18. Vrhovni zbor dominikanki

72d0cf2868d1205f0aaefb2b229e87e7_XLU kući matici Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki na Korčuli u petak, 21. lipnja započeo je 18. Vrhovni zbor s temom Identitet sestre dominikanke u svjetlu nove evangelizacije. Riječ je o susretu vodstva Kongregacije i odabranih predstavnica zajednica koje sačinjavaju Kongregaciju sestara dominikanki koji se organizira svakih šest godina s ciljem promišljanja vlastita postojanja, poslanja i uloge unutar Reda propovjednika i Crkve. Iz cilj susreta proizlazi ujedno i zadataka zbora, odnosno odabir vrhovne poglavarice i vodstva Kongregacije te davanje smjernica i ciljeva za buduće djelovanje sestara.

Početak rada Vrhovnog zbora započeo je zajedničkim euharistijskim slavljem koje je predvodio fr. Mato Bošnjak, OP uz koncelebraciju o. Jakova Mamića, OCD. Prvi dan zbora ujedno je bio obilježen nizom predavanja kao uvodnim promišljanjima za daljnji rad zbora.

Prvo predavanje održao je o. Jakov Mamić na temu Razumjeti se kroz Konstitucije putem koje je izložio svoje viđenje svrhe i poslanja dominikanki u svjetlu njihovih Konstitucija. Stoga, u kontekstu osnovne smjernice Konstitucija: ”posvećenje vlastitih članova i spašavanje duša” svaka dominikanka pozvana je na svetost kroz sudioništvo u Božjoj svetosti te na spašavanje duša na koje je potiče Božja prisutnost u čovjeku i čovjekova ispunjenost Bogom. Dominikanka vidi da je pozvana radi slave Božje, vidi da je osmišljena slavom Božjom i vidi da je poslana pronositi istinu o naravi i veličini Božjoj, ukazati na veličanstvena djela Božja, naglasio je o. Mamić. Sestru dominikanku formiraju i karakteriziraju: život u zajednici, boravak s Riječju i rad na ”nutrini” kako bi on mogla bližnjima ”otkrivati lice Božje” na različitim poljima dominikanske apostolske djelatnosti.

Slijedilo je predavanje na temu Identitet sestre dominikanke koje je održala s. Sara Tkalčec, OP. Ovu temu s. Sara je izložila u svijetlu gesla Kongregacije: Bogu, Redu i narodu pozivajući se na konkretne primjere iz života sestara. Posluživši se simbolikom cvijeta s. Sara je istaknula da se članovi zajednice trebaju međusobno podupirati kao što latice cvijeta podupiru jedna drugu. Oni bi se morali međusobno podupirati, cijeniti sposobnosti i radovati se međusobnim različitostima, no gledati u istome smjeru. U tom kontekstu, s. Sara je potaknula sestre na povratak izvorima, hrabrost pri odbacivanje onoga što sputava i na odvažnost za nove iskorake.

Posljednje predavanje održao je mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, na temu Kriza identiteta u redovništvu. Činjenica je da je kriza izazvana promjenama u Crkvi i u društvu stoga je nužno da redovnica bude istinska slika, znak za Crkvu i svijet, a evanđelje izvor i forma svakog pogleda življenja i poslanja. Redovnički život treba biti proročki znak sam po sebi, po posvećenju Kristu, bez obzira na to koji apostolat se vrši. Potrebno je stvoriti novog čovjeka, roditi se odozgo, od Duha, zaključio je biskup. Uslijedila je zajednička Večernja molitva čime je zaokružen prvi dan rada zbora.

Predavanje i promišljanja prvog dana 18. Vrhovnog zbora sestara dominikanki uvod su i priprema za daljnji radni tijek zbora. Drugi dan vrhovnog zbora započeo je misnim slavljem koje je predvodio biskup Uzinić. U homiliji se biskup osvrnuo na dnevno evanđelje i uputio sestre da uvijek imaju na pameti da je Bog onaj koji je jedini u mogućnosti mijenjati stvarnost. Time nismo pozvani na pasivnost nego na stav poniznosti prema Bogu, na povjerenje u Božje vodstvo i otvaranje Njegovim poticajima, na djelovanje kojem je prvi cilj traženje Božjeg Kraljevstva, rekao je biskup.

Ovaj važni događaj u životu Kongregacije Svetih Anđela Čuvara sestara dominikanki sestre prate i molitvom kako bi Krist svojim blagoslovom pratio njegov rad te da bi promišljanja, zaključci, odluke i smjernice ovoga zbora bili Kristu na slavu, a njihovom Redu i Crkvi na korist.

s. Ivana Pavla Novina, OP
Dubrovacka-biskupija.hr

Pošalji dalje: