korčuli? Znam da Dubrovčani vode velike diskusije oko toga jer im turisti s kruzera navodno povećavaju gužvu(bolje je ne ulaziti u grad kad su u njemu gosti iz kruzera!), a ne ostavljaju spomena vrijedan novac. Što, naravno, ne znači da treba pituravat klupe dok oni hodaju po gradu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. Mihi i Prle (Uredi)

  Ovo sa klupama je još jedan događaj u nizu, za koji niko neće odgovarat. Uvik sam mislija da to neko čini namjerno, hočedu potirat svit. Ali sada sam skloniji mišljenju da je netko stvarno glup, i da mu ne tribamo zamirit na tome. Šteta je samo što on ni jedini “glupan” u ovemu gradu.Ka šta je grgur reka, ekipa tek mora izać na teren.
  U njemačkoj i engleškoj izlaze na teren samo u lito jer onda ne kiši puno, cilu godinu ne čine ništa, baš mi ih je žal.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Polu_Skojar (Uredi)

  Miriam pobogu, dva solda su dva solda posebno kad “normalnih” turista nema nigdi 😉 . Platu ti brodovi pristojbe, takse, oderu ih nasi nema sumnja.
  Sto se tice pituravanja po ovemu lipemu vrimenu pa to je sasvim normalno nakon strasno i nezapamceno kisovite zime i ranog proljeca. Dakle smirite loptu, mista se ulipsaju kad ucinu lipa vrimena. Jesu li mogli stavit i razumljive prepreke/upozorenja da se judi ne sporkaju to jesu i to stoji ali nase uzance e he he, nije to posal doma da se moze i mora mislit na sve 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. Mihi i Prle (Uredi)

  E moj Polu_Skojar, vidi se da ne šetaš puno po Dominču. Naime tamo ima jedna zgrada di se je prin učilo pameti…sada je skladište Hobera. Tribaš poć vidit u kakvom je stanju, na sramotu svih nas jer se niko ne buni. Da su htili po ovoj kišovitoj zimi mogli su odnit klupe tamo , svak u svoj razred , upalit radio i pomalo opiturat klupe. Zimi su se nabijali u kućicu na rivi i skrivali poput miša do podne, a onda ko je di moga škivat.
  Ovako nas sada uče pameti kada i kako se mora pituravat klupa, bez bokuna kartona ispod, neka kapje po kamenu iz 15.stoljeća, neka opituraju i drvo i gvozje bez da ih rastave…
  Mogli su bar odnit dva cvita tin gospojama…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. nick (Uredi)

  Nije da branim Hober, ali mislim da je Korčula sustavno u “banani”. Di su sastanci Grada, TZ, HTP, Gradkih kotareva, obrtnika i svih ostalih zainteresiranih, pa da se usklade pripremni radovi za turističku sezonu, da se zna ka se što triba i može činit. Ovako je moguće u nas de se asfaltira cesta pa se za misec dana opet kopa jerbo triba još ništo položit i sl. Ne postoji koordinacija zainteresiranih i svk vuče na svoju stranu ko da in cilj nije isti. Za mene jedini cilj svakoga u ovemu gradu triba bit da se gost koji je bi ovu godinu vrati dogodine. To nan je najboja reklama, ali za to moramo svi zajedno dat doprinos, jer inače nan se loše piše.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Polu_Skojar (Uredi)

  Kad je propado socijalizam bili su govorili da propada jerbo se nemoze identificiran vlasnik nad ‘sredstvima za proizvodnju’ a sada u post-socijalizmu jopet se onda nemoze pronac pravi vlasnik kad se djelatnici skivavaju od rabote 🙁
  Meni se digo para da se vrtimo u krug 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. runja (Uredi)

  Niko baš dobro da si ovo napisa! Nema opravdanja za ovako ponašenje i neka mi niko ne reče da se ni znalo da dohodi brod. Pa samo glup i nepromišljen čovik može poć pituravat baš ti dan!?? To se moglo učinit sutradan. Što se tiče kruzera moraju bit dobrodošli svidilo se to nama ili ne i uvik če ostavit štogo solda ako se mi sami potrudimo. Največi problem je EURO koji mi nesmimo primat (a veći dio prima i to bez sankcija) i gost neče da gre prominit.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.