Sol za rashlađivanje

Zapjevajte s namaMnogi prolaznici kroz gradsku kulu Veliki revelin, s namjerom da upoznaju srednjovjekovnu jezgru grada Korčule, budu zaustavljeni i pozdravljeni dobrodošlicom najpoznatijih dalmatinskih pjesama, koje svaki dan točno u podne u hladu ispod gradske izvodi duo SOL: Ante Petković iz Blata i Dražen Burazer iz Smokvice, dugogodišnji glazbeni prijatelji, uz iskustvo glazbeno-vokalnog načina (gitara i harmonika) tražili su gdje bi „ubili“ par sati ljetnog vremena i krenuli prema gradu Korčuli.

Ante Petković je 60-tih godina prošlog stoljeća osnovao klapu Prigradica u kojoj su pjevali uglavnom studenti iz Blata. Ljeti u Blatu i okolici, a zimi u Zagrebu. U rodnom se Blatu zaposlio i s prijateljem iz Smokvice Draženom Burazerom postali duo, snimili tri CD s najpoznatijim dalmatinskim pjesmama, i uspjeli su. Dražen Burazer je u mjesnom folkloru,  dugogodišnji je član klape Smokvica, pjeva i svira u župnom crkvenom zboru „don Jakov Salečić“ u Smokvici. Uz kruh i vino, mora se i posoliti, šaljivo dobacuju obojica.Po neki prolaznik podari novčani sitniš, a oni svima pjevački krupniš. Čim se oglasi zvono s katedrale i označi 12 sati,  kreće pjesma Zvona moga grada, i redaju se sat vremena urbane dalmatinske pjesme koje uključuju širi i raznolikiji repertoar.

Obojica ističu da su planirali više izvođača iz svih mjesta otoka Korčule, ali je presudio strah, sigurno bi se događalo da netko bude spriječen. Ovako u dvojicu je lakše proći i sto kilometara u oba pravca, i pjesmom rashladiti sebe i goste čiji su ukusi različiti, svatko ima svoju pjesmu, a Duo SOL za svakoga.

Tekst i snimak: Niko Perić

Pošalji dalje: