Korčula dobila plažu picigina

Uspjeh je zagarantiranPicigin je ljetni sport koji se na mnogim plažama igra od jutra do noći. Nažalost u Korčuli picigin polako nestaje jer nema slobodnih terena koji bi osigurali opstanak. U Lumbardi su uvjeti idealni, dok na području grada minimalno udovoljava jedina mala plaža u Uvali školjki,  pored hotela Bon Repos. Kako je to ničija plaža,  na njoj su godinama bili najbrojniji ferijalci. Izgradnjom stambenog naselja Peyton prije 35 godina,  stanari su zbog blizine započeli osvajati uvalu, i tako uz nekolicinu entuzijasta Pod Svetim Antunom zaigrali bi picigin u kasnim poslijepodnevnim satima, kada su kupači napuštali plažu.

Aktivnosti picigina su se brzo pročule, počeli su dolaziti polako „neki novi klinci i picigin je postao poznatiji. Nabavljale se modernije loptice, turisti kupači se preselili s hotelske na piciginsku plažu, snimali akrobacije plićaka, neki bi i zaigrali. Zbog sve masovnijeg broja igrača, 2004. je organizirano prvo prvenstvo Korčule u turnirskom piciginu.

Sudjelovalo je pet ekipa s po pet igrača u plićaku,  i češće su se igrači izmjenjivali da bi mogli uz veliku izdržljivost kroz 10 minuta maštovitosti pokreta u plićaku,  akrobatskih skokova na sve strane,  zadovoljiti brojne promatrače. Slijedeće 2005. opet prvaci bili Murluci),  a njihov igrač Zoran Sardelić ponovio igru za najboljeg pojedinca.

Tada je uprava HTP Korčula shvatila da treba urediti plažu,  i s novom pržinom je obnoviti,  stvarajući bolji sadržaj zabavnih igara na plaži. Godine su prolazile, picigin plažu uništavala ljudska nebriga, vjetrovi, plime i oseke. Nije zato volja nekolicine bivših igrača,  koji su u četvrtak i petak boravili na plaži zaborava, donijeli kućne alate,  lopate,  motike,  kosilice, karijole i počeli vraćati razbacanu pržinu na potrebitu površinu. I uspjeli su omogućiti najmanjoj djeci slobodan ulaz u plićak i igru okolo njega. Prema očekivanjima,  uz sanirani uži rub plićaka, picigin se vraća slijedeći tjedan.

Tekst i snimak: Niko  Perić

I alata i zanata Opasna mrkenta Uredjuje se plaza

Pošalji dalje:

5 komentara “Korčula dobila plažu picigina

 1. Žarko Žaknić (Uredi)

  svaka čast ekipa, samo ste trebali pozvat i druge da daju ruke , i ja bih prvi pomogao , a trebalo je i od grada (koji je vlasnik) zatražiti da financira ili bar dogovori bar dva kamiona nove pržine iz lumbarde da se ta plaža dovede koliko toliko u red, jer kad sam ja bio mali plaža je bila puna 2 metra veća tj šira po cijeloj duljini

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
   1. Žarko Žaknić (Uredi)

    a odakle misliš da je prvi put dosena, ili misliš da je u Bon Reposu ono prirodna pješćana plaža ?

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0
 2. transformacija (Uredi)

  triba organizirat donacije za novu przinu jer od gradskih velikana nema kruha

  Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.