Korčula obilježila Međunarodni dan arhiva

Tonko Barcot u razgovoru s posjetiteljimaPovodom Međunarodnog dana arhiva, otvorena je u Gradskom muzeju Korčule u ponedjeljak navečer izložba (10. lipanja 2013.) Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo.  Izložba pod zagonetnim nazivom: Samo službeno – a malo i neslužbeno, privukla je posjetitelje, koji su savladali zagonetku, u kojoj su izloženi službeni dokumenti o kojima skrbi ASC, a neslužbena je bila lako prihvatljiva komunikacija za publiku, u kojoj je Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja, napomenula da je izložba nastala kao plod dugogodišnje suradnje i nastojanja na očuvanju arhivskog gradiva između njih i arhiva.

Na otvaranju je bio i korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina, kao pobornik na istraživanju i čuvanju svjedoka naše prošlosti. Tonko Barčot, ravnatelj ASC je rekao da Centar pripada Državnom arhivu u Dubrovniku, i nakon otvaranja (kolovoz 2011.) radi u bivšoj školi u Žrnovu, gdje se u pet spremnika nalazi gradivo javnih i upravnih službi, školskih i sudskih ustanova, ali i gospodarskih subjekata političkih organizacija, udruga, obitelji, osoba, zbirke fotografija, audio i video zapisa.

Marija Hajdic ravnateljica Gradskog muzeja KorculeNa 800 dužnih metara prostora u zgradi je 190 fondova i 7 zbirki, gdje se nalazi i najstariji dokument iz 1327. g. Njihova djelatnost pokriva područje otoka Korčule, Lastova i zapadnog Pelješca. Neslužbeni dio izložbe je protekao kroz razgledanje izložbenog gradiva, gdje su službeni glasnici, lenta političko-upravnih i jezičnih promjena, kao i promicanje režimske ideologije, i rad tadašnjih zastupnika. Izloženi dokumenti su autentično i povijesno štivo, s mnoštvom dragocjenih podataka.

Barčot je napomenuo, da je u ASC najveći dio gradiva u nesređenom stanju, te da je najveći dio starog gradiva korčulanske komune i dalje pohranjen u Zadru.

Tekst i snimak : Niko  Perić

Iz proslostiVrijedni dokumenti

Pošalji dalje: