Obilježavanje desete godišnjice od proglašenja sestre Marije blaženom

Marija-PetkovicProšlo je deset godina otkako je Sveti otac Papa Ivan Pavao II. pohodio hrvatski narod i proglasio Mariju Petković blaženom, u Dubrovniku 6. lipnja 2003. godine.

Štovatelji Blaženice okupit će se sutra u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu i proslaviti ovaj događaj. Predstojnica Samostana Družbe Kćeri Milosrđa u Blatu, u sklopu kojeg je i Svetišta Bl. Marije Propetog Isusa Petković s. Silvana Milan ističe:- Od kada je Marija Blažena Petković proglašena svetom, promijenio se način rada sestara, prihvaćamo hodočasnike iz cijele Hrvatske i svijeta. Ovo svetište daje hodočasnicima i nama sestrama  podstrek, nadu, unutarnju snagu, koju dobivamo svakodnevno u molitvi, jer se osjeća duh Marije Blažene Petković. Sutra 6. lipnja slavimo 10-tu godišnjicu proglašenja Marije blaženicom. U samom Svetištu imat ćemo Svečanu misu, poslije toga koncert župnog zbora mladih Stope blaženici u čast u Domu kulture u Blatu. No, glavna svečanost proslave desete godišnjice biti će na njezin blagdan 9. srpnja, pa ovom prigodom pozivam sve koji se Bl. Mariji utječu sa Korčule i šire da dođu i s nama proslave taj događaj”

Sestra Marija Propetog Isusa Petković krenula je iz bogate obitelji i malog Blata u siromašno redovništvo i veliki svijet. Njezina Družba Kćeri Milosrđa danas djeluje na tri kontinenta šireći njene ideje poniznosti i milosrđa. Blažena Marija Petković, rodila se u Blatu, na otoku Korčuli. Bila je šesto od osmero djece u obitelji Antuna i Marije Petković-Kovača. Obitelj je bila bogata, ali ona je odmalena odlučila štititi i pomagati siromahe.

Ravnatelj O.Š. Blato Tonči Padovan prisjeća se koliko su Blaćani bili ponosni na svoju Blajku za koju je bl. Papa Ivan Pavao II rekao da je primjer žene u Hrvata i dodao:-Možda smo mi Blaćani posesivni i nismo svjesni njene karizme u Južnoj Americi i svijetu. Marija više nije Blajka, ona je svojina čitavog svijeta, te opisao kako je prije dvije godine u Blatu bio Kardinal Dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano koji je tom prilikom rekao da je Sveti otac imao želju, na ponos i radost svih Blaćana, posjetiti Marijino rodno mjesto. Blažena Marija Isusa Propetog Petković ostavila je poruku svojim kćerima, koje će biti na visokim položajima da nisu pozvane mijenjati nikoga, već samo usavršavati, a najveća briga su joj bila djeca. Blaženica Marija Petković, jedina svetica u Hrvatskoj, Blato je pronijela svijetom, a sad svijet poziva u Blato. To je nešto predivno što se Blatu dogodilo zaključio je na kraju Tonči Padovan.

Tekst: Dina Cahun – Dubrovački vjesnik

Pošalji dalje: