Karlo Škokić – najbolji među izvrsnima

odjeci

U petak, 7. lipnja 2013. u Društvu hrvatskih književnika  u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrada i priznanja učenicima i učiteljima, sudionicima literarnog natječaja Odjeci, koji već osmu godinu organizira Naklada Ljevak. Svečanost dodjele nagrada uveličali su svojom nazočnošću idejna začetnica ovog projekta i predsjednica Povjerenstva za odabir radova prof. Olga Jambrec, urednica Zbornika radova  prof. Jasminka Salomon, književnica i sveučilišna profesorica Julijana Matanović, dugogodišnja urednica u Nakladi Ljevak doc.dr. sc. Nives Tomašević te prof. Ante Bežen.

Pobjednik je ovogodišnjih Odjeka Karlo Škokić, autor prvonagrađenog literarnog rada – lirske pjesme Kako niki mogu živit, stoga je na ovom svečanom skupu bio počasni gost.

Svečanost je osmišljena kao književni doživljaj i susret ljubitelja lijepe riječi. Pročitani su svi nagrađeni i pohvaljeni radovi, a književnica Julijana Matanović svaki je rad popratila čestitkom-komentarom. Kad je Karlo pročitao svoju pobjedničku pjesmu, književnica mu se obratila riječima: „ Hvala ti, Karlo. Svojom pjesmom vratio si mi vjeru u mladi naraštaj. U svojoj si pjesmi tako jednostavno i jasno sažeo jednu istinu koja se nameće kao najvažnija poruka cijelog ovog projekta: Ne može se živjeti bez ljepote. Smisao života je otkrivanje ljepote i svatko od nas može se pronaći u toj pjesmi(…)“

Prof. Ante Bežen istaknuo je kako je ova manifestacija živi dokaz o netočnosti tvrdnji koje se povlače po medijima kako nam škola nije uspješna jer ovoliko izvrsnih radova (a pristiglo ih je na natječaj 906!) kazuje da naši učitelji dobro rade i da učenici naših škola dobivaju mnogo od svojih predanih i sposobnih učitelja.

„Pročitavši sve radove, uvidjela sam kako je žiri imao doista težak zadatak jer su svi radovi izvrsni, a njihovi autori pravi su mali književnici. Ali kako ja volim Korčulu, vjerojatno bih i ja nagradila Karla“, našalila se Julijana Matanović i zaključila program riječima: „Već dugo vremena osjećam strah da naši mladi ne poznaju dobro svoj jezik, da se ne znaju izraziti nego sažetim sms-porukama, zaokupljeni računalom  da ne znaju uživati u djetinjstvu i živom prijateljstvu… Hvala vam što ste danas razbili te moje strahove!“

Učenicima i njihovim učiteljima Naklada Ljevak, usprkos teškim kriznim vremenima, dodijelila je bogate nagrade, a prof. Olga Jambrec čestitala je Karlovoj učiteljici na brojnim i raznolikim kvalitetnim radovima koje je  poslala na Natječaj , te su u Zbornik uvrštena još tri rada naših učenika: Litnja večer (Toni Borovina, 7.c), Moj dundo Kruno (Sara Kopač, 7.c) i Cvijet (Paula Petković, 5.a).

Dok se u prostorijama DHK nastavljalo druženje uz domjenak u ugodnoj atmosferi međusobnih čestitanja i razmjenjivanja e-mail adresa, kroz prozore su s Trga bana Jelačića dopirali zvukovi gajdi.  Tu se okupljala sve brojnija vesela ekipa za jedno drukčije slavlje. Trg su preplavili škotski navijači u kiltovima ogrnuti hrvatskim zastavama: grle se i bratime, uz ožujsko pivo, s našim navijačima. Je li se grljenje nastavilo i nakon utakmice, Karlu i njegovoj učiteljici nije poznato. Oni su u to vrijeme putovali natrag prema jugu jer im nije jasno „kako niki judi mogu živit bez mora“. (S.P)

skokic

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Karlo Škokić – najbolji među izvrsnima

Komentari su zatvoreni.