66. godišnjica oslobađanja Smokvice od Nacifašističkog okupatora

24. travnja 2010. navršilo se 66 godina od travanjskih dana  22., 23. i 24. 1944. godine kada su partizanski borci Prve,  Jedanaeste i Dvanaeste brigade u sastavu 26. Dalmatinske divizije krenuli s otoka Visa starinskim leutima i trabakulima na otok Korčulu.

U teškim i krvavim borbama protiv njemaškog okupatora na području Vele Luke, Blata i Smokvice borci 26. Dalmatinske divizije potpuno su uništili  2. Bataljon 750. pukovnije elitne divizije Vermuth. 22. travnja je oslobođena Vela Luka, 23. travnja je oslobođeno Blato a 24. travnja  oslobođena je Smokvica.U borbama za oslobođenje Smokvice poginulo je 100 njemačkih vojnika, a 13 partizana 4. Batoljona 11. Dalmatinske brigade palo je u teškim borbama na brdu Marča vrh nadomak Smokvice.

Još 60 uglavnom mladih Smokvičana  ubijeni su od strane fašista ili su poginuli u bitkama za oslobođenje Dalmacije, Istre, Kvarnera I Trsta te u bitkamam na Neretvi i Sutjesci. Tim povodom članovi  Foruma mladih SDP-a Smokvica u suradnji sa OO SDP-a  Smokvica, udrugom žena Smokvice i udrugom Antifašističkihboraca i antifašista Smokvica obilježili su ovaj datum polaganjem vijenaca uz zvuke Limene glazbe  ispred spomenika Jerku Tomašiću,čovjeku koji je poveo smokvičane u NOB, a zbog toga je mučki strijeljan od strane Fašista, a iza kojeg se nalazi mramorna ploča sa imenima 60. Smokvičana poginulih u NOB-u.

Vječna im slava i hvala.

K.T.

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “66. godišnjica oslobađanja Smokvice od Nacifašističkog okupatora

 1. Marin (Uredi)

  Evo opet nasih hrabrih Smokvicana. Izgleda da oni ne mogu bez njemacke divizije Vermuth. Za koju izgleda nitko nije cuo.. A jos kada im se pridruzi divizija Bevanda….
  Svaka cast poginulima.Ali vec ako se nesto pise onda treba pisati istinu i to potkrijepiti cinjenicama.
  Ali istina o borbi za Korculu tih davnih godina zvuci malo drugacije.Barem iz pera onih koji poznaju tu problematiku. Stoga procitajmo sto o oslobadjanju Korcule pise Nikola Anic u feljtonu objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji

  “Oslobađanje Korčule i Pelješca
  Hvar je slobodan. Na redu je Korčula, kuda kreću 11. dalmatinska i 3. prekomorska brigada. Velikih borbi nije bilo. Nijemci bježe s Korčule i povlače se na Pelješac, gdje stižu Prva dalmatinska i 11. brigada, a 3. prekomorska se vraća na Vis da čuva i brani Vrhovni štab jer se Tito prebacio u Rumunjsku i potom u Moskvu gdje sa sovjetskom vladom i Vrhovnom komandom Crvene armije usklađuje borbena i druga djelovanja.
  Pelješac Nijemci jako brane. Koncentriraju se najprije kod Trpnja, a onda kod Stona. Tri puta su jedinice 11. dalmatinske i 3. prekomorske pokušali osloboditi Trpanj. Pred Janjinom i Dračom pojavio se svježi njemački 370. puk iz 369. legionarske divizije. Olakšanje nastupa 16. rujna kada dvije čete legionara, pod utjecajem rukovodstva NOP-a, dezertiraju iz 2. bataljuna 370. puka i stupaju u 26. dalmatinsku diviziju i s njom idu do Soče.”

  http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20041026/feljton01.asp

  Nadam se da ce se mladi Smokvicani javiti i iduce godine. I objasniti nam nesto vise o njemackoj diviziji Vermuth…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.