Čestitamo Dan državnosti

DSC_8361v (Medium)Svim posjetiteljima iKorcula.NET-a i građanima Grada Korčule Čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske!

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Za tjedan dana Republika Hrvatska postaje 28. članica Europske unije unatoč tome što je na referendumu glasovalo samo 43,51% birača, dakle manje od 50% a uspješnost referenduma omogućena je ustavnim inženjeringom tako da relativna, a ne apsolutna većina odluči o tome hoće li Hrvatska ući u EU. U konačnici je za ulazak u EU glasovalo oko 28% od broja upisanih birača.

Da podsjetimo, u svibnju 1991. za izlazak iz SFRJ glasovalo je 83,56% birača a čak 94,17% izjasnilo se za hrvatsku samostalnost.

T.A.

hrvatska-eu-zastava

Pošalji dalje:

Jedan komentar za “Čestitamo Dan državnosti

  1. Mijo (Uredi)

    Konačno jedna prava hrvatska zastava na kuli u ulazu u stari grad 🙂

    Sviđa mi se / ne sviđa: Thumb up 0 Thumb down 0

Komentari su zatvoreni.