Dan antifašističke borbe – 22. lipnja

RIJEKA, 21.07.2002.,ZASTAVE  ILUSTRACIJA, , SNIMIO IVICA TOMIÆDanas je državni praznik – Dan antifašističke borbe koji se slavi 22. lipnja.

Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacionalsocijalistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji pod kodnim nazivom Operacija Barbarossa. Time je izigran pakt Ribbentrop-Molotov o nenapadanju između ove dvije sile. Zbog takvih novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska. Ondje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa NOV-a.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti. U bivšoj SFRJ, se kao Dan antifašističke borbe slavio 27. srpnja – Dan ustanka naroda Hrvatske – što je bilo povezano s događajima u Srbu, iako je osnutak sisačkoga odreda tom danu prethodio više od mjesec dana.

HR WIKI

Pošalji dalje:

4 komentara “Dan antifašističke borbe – 22. lipnja

  1. barbarosa (Uredi)

    Prvi antifašisti u svijetu su bili 20-tih godina u Istri, ustali protiv talijanskih fašista Ovo što danas slavimo su antifašisti boljševici. (Otišli u šumu na dan kad su njemci napali sovjete- opreracijun Barbarosa)
    Komunisti u YU su uveli svoju verziju fašizma: opljačkali ljude i imovinu, ukinuli privatno vlasništvo, ulazili u slobodu i intimu ljudi, ubijali i šinkanirali neistomišljenike… Veli jučer u govoru Josipović: “Ima onih snaga koje bi promijenile sadržaje naše demokracije, sadržaje našeg Ustava!?? Kao i Škafo- ustao na one koji demokratski na referendumu žele u Ustav ojačat važnost obitelji, pa u rastrojstvu naziva HR fašističkom tvorevinom, na te iste misli i Josipović. Jer fašista u HR i EU nema, pa su našli nove neprijatelje one s obiteljskim vrijednostima, a homići im postali lakmus papir za demokracjun i podjelu naroda.

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.