Proslavljen blagdan Svetog Antuna

Zupnik Korcule i DubrovnikaSvečano i dostojanstveno Korčulani su obilježili svetkovinu Svetoga Antuna Padovanskog, nebeskog zaštitnika i zagovornika istoimenog Gradskog kotara Sveti Antun. Ime Božjeg čovjeka, sveca, širitelja Kristove istine započelo se je obilježavati proteklih 13 utoraka na glavici Svetog Antuna,

gdje su se uz župnika don Frana Kuraju okupljali vjernici, koji su se duhovno osvježavali i pripremali za svetkovinu. Glavna svečanost je održana predvečer na blagdan( 13. lipanj 2013)kada su mnogi korčulani i gosti pohodili glavicu sv. Antuna gdje se nalazi istoimena crkva(15. st.) do koje vode 101 stube između prekrasnog drvoreda čempresa.

Predsjednik Gradskog kotara uz sveca zastitnikaSvečevi štovatelji su ispunili prostor ispred i oko kapele, da bi sudjelovali molitvom na tradicionalnoj misi i dvostrukoj procesiji okolo crkve s kipom svetoga Antuna, kojeg su nosili vjernici s njegovim imenom(među njima i Ante Prizmić predsjednik Gradskog kotara sv. Antun). Uz lijep ugođaj pjevanja crkvenog zbora, svečanost je uz asistenciju korčulanskog župnika don Frana Kuraje predvodio don Stanko Lasić, katedralni župnik iz Dubrovnika, koji je uz blagoslov djece i cvijeća napomenuo da se na Korčulu uvijek vraća s posebnim osjećajem, gdje je 20 godina bio župnik, i uvjerio se koliko su otočani privrženi vjeri i svecima. Nakon svečanosti, mnogi su ostali na glavici, diveći se uređenom okolišu i čašćenju domaćica ovog kotara. Na odlasku, vjernicima je poklonjeno blagoslovljeno cvijeće s kipa svetog Antuna. Za subotu navečer Gradski kotar Sveti Antun i istoimeni malonogometni klub priređuju na terasi Srednje škole tradicionalni Bal Svetog Antuna.

Tekst i snimak : Niko Perić

Crkveni zbor Sveti Ante moli za nas

Pošalji dalje: