Priopćenje udruge “Korčulanski Grozd”

grozd_logoPročitali smo na vašem portalu dva izvješća GIP-a o konačnim izbornim rezultatima za Korčulu, pa se osjećamo ponukani pučanstvu Korčule dati svoje viđenje izbornog zakona.

GIP je izdao dvostruko priopćenje  u razlici vremena od samo 3 min., što se moglo sročiti u jedno da je odbijena naša žalba na Županijskom izbornom povjerenstvu i da su izbori pravovaljani i konačni.

Po izbornom zakonu žrtva mešetarenja ne može dokazati da je bila žrtva već može dokazati naknadno uz pomoć Državnog odvjetništva i Policije što može trajati od početka jednih do početka drugih izbora.

Da se to tako događalo dobili smo potvrdu od Gonga koji su dobili potvrdu svojih tvrdnji poslije tri godine a rezultati izbora iako krivotvoreni su ostali važeći kao da se ništa nije dogodilo.

Podnoseći kaznenu prijavu protiv  nepoznatog počinitelja Državnom odvjetništvu znali smo da ne možemo promijeniti tijek izbora u Korčuli ali smo ovim putem htjeli bar javno dići svoj glas protiv svega nakaradnoga što se događalo na izborima ne samo u Korčuli nego i šire po informacijama koje su se dobijale putem medija.

Zato još jednom pitamo kako se moglo dogoditi da se je na mnogim listićima ne samo za našu listu moglo vidjeti da su pisale „ dvije ruke“?

Kako se moglo dogodit da po nezvaničnim rezultatima mi imamo više glasova koji su poslije nestali a na dva biračka mjesta broj nevažećih listića je bio 0 a poslije ih se pojavilo 22 i 25?

Kako se moglo dogoditi da se u Žrnovu naknadno prekriže svi nevažeći listići ako kod prebrojavanja ne smije biti olovka na stolu?

Kako se moglo dogoditi da je Čara kasnila skoro tri sata sa prebrojavanjem glasova i svađom u komisiji  iako je poznato da je Čara od Žrnova udaljena samo 20 min vožnje, a Žrnovo ima dvostruko više Glasača nego Čara te im je potrebno više vremena za prebrojavanje glasova?

Kako je mogao u Čari biti ili član komisije ili promatrač osoba koja je osuđena na dvije godine zatvora zbog pokušaja prodaje droge?

Kako su mogli na pojedinim izbornim mjestima listiće prebrojavati pojedinci ( izdvojeno svako svoju gomilu)?

Za sve to imamo izjave pojedinih promatrača i članova komisija.

Sve smo ovo napisali unaprijed znajući da ne možemo promijeniti ništa jer izborni zakon kakav je takav je ali u nadi da ubuduće kod formiranja neće biti propusta ovakve vrste i da će se suzbiti nečasne radnje na biralištima.

Udruga Korčulanski Grozd

Pošalji dalje: