Bitka za Marka Pola

28. travnja 2010., na internetskoj stranici www.korcula.net objavljeno je „Otvoreno pismo gradskoj javnosti Korčule“ Gorana Duke, s ciljem da – kako je napisao – „otkloni dvojbe onih koji su upoznati sa sadržajem dijela njegovih pisanih materijala upućenih na uvid članovima Vijeća TZ Grada Korčule, kao dio procesa pregovaranja koje je u tijeku“.

Kompletno pismo možete preuzeti i pročitati na ovom linku.

Analogno tome, ovaj tekst pišem sa sa ciljem i željom da se otklone „dvojbe“ g. G. Duke, članova Vijeća TZ Grada Korčule i članova „tročlane komisije“ i da se sa:

 1. darovanjem nekretnina u vlasništvu Grada Korčule (ma koliko malih i neatraktivnih ili udaljenih od mora)
 2. dodijeljivanjem „ispregovaranih“ Povelja Grada Korčule za zaslužnost kao znak dobre volje
 3. raznoraznim poslovnim ili sličnim aranžmanima u okviru nekih gradskih institucija ili sa tužnom kućom Marka Pola

NE MOŽE pregovarati.

Nije mi namjera ulaziti u problematiku sudskog spora ili analizirati slučaj i razloge koji su doveli do istog. Time se bave nadležni sudovi pa neka tako i ostane. Kada spor završi, neka sukladno sudskoj presudi jedni drugima plate ono što budu morali. Ako TZ Grada Korčule izgubi spor neka plate oni koji su je doveli do toga.

Na kraju pisma, g. Duka poziva vijećnike TZ Grada Korčule da (pošto su navodno nezadovoljni prijedlogom?) iznesu neki svoj prijedlog i da ga svi “opet” javno razmatraju. Nadam se da će tako i biti jer „javnosti“ do sada baš i nije bilo (vjerujte mi, sada će glavno biti odakle mi niže prikazani dokument, umjesto da se netko pita tko nam i kako vodi Turističku zajednicu).

Usput, koristim priliku da vijećnike TZ Grada Korčule javno obavijestim da iako su vijećnici TZ Grada Korčule to ne znači da su istovremeno i vijećnici Gradskog vijeća Grada Korčule.

Na radost građana Korčule (a na njihovu i gradonačelnikovu žalost), oni NEMAJU ovlasti dodijeljivanja Povelja Grada Korčule ili ovlasti darivanja gradskih nekretnina. To može samo Gradsko vijeće. A neće!

Sve skupa, više nego dovoljno za ostavku gradonačelnika.


T. Andrijić, Gradski vijećnik

Pošalji dalje:

69 komentara “Bitka za Marka Pola

 1. kukumica (Uredi)

  Tino, link se ne da otvoriti ni na korcula.net ni na ikorcula.net. Fotokopija dokumenta je necitka. A onome tko nije upoznat sa prirodom sukoba g. Duke i TZ Korcula, sve je skupa nejasno. O cemu se zapravo tu radi?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. viva (Uredi)

  Ni meni, kao ni kukumici, nije jasna pozadina teksta:

  “Analogno tome, ovaj tekst pišem sa sa ciljem i željom da se otklone „dvojbe“ g. G. Duke, članova Vijeća TZ Grada Korčule i članova „tročlane komisije“ i da se sa:

  1.darovanjem nekretnina u vlasništvu Grada Korčule (ma koliko malih i neatraktivnih ili udaljenih od mora)
  2.dodijeljivanjem „ispregovaranih“ Povelja Grada Korčule za zaslužnost kao znak dobre volje
  3.raznoraznim poslovnim ili sličnim aranžmanima u okviru nekih gradskih institucija ili sa tužnom kućom Marka Pola

  NE MOŽE pregovarati. ……………. ”

  – Koja je to “tročlana komisija”?!?
  – Koje su to nekretnine u vlasništvu GK darovane i kome i na kojoj lokaciji?!?!?
  – Tko je dobio “ispregovarnu” Povelju….?!?!
  – Koji su to “poslovi i aranžmani u okviru nekih gradskih instiucija” ?!?!

  Ma nema veze. Možda je i bolje da ne znam.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   … nemaju keš, pa pregovaraju kako što da mu dadu misto tega.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 3. nick (Uredi)

  Koliko se meni čini ovo je ono što g. Duka traži od TZ umjesto odštete za korištenje njegovih autorskih prava. Iz čega se nemože vidjeti da su isti pristali na te uvijete. Još mi ni jasno zašto gradonačelnik treba dat ostavku, a ne oni koji su sjedili i još sjedu u nadzornom odboru tvrtke koja je upravljala TZ-om u to vrijeme. Ako me sječanje ne vara čini mi se da su za cijelo vrijeme kada su se kršila autorska prava tamo sjedili bivše i sadašnje stranačke kolege autora ovog teksta. Da ali oni su nedodirljivi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. Tino Andrijic (Uredi)

   Koliko ja znam, u TZ-u nisu pristali, a poslije ovog članka sigurno i neće.

   Gradsko poglavarstvo na čelu sa gradonačelnikom JEDINO je imalo ovlasti predlagati Skupštini TZ osobu koja će biti Predsjednik TZ Grada Korčule. Iz tu proizlazi gradonačelnikova odgovornost za cijelu stvar.

   Uz sve to, on je još 2004., prema onome što g. Duka piše u Otvorenom pismu, upozoren na buduću tužbu.

   Od primjene novog zakona (od posljednjih izbora) stvari su se promijenile i sada je gradonačelnik automatski Predsjednik TZ-a.

   Kakve veze Nadzorni odbor HTP-a sada ima sa ovim?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. grgur (Uredi)

    Znači Grad Korčula ide prema bankrotu ili u boljem slučaju doće do ovrhe. Sve bolje od boljega.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 4. Dylan Dog (Uredi)

  Neprovjerena informacija je da je g.Duka traži par tisuća kuna za izvođenje njegovog djela a da su mu tadašnji močnici TZ Korčule rekli da to nije njegovo i nastavili po svom ”Ko mi što može” pincipu.Insoma,misto par tisuća dobit će par stotina tisuća.To za naš bogati grad i nije neka razlika pa kad je već bal,neka bude maskenbal!!!!!A da je pravne države neko bi se pametan možda i siti pokrenut tužbu protiv tadašnji čelnika TZ zbog neodgovornog poslovanja i nanašanja štete gradu i tražit naknadu izgubljenih sredstava.Pa neka onda oni čiste što su z….li.Ali kako tužit samoga sebe????

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 5. viva (Uredi)

  – Povelja Grada Korčule
  – zemljište od 30 m2 u Tri sulara
  – zemljište za kuću
  – izgradit mu kuću
  – …… i tko zna što sve ne još…..

  Zašto?? Zato što je Grad Korčula imao “posrednu promidžbenu korist” od njegovog autorskog rada.
  A tko će Gradu Korčuli platiti korištenje interjera i eksterijera, javnih površina, ….. i svega ostaloga.
  Možda je Grad Korčula omogućio promociju autoru jer mu je dao na raspolaganje sve svoje resurse kako bi realizirao ideju.
  Tko je tu kome dužan? Ne po sudskoj presudi nego “po duši”.

  Inače, “posrednu promidžbenu korist” od bitke Marka Pola imali su svi građani grada Korčule pa će, kako se ovo uputilo, trebat svaku godinu davat desetinu svoje zarade za smirivanje duševnih bolova autora.

  I na kraju pitanje svih pitanja: Zašto Grad Korčula treba iskupiti grijehe TZ?!?!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 6. kukumica (Uredi)

  Kad su filozofa Spinozu braca razbastinila, nakon smrti roditelja, iskoristivši njegovo povjerenje i duhovnu odsutnost u vrijeme ostavinske rasprave, e onda je Spinoza, kad je shvatio da su mu uzeli i kucu i radnu sobu i knjige, onda je on pokrenuo sudski proces. Demaskirao prevarante, dobio i njihov dio jer su se pokazali varalicama. Obavivši to, vratio se svome domu i poslu, a braci dao sto im pripada i reko im adijo. Tako ce ja mislim i g. Duka, na kraju sve te silne solde dati gradu – za vrtice, skole, za stare, za one na mizernim mirovinama, za studenta moze ali nema…I nastavit ce da radi svoj posal.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Polu_Skojar (Uredi)

  Mozda je trebalo sve to naplatiti od TV lanaca koji su prijenose ovih dogadjanja stavljali u udarne termine i visestruko povecali naknade za reklame u stankama izmedju tirada 😉 Koliko li je brojna ekipa CNN mreze profitirala, pa BBC, pa japanski TV izvjestioci koji su zauzeli sve chuke na Sv.Iliji da im nebi sto promaklo, pa RAI, pa neki privatni Berluskonijevi kanali, pa onda oni kruzeri koji bi podesili svoje vizite tiradama… od svih se mogo izvuc solada … 😉 a strah me da kinezi to ne kopiraju (jerbo oni sve kopiraju) pa za koju godinu to pustidu kao svoju ideju 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Gospodin Duka je kako zaključujem upitan “što ako nemože u soldima” pa je predloži zamjenu.
   Možda bi tribalo TZ proglasit stečaj, pa neka se naplati iz TZ. Kakve veze ima gradsko vlasništvo sa ovim slučajem?
   Ali da je gradonačelnik mora reagirat i prin to je sigurno!
   Bit če tu svakakvih događanja bez bitke i povratka Marka Pola. Žalosno!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 8. Dalmat (Uredi)

  Ovo je sramota, grad je pokra čovika i misli da će sve proći kao i uvik, oni šute i misle da će se sve samo od sebe riješiti. Sramota, treba smijeniti sve čelne ljude TZ a pogotovo onu ******…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 9. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Uh, uspjela sam pročitati što mala malenkost (tako on sam sebe imenuje u ovome što sam upravo pročitala) velikog pisca traži. Između ostalog, darovnicu nekretnine koju naziva neatraktivnom (vidi točku 3. pisma vijećnicima TZ) i čiji vlasnik ne zna da je vlasnik (tako pisac kaže), ali zato pisac zna, a znaju i oni koji bi je odmah kupili i spremni su za nju tako neatraktivnu dati 300.000 kn.
  Dalje, za preostalih cca 550.000 kn (bez kamate do konačne naplate) traži i darovnicu za građevinsku parcelu, izgradnju manjeg obiteljskog objekta, kreativno oživljavanje rodne kuće Marka Pola (i dio cijene kasnijih ulaznica), nastavak “…kontinuiteta autorskog rada na vrijednim tematskim projektima, financijski korisnim i važnim za Grad…” (pretpostavljam, financijski još korisnijim za slavnog pisca.) Ima tu još, ali ne da mi se više. Potpisu Gorana Duke prethodi prijateljski pozdrav svim vijećnicima TZ, odmah nakon retka u kojem prijeti ovrhom žiro-računa.

  Uh, zašto me nikad nitko nije podučio pravom prijateljstvu!?

  Zaboravih spomenuti i način na koji je pisac zamislio svoju rehabilitaciju (drago mi je da nije tjelesna, već očito samo emocionalno/duhovno/mentalna – pretpostavljam): dodjeljivanjem Povelje Grada što, kako on kaže, citiram: “pristupanje ovom dogovoru uokviruje smislom i suvislosti”.

  Puno čitam, ali priznajem kako osim spomenutog prijateljskog pisma javnosti Korčule od velikog pisca i njegove male malenkosti nisam pročitala ništa drugo. No, spomenuto pismo jamči mi nešto što mi se rijetko događa: nečitanje kao dobitnu kombinaciju.

  No, evo i prijedloga rješenja:

  – sudske odluke treba poštivati, stoga neka se Turistička zajednica potrudi to učiniti. Zajednica, ne Grad. Grad ne može biti lopov. Lopovi su pojedinačna kategorija.

  – naplata ovrhom, pa kad bude.

  – na ostale zahtjeve, poput nekretnina i povelje staviti smajlić. Narodu sad već zaista treba smijeha, posebno kad se susretnu s tako zabavnim i ogromnim ego tripovima.

  Imam još jedan prijedlog: velikom piscu omogućiti ulazak u školu. Ne kroz lektiru, nego na pokoji sat pravopisa. Svi ćemo od toga imati koristi: škola će jednog budućeg dana staviti natpis s njegovim imenom i sjećanjem na njegov boravak u njezinim klupama; poneko će dijete shvatiti da se i od pisanja može dobro živjeti (ne samo od naviganja za stranca ili ranojutarnjeg okopavanja loze); njegova velika malenkost će pisati ljepša i pismenija pisma javnosti, pa će za njih dobivati još više novaca i tako dalje i tako dalje i tako dok netko ne shvati o čemu se ovdje radi.

  Ali, da ne čekamo predugo, otkrit ću ukratko: o gluposti i lijenosti i nemaštovitosti jednih, te o aroganciji i koristoljubivosti drugih ili drugog, da budem preciznija. Sve jedna osobina bolja od druge. Pravi primjeri naraštajima koji nas gledaju.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 10. nikolašica (Uredi)

  Da nisam pročitala pismo gospođe Zdenke bila bih i dalje šutila o svemu,misleći to se samo meni tako čini.Hvala gospođa Zdenka .Onako u štradi i usput i
  ja sam znala reči a gdje je tu ljubav.Kad bih ja imala dar skladanja kud li veće nagrade od prihvačanja.Sjeća li se više itko tih songova, Što je tu bilo toliko nezaboravno osim imena Marka Pola .Kad god činimo za našu Korčulu budimo sretni da to možemo . Meni je osobno privilegija čast i smisao biti tu i dati sve od sebe ne pitajući se za nagradu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 11. grgur (Uredi)

  Eh kad bi ovaj grad ima barem iskusna 2 pravnika i 1 PR managera u roku 10 godina bi se grad preporodi. Ovako imamo hrpu naivnih i nesposobnih ljudi koji i da sutra dobiju na lutriji miljun kuna; prikosutra bi bili na gubitku tri. A i ovi naivni prijedlozi gđe Andrijić se sasvim uklapaju u taj naš mentalitet … samo stavite smajlije, zatrepčite fino očima i gle čuda sve je odma riješeno priko noći :p

  BTW Lopovi su danas više grupna kategorija … ono banda, organizirani kriminal i tako to 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 12. grgur (Uredi)

  Smajliji super pašu npr. pri internetskim diskusijama ili na majici. Ali u nekim ozbiljnim situacijama su malo … 😉

  Pod naš mentalitet san misli na izraz koji je na ovim prostorima poznatiji kao BALKANSKI MENTALITET.

  “lako ćemo”
  “nešto za ništa”
  “traženje kruha preko pogače”
  “kadija te tuži, kadija ti sudi”
  “ljudi smo, dogovorit ćemo se (možemo bez ugovora/računa)”
  “ja sam tu gazda i meni niko ništa ne može”

  i sl.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 13. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Dragi Grgure, kad vi stavite smajlić onda je to smiješno, kad ja predložim isto – eto naivnosti! No, ipak ste me razveselili komplimentom kako se uklapam u (naš, vaš?) mentalitet. Cijelog života radim na tome:)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 14. viva (Uredi)

  Korčula i sada ima dobre stručnjake i obične ljude. I u gradu i u dijaspori. I oni mogu i znaju kako naprid. Primjer za to su djeca iz osnovne škole koja su sa svojom akcijom u Korčulu privukla HTV i ostale medije te su na Dan planeta zemlja bili nezaobilazni u lokalnim i nacionalnim programima. Ta djeca vole Korčulu. Nisu tražili ništa a dali su sve. Sami su skupili čepe i našli sponzore i napravili nešto novo. Drugi primjer je Udruga Majsan sa njihovom akcijom. Treći primjer su naši vatrogasci koji su na Kornatima ponosno predstavili naš grad i županiju. Svi su oni nešto dali a ništa nisu tražili zauzvrat. Zadovoljstvo da su nešto dobro napravili je njihova najveća nagrada.

  Međutim, naprid se ide polako ili nikako jer Korčula danas nije subjekt već objekt onih kojima je materijalno iznad svega pa i ljubavi.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 15. kukumica (Uredi)

  Postovana Zdenka, hvala na trudu,vrijemenu i komentaru. Pismo g. Duke bi se dalo uvrstiti u antologiju klasika ljudskih tastina i pohlepe. Ja sam za zastitu autorskih prava i za pravo autora da svoja prava ostvari. Ali ovo pismo, ukoliko je zaista autenticno, a izgleda da jeste, jer ga g. Duka nije demantirao, s onu stranu je pitanja zastite autorskih prava. Citajuci ga, ne vjerujuci svojim ocima da se moze svoj potpis staviti pod necim tako besramnim, obuzeo me je istovremeno neugodni osjećaj postidjenosti i ljutnje koji me ne napusta. Zato je vas komentar dragocjen, jer ste lijepo i jasno napisali ono sto je jedini moguci odgovor i vratili nekakvo zrno ljudske pristojnosti u ovu sramotnu, polujavnu, polulegalnu rabotu.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 16. Polu_Skojar (Uredi)

  Citam u danasnjoj Slobodnoj da je Duka dobio spor pred Trgovackim Sudom u Splitu.
  Zasto svi vi pisete i igrate u coppe a Sud i Duka u denare ?
  Da li vi svi bas nemate povjerenje u Sud i logiku po kojoj taj Sud sudi?
  Neznam koji je ovo vrag uso medju jude. Zakonitosti po kojima funkcionira Duka i koje podrzava Sud vi ne priznajete. Iz djilozije ili iz lokal-patriotizma?
  Kada ce i Duka i puk i Sud funkcionirat po istim nacelima? Uskoro ili kad nareste nokat (na naravski na malom prstu kipa Grgura Ninskog u Splitu 😉 )

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 17. Mihi i Prle (Uredi)

  Koliko smo uspili doznat za scenarij ili režiju nekog djela u Hrvatskoj se može naplatit od 20000 do maksimum 40000 kuna. Daleko je milijun. Bilo bi dobro znat koji je to pravnik ili advokat štiti interese TZ tj. Grada na sudu, i plača li ga još Grad tj. svi mi ?

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 18. kukumica (Uredi)

  Nitko ovdje koliko ja vidim nije komentirao nepravomocnu Sudsku odluku. Vec pismo g. Duke. U Slobodnoj Dalmaciji, njegov komentar je posve drugaciji, ni rijeci o necijem stanu, pocasnom gradjaninu itd.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 19. nikolašica (Uredi)

  Kad bi na ovaj način Korčulani od davnine naplatili sva svoja prava bili bi materijalno bogatiji.Postoji i duhovnost koja je največe čovjekovo bogatstvo.Trude moga nonota razdijelili su”pravedno” i pravomoćno neki drugi sudovi.Naša famija je mirna, ali su se ti konfini ogradili bodljikavom žicom.Možeš dobiti novac ali ćeš izgubiti mir, govorim naravno općenito.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 20. grgur (Uredi)

  Vidin da ode većina diskutanata živi u oblacima i nekim idiličnim iluzijima.

  Kriv je onaj koji je iša kontra lopova, a ne lopovi sami.

  Ovo je pravi primjer iskrivljenog morala i licemjerja koji prevladava u našoj državi danas.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 21. nikolašica (Uredi)

  Koje su ovo teške riječi za “danas” koje je bilo davno prije.Danas Bogu hvala osim “iluzija” živim od svoga rada i djedovine( ono što mi je od onog “poštenog” pravednog vremena ostalo)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 22. Zdenka Andrijić (Uredi)

  OK, Grgure, očito imamo suprotna mišljenja o iskrivljenom moralu i licemjerju. Točnije, licemjerje ne podnosim, a moral je moral ili ga nema. Onda je nemoral, nemoguće ga je iskriviti, ne radi se o žici, metalu, drvetu i sl.

  No, Mihi i Prle postavljaju izvrsno pitanje: tko je zastupao TZ na Sudu? Je li ponosan na ishod parnice? Vjerojatno nije. Drugo je pitanje: je li plaćen za svoje zastupanje? Vjerojatno – jest. Ovdje želim naglasiti: ne komentiram presudu, komentiram rad odvjetnika TZ.

  Natrag na moral. Je li moralno raditi za Grad, primati plaću ili honorar ili što već od tog istog Grada, a onda ga tužiti, pa od njega tražiti novce i časti, pa još novca, pa još više časti?

  Grgur bi na ovo odgovorio potvrdno, jer lopovi su tuženi, a onaj koji je išao kontra njih nije lopov. On će samo biti – bogat.

  Nemam ništa protiv bogaćenja, ali imam protiv prodaje obraza. Ovdje se upravo to događa. Jedni su, upravljajući TZ, prodali i naplatili svoju nesposobnost, drugi su pišući scenarij koji bi slobodnom pogodbom čak i u ovoj zemlji teško mogao dosegnuti iznos od pedesetak tisuća kuna, prodali i naplatili tuđu nesposobnost.

  Odakle novac? Od onih koji plaćaju porez. A to su neki drugi ljudi. To nisu oni na gradskoj plaći, honoraru ili čemu već. To su oni koji peru posteljinu kako bi turiste doveli u čiste postelje, koji zorom odlaze na more kako bi ulovili koju ribu, koji pažljivo okopavaju svoje masline, koji navigavaju, koji poslužuju strance i domaće, koji rade i nemaju koga optužiti za krađu mira, novca, vremena, radnog mjesta, jer ih nema tko zastupati i nijedan sud ove zemlje neće zaprimiti njihovu tužbu protiv čelnika bilo koje vrste.

  Moral? Nemoral? Baš me briga, Grgure, kako ćete to nazvati. Jer, vaši komentari na ovu temu nisu ni moralni ni nemoralni. Oni su samo: promašeni.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Mislim da nije pametno puno pametovat! Jedino rješenje ( ako pitate gradonačelnika sve ćemo lako rješit hm) TZ proglasit stečaj, pa neka sud i ostale pravne osobe naplate dug i tu je stvar rješena!
   Još jedan put napominjem ŠTO GRAD IMA S DUGOM TURISTIČKE ZAJEDNICE????
   Neka se gospodin gradonačelnik malo zamisli zašto nije poduze ama baš ništa kad ga je gospodin Duka upozori?????? itd itd itd…………nema kraja …

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 23. grgur (Uredi)

  Asti miša nikoga nisan imenova, ali neki su odma planuli. Oli san pogodi u živac!?

  1. Eh može se moral vrlo lako ‘krivit’ kako kome i kada paše. Što je jučer bilo nemoralno danas je moralno. Riječ moral ionako izvučena iz latinskog znači običaj. Jedino moralno ispravno u ovoj situaciji bi bilo, da neki ljudi sami odu sa svojih funkcija.

  2. Čovik je zaštiti svoje autorsko djelo što je normalna stvar svugdi, osim izgleda u gradu Korčuli 😉 Odštetni iznos je doni sud i do njega se dolazi matematičkim putem, pa stvarno ne znam zašto se neki ode čudom čude. Pravnik TZ u tome svemu je najmanje kriv.

  3. Po meni je g.Duka čak i previše dobrostiv prema lopovima i nesposobnim ljudima iz TZ i Grada Korčule. Ja bi ih pričepi do kraja, da me zapamte za cili život i drugima za primjer.

  4. Sada bi neko po službenoj dužnosti neke ljude triba pozvat i na kaznenu odgovornost.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 24. Polu_Skojar (Uredi)

  Zdenka Andrijic Vi ovdje dijelite lekcije i Duki i Sudu i puku koji misli da se pravom na autorska prava moze raspolagati umjesto raspravljati. Nije li to malo previse???

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   Ma gđa Andrijić se malo zanila, pa je samo ‘malo’ promašila temu 🙂

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  2. Zdenka Andrijić (Uredi)

   Za koga je to malo previše, Polu Škojar? Ako je za vas – ne čitajte! I da, kad vi dijelite lekcije, poput one o kući zaista velikog korčulanskog pisca, Petra šegedina, onda su lekcije dopuštene?

   Da bih mislila, govorila ili pisala ne trebam vaše dopuštenje.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 25. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Grgure, ovu vašu rečenicu: “Po meni je g.Duka čak i previše dobrostiv prema lopovima i nesposobnim ljudima iz TZ i Grada Korčule”; kao i onu “Pravnik TZ u tome svemu je najmanje kriv” nemoguće je povezati. S obzirom na suvislost to jedino može uspjeti vama i – onom koga branite. Osim, ako se ne radi o istoj osobi:)

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   Uh krivo san se možda izrazi … tribalo je pisat odvjetnik TZ. Na sudu je sve bilo kjaro, pa me čudi što vam ni konkretno jasno?

   Točka? Zarez?? Redni broj?? Smajli???? Eto meni jedino ni jasno koga ja to po vama branim?

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 26. grgur (Uredi)

  E svašta čovik vidi … samo da napomenem tema članka nije grgur ili smajliji.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 27. viva (Uredi)

  Dakle, nitko ne osporava sudski presudu. TZ je dužna autoru platit koliko je presuđeno. Međutim, autor je svojim pismom u cijeli ovaj slučaj želio uvući Grad Korčulu kako bi od njega (koji je solventniji od TZ) naplatio dugovanje TZ. Grad Korčula se sigurno neće dati navući na tanak led. Tamo ipak rade iskusni pravnici i odgovorni političari koji to neće dozvoliti. A TZ može poć na inkanat ali autor sigurno neće naplaiti cjelokupni dosuđeni iznos. Autorova Pirova pobjeda.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 28. Polu_Skojar (Uredi)

  Opet Vi Zdenka Andrijic o Segedinu. Njega nam je KO opcina poslala sa ove nase bande konala, dali su mu teren za kucu (danas sam opet cuo od obavjestenih da ga NIJE kupio vec dobio), dali su mu ime osnovnoj skoli a skinuli ime lokanog peliskog antifasiste, ljudi mrkecu i pitaju se zasto mu KO drugovi kao zrnofcu nisu dali sve to u Korculi? Ovdje je medjutim rijec o Sudu, autoru Duki i valu puckog raspolozenja kontra autorskih prava, kontra Suda,kontra zakonskih regula a Vi ste Zdenka Andrijic jedna koja podpaljuje vatru …

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 29. Zdenka Andrijić (Uredi)

  Kad je netko polovica nečeg, poput Polu Škojara, ne može ni sagledati cijelu priču:) Ako vam se i dalje čini da potpaljujem nešto, zovite vatrogasce! Jer, lupetanjem i pljuckanjem ne možete ništa i nikog ugasiti!

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 30. Polu_Skojar (Uredi)

  Vi ste Zdenka Andrijic protiv svih demokratskih normi komuniciranja zatrovani zlopamcenjem i zeljom izigravanja lokal-patriote pa makar to bilo i sa one druge strane lipih ukusa.
  Ja nisam polovica necega kao sto ni Vi niste sigurno dobili ime po Dukatovom proizvodu i dobro bi bilo da se zadrzite u okvirima koji nisu uvrjedljivi a to je i u Vasem interesu.
  Ako govorimo o Segedinovoj kuci (a ubacivati je u ovaj kontekst pomanjkanje je dobrog smisla za komuniciranje) cemu davati epitete “velikog pisca” ako ne iz razloga da bi se unaprijed aboliralo “upitnosti”.
  Treba pozdraviti odlucnost Gospodina Duke da kroz sve strukture KO drustva ostvari svoja zakonska prava i mislim da mu se tu nemoze prigovoriti. Da li je vrijednost njegovog rada bila tolika i tolika ja sa ove nase bande konala nemogu prokuziti. Valjda jest ka mu je Sud tako odlucio/potvrdio.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. runja (Uredi)

   Ova vaša diskusija je baš “super” dali ste ideju kako rješit problem šmrc!
   Jeli se ko od vas zapita što nakon presude? Što ako se i naplati? Hoće li uopče biti bitke i povratka M. Pola? Kolika je cijena za dalje ili gospodin Duka možda “pokloni” projekt Gradu?
   Zašto se ne očituju (prozvani i od gospodina Duke) gospodin Grgić i Milat koji su tako zdušno se šepurili dok su drugi (mislim na osoblje TZ) itekako radili.
   Niko ne spominje imena oli su oni zaštičeni, a sve se zna!

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 31. Mihi i Prle (Uredi)

  Žrtva u svemu ovome su članovi TZ Korčula, odnosno svi mi koji moramo biti po sili zakona. Iskreno , TZ je puna nesposobnjakovića koji su u posljednjih 20 godina zajedno sa političarima koji su to podržavali ,uspjeli srozati nivo naše turističke ponude. Za to nitko nije niti će ikada odgovarati.Velika imena korčulanskog turizma i dalje drmaju, a gradonačelnik kao novi predsjednik TZ ih pita za savjete. Oni su vjerujem omalovažavali rad gosp. Duke, vjerovatno mu se i smijali iza leđa, ali nisu shvatili ozbiljno , kao i gradonačelnik njegovu prijetnju pred tužbu.Sud je nešto dosudio i to treba poštivati. Zakonsko pravo TZ je žalba, što je vjerovatno i napravljeno ( dali sa istim odvjetnikom ? )
  Koliko vidim ovdje je jedino upitno pismo gosp.Duke iz kojeg je vidljiva njegova samouvjerenost da če sud konačno presuditi u njegovu korist, te on nudi Gradu kao osnivaču TZ nagodbu. Uvjeti nagodbe su sramotni za Grad i za gosp.Duku. Sa gradskom imovinom i poveljama se ne može trgovati.Grad bi pod hitno trebao promijeniti odvjetnika ( ako već nije ), uložiti ogromnu energiju da dobije konačnu presudu. U isto vrijeme treba maknuti sve turističke fosile i političare odgovorne za nastalu situaciju. Postaviti stvari na svoje mjesto i možda u skoroj budučnosti na zdravim temeljima započeti nekakvu suradnju sa gosp.Dukom , ako se ocijeni da je to za dobrobit Korčule. U pismu gosp.Duke se vidi sva arogancija i veličina njegovog ega,ljubav prema našem mistu , ali i povrijeđenost zbog nepravde ( kako on tvrdi ) nanijete mu.Tako nešto na ovakav način tražiti od Grada koji ti daje kruh ,previše je.Ja vidim jedino riješenje ovdje da se krivci za nastalu situaciju otvoreno i javno ispričaju gosp.Duki za nanijetu nepravdu ( ako sud presudi u korist gosp.Duke).
  Korčula bi bez ovakve TZ bolje stajala na turističkom tržištu. I kao što Runja govori, ovo je veoma ozbiljan problem za naš Grad. Zašto se gosp. Gradonačelnik, Milat, Grgić, Depolo, Stanka i ostali akteri ne sastanu sa gosp. Dukom u otvorenoj emisiji na radiu Korčula. Posložite karte na stol, dajmo svima priliku da se izjasni i obrani, javno i pošteno sa argumentima. Ovaj problem se ne tiče nekolicine odgovornih. Ovaj problem je kamen temeljac nove TZ Korčula, i budučnost naše djece. Gospodo , molim Vas,izjasnite se što prije javno, za dobrobit svih nas i naše Korčule.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 32. Zdenka Andrijić (Uredi)

  E, moj, polu polu, kažete: “Treba pozdraviti odlucnost Gospodina Duke da kroz sve strukture KO drustva ostvari svoja zakonska prava i mislim da mu se tu nemoze prigovoriti. Da li je vrijednost njegovog rada bila tolika i tolika ja sa ove nase bande konala nemogu prokuziti.” Ali, zato možete prokužiti vrijednost Šegedinovog rada?!

  I, jel’ vi to, poput pravog majstora komunikacije, meni prijetite: “…dobro bi bilo da se zadrzite u okvirima koji nisu uvrjedljivi a to je i u Vasem interesu.”?!

  Bravo! Interese onih koji će platiti odštetu ne smijem spominjati, ali u moj se interes vi smijete petljati!

  Otkrit ću vam tajnu: “zatrovanost mog zlopamćenja” posebno na vrijeme prije ovog – ono socijalističko – svodi se na sindikalno pamćenje svinjskih polovica. Tada su sindikati pokušavali nešto napraviti. Danas se čak niti ne pretvaraju da to čine. No, da bude razumljivije: tada su polovice nečem služile:) I ne bih više s vama osobno raspravljala, ukoliko mi nešto želite reći – pišite Dukatu!

  A što se tiče teme kojom se više neću baviti jer sam rekla i više nego što je trebalo, pročitajmo svi još jednom ono što je napisao (ili napisali) Mihi i Prle u prethodnom javljanju. To je bit problema i tako ga treba pokušati riješiti.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 33. grgur (Uredi)

  Vec vidin kako ce se ovo zavrsit na kraju. Isto ka sa kućom Marka Pola, koja sad propada i već je postala javni deponij. Glavno da smo je mi kupili i da je ona naša 🙂

  Ovo je valjda jedino misto na Jadranu di gradske vlasti rade KONSTANTNO kontra turizma i dobrobiti građana.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 34. Polu_Skojar (Uredi)

  Dobro ste se spustili Zdenka Andrijic. Pri zemlji trava je zelenija.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 35. Miriam (Uredi)

  Po_Sko, nigdje ne vidim gdje se Zdenka Andrijic spustila. Sasvim obratno. Tek sad sam procitala tekst i smatram da su njezini komentari vrlo mudri i uravnotezeni. Zato nema potrebe da dodajem svoje, ona je rekla ono sto se na tu temu moze reci. Osim jednog: nadam se da je sad konacno kraj prikazivanju te bitke. Ako je to ono na sto se svodi nasa turisticka ponuda, onda vrlo rado mozemo biti i bez toga.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 36. Polu_Skojar (Uredi)

  Spustila se kada (me) vrijedja Miriam a sto se tice njenih stavova koji su populisticki i koji su protivni pozitivnim zakonima koji daju autoru pravo i na naknadu koje je potvdjeno i na Sudu to je stvar koja se komentira jer mi ipak ne zivimo u drzavi gdje su sudske odluke zadnja rijec.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   Argumentum ad hominem
   To je omiljeni argument, točnije, pseudoargument polemičara koji je ostao bez ikakvih argumenata. Kad neko ne može ili ne zna pobiti argumentima tvrdnju s kojom se ne slaže, pokušava je oboriti tvrdnjom kako je onaj tko je iznosi “poznati lažljivac”, “pijanac”, pripadnik nepoćudne nacije, vjere itd. U takvom ćemo slučaju reći da se koristi argumentum ad hominem (argument protiv covjeka).

   Argumentum ad hominem u svojoj “abuzivnoj” (pogrdnoj, uvredljivoj) varijanti sastoji se u tome da se ne raspravlja o spornoj tvrdnji, nego se pokušava diskreditirati čovjeka koji je tu tvrdnju postavio.

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 37. Dalmat (Uredi)

  Ljudi dragi vi se ode samo svađate, otvorite novu raspravu pod drugom temom.. Duku su pokrali i za to će platiti šta god iko govorio…

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 38. šaro (Uredi)

  Ne budi nervozan Dalmata!Smiri se i čekaj novu temu.
  Judi imaju pravo reć što ih tišti i boli,pa i pokarat se,a i oprostit.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 39. viva (Uredi)

  Bitno je da svi znamo da je TZ ona koja prema pravomoćnoj presudi treba platiti (ako bude imala solada na računu) a NE Grad Korčula.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 40. nikolašica (Uredi)

  Da nije bilo enuzijazma ,neplaćenog truda, energije i inicijative pojedinaca koji sad sve to moraju platiti niti jedan, ma koliko dobar ili loš scenarij ne bi bio saživio. Sporno je to što sva ta ekipa ili tim nije naplačivao usluge dolaska i sudjelovanja . Radili su to za Korčulu, za svoj grad i otok. Ovo je bio način ponosno vijoriti stijeg kumpanija i družina. A da smo se barem sjetili one stare ” od domaćeg kupusa boli trbuh a od tujeg i trbuh i glava”

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 41. grgur (Uredi)

  22 strane TV kuće su tada snimale i pratile taj događaj. To je bila dobra prilika za zalet korčulanskog turizma i privrede. I što smo učinili od te prilike!? Eh po običaju smo upropastili sve što se upropastit dalo. Neke jude bi tribalo poslat u zatvor ili ih deportirat van grada … npr. na Goli otok.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 42. Mediaveli (Uredi)

  Judi dragi, ode kako i obično imamo pravnu i etičku stranu problema i ovo se sve neće završit “na zadovojstvo obje strane”, jerbo svaka strana miri svojin mirama. Moje jedino pitanje je je li Duka sa TZ unaprid dogovori cinu?
  A kako naprid u nove “akcije”?
  1. Razdvojit amaterizam (rabotu iz “jubavi prima Gradu”)od profesionalizma.
  2. S profesionalcima odma ugovoriti uvjete i cinu plaćanja za njihov (naručeni) rad.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   Kome govoriš? Ovin ode amaterima? Oni su ti u oblacima i ne zamaraju se (bitnim) detaljima 🙂

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 43. kukumica (Uredi)

  Kad Vi Grgure upotrebite rijec amater ona u Vasem rukopisu nosi nesto pogrdno. Amater potice od latinske rijeci amator u znacenju: onaj koga volimo, odani prijatelj, onaj koji predano zeli ostvariti neku nakanu ili cilj. U modernom znacenju, rijec oznacava osobu koja se necime bavi iz ljubavi i bez nadoknade. Ostavite korculanske amatere na miru, pozabavite se radje profesionalcima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 44. kukumica (Uredi)

  Kad Vi Grgure upotrebite rijec amater ona u Vasem rukopisu nosi nesto pogrdno. Nazalost. Rijec amater potice od latinske rijeci amator u znacenju: onaj koga volimo, odani prijatelj, onaj koji predano zeli ostvariti neku nakanu ili cilj. U modernom znacenju,u svim jezicima, rijec oznacava osobu koja se necime bavi iz ljubavi i bez nadoknade. Ostavite zatoo korculanske amatere na miru; pozabavite se radje profesionalcima.

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
  1. grgur (Uredi)

   Dakle za ‘statiranje u kukuruzu’ niki nisu dobili ni solda, a sad to statiranje iznose ka nešto grandiozno i nezaboravno. Jeste baren što izili i popili ton prilikon !? 🙂

   Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 45. Polu_Skojar (Uredi)

  Drago mi je da se (i) ovdje pocinje provlaciti misao o Gosp. Duki kao profesionalcu sto samo po sebi sve govori. 😉

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.