Na glavnom oltaru župne crkve u Pupnatu postavljena očišćena slika

Hvala restauratorimaMještani Pupnata, na otoku Korčuli skupa sa župnikom don Matom Aračićem češće (izvan liturgijskih sadržaja) borave u župnoj crkvi Gospe od snijega, da bi ponovno uspoređivali prekrasnu oltarnu sliku koja se je nakon restauracije vratila na svoje mjesto. Župnik don Mato objašnjava da je to oltarna pala slikarske kompozicije (240x115cm) gdje je u gornjem dijelu, u oblacima naslikan, okružen anđelima, sjedeći lik Bogorodice koja u naručju drži dijete Isusa. Slika je ulje na platnu, nepoznatog autora iz 18.stoljeća.

Ispod njenog lika, na plavoj pozadini naslikani su s lijeva, stojeći likovi svetaca: Grgura, sv. Ivana Krstitelja, sv. Marije Magdalene i sv. Antuna opata. Sliku, koja je bila u jako lošem stanju, sada nakon istražnih konzervatorskih radova prema odluci konzervatora treba kao vrlo kvalitetan rad, upisati u listu Registra kulturnih dobara RH, kao preventivno zaštićeno pokretno dobro.

Ovom restauracijom slika je temeljito očišćena od naslaga čađi i prašine, te sanacije mehaničkih i drugih oštećenja, pokazuje župnik don Mato Aračić, ponosit što je zaštićena i obnovljena, zahvaljuje Ministarstvu kulture RH, koji su financirali troškove, te stručnjacima Hrvatskog restauratorskog zavoda – Restauratorskog odjela iz Dubrovnika koji su izvršili radove, čiji su je predstavnici (pročelnica Žana Baća i konzervator-restaurator Katija Kovačić Karamatić)predali i pratili postavljanje slike iznad glavnog oltara Gospe snježne, te su razgledali ostale slike i sva tri oltara (glavni Gospe od snijega, te pomoćni Srca Isusova i Svete obitelji, kada su za slijedeće čišćenje preuzeli s oltara Srca Isusova još jednu vrijednu sliku.

Tekst i snimak : Niko Perić

Kulturno dobro

Pošalji dalje: