U Domu starih dočekala stotu

Srce mojeVeselo je danas bilo u Domu za stare i nemoćne u Korčuli, gdje je uz svoju rodbinu, zaposlenike i skrbnike, kolače, tortu i glazbu,  najstariji stanovnik doma, Karmela Curač proslavila stoti rođendan. Unatoč poznim godinama, stogodišnjakinja je uz pažnju koju je dobivala, sama presjekla slavljeničku tortu, koju je uručio korčulanski gradonačelnik Vinko Kapelina.

U pozdravnom govoru socijalne radnice Delfe Hodnik, glavno pitanje bilo je u čemu je tajna njezine dugovječnosti, odgovor je bio To treba pitati dragoga Boga, jer samo on zna.  A ja znam, da sam umorna od života, rekla je teta Karmela, puno se radilo, oskudno jelo, muž je umro 1997. Slabije pokretna, bolje čuje nego vidi, razgovorljiva, dobrog sjećanja, teta Karmela je čestitala današnji 84, rođendan svojoj prijateljici Zlati Visković, s kojoj dijeli sobu u domu.

Na usluge nema primjedbi, ali je nadopunila, da je isto bolje doma. Uz supruga zidara, cijeli vijek, uz poljoprivredu, podigla djecu i dočekala starost, sretna što su joj djeca blizu. Rođena je u Žrnovu, prije Prvog svjetskog rata, davne 1913. godine. Uz korčulanske grdeline, Duo Sol, pjevala je mnoge pjesme, sretna što su se okupila djeca i unučad (dva sina i dvije kćeri, osmero unučadi i devetoro praunučadi), a u rukama je držala svoga najmlađega Vita, pra-pra unuka, koji je mlađi samo sto godina.

Svojoj dragoj mami, baki i prabaki poželjeli su i dalje dobro zdravlje i još koju sretnu godinu, a slavljenica je svima okupljenima poželjela da dožive stotu.

Tekst i snimak : Niko Perić

cestitka gradonacelnika Cestitka socijalne radnice Dico moja Rodjendani iz iste sobe Slavljenica reze tortu

Pošalji dalje: