Dvostrukim slavljem Čara obilježila sv. Petra i Pavla

Nastup KumpanjijeSvetkovinu sv. Petra i Pavla svečano su obilježili mještani Čare na otoku Korčuli. Ove apostolske prvake(posebno sv. Petra)Čara je obilježila dvostrukim slavljem, uz misno obilježen i Dan Viteškog udruženja Kumpanjija. U istoimenoj župnoj crkvi sv. Petra misno je slavlje predvodio zajednički župnik Čare i Smokvice don Ante Burić, koji je i blagoslovio članove VU Kumpanjija, čestitajući im njihov dan.

Uz svečani program navečer je na mjesnom igralištu obilježen i Dan Viteške udruge Kumpanjija, uz nastup puhačkog orkestra iz mjesne Glazbene udruge „Crnomiri“, koji su glazbenim oduševljenjem pratili nastup članova VU Kumpanjija, u čije se ime obratio predsjednik Ivan Krajančić, zahvalivši i brojnoj publici s otoka Korčule, i Gradskoj upravi(MO Čara pripada Gradu Korčula), s čije je stane čestitke uputio zamjenik gradonačelnika Ivo Silić, predsjednica Gradskog vijeća Ivona Kapor, i direktorica Turističke zajednice Korčule Hana Turudić.  Kumpanjiji u čast je pjevala i ženska klapa Škerac iz HGD Sveta Cecilija iz Korčule.

Mi se dičimo Viteškom udrugom, rekao je njihov predsjednik, jer svake godine dobivamo mlade snage.  Kumpanjija je velika vrijednost Čare, to je igra s mačevima koja se izvodi u najsvečanijim zgodama kad puk doživi sebe, svoju mladost, junaštvo, sjaj, ljepotu i ponos.

VU Kumpanjija CaraA naš su večerašnji ponos, 15 najmlađih kumpanjola uz njihov prvi javni nastup, te seniori koji su mačevima izveli Ples od boja, da bi se na kraju velikim aplauzom pozdravile mlade plesačice, koje su izvele stare plesove, i program je završen nastupom najmlađih kumpanjola. Inače Kumpanjija postoji više stoljeća,  čiji su članovi branili mjesto(posebno obitelj Crnomiri) s plodnim poljem, uglavnom pod vinogradima, koje je bilo odredište učestalih gusarskih pljački, rekao je Ivan Krajančić. Zbog toga je i Čara imala organiziranu stražu za obranu (kumpaniju), koji su se borili protiv uljeza. Nakon programa, brojni su posjetitelji ostali na pučkoj zabavi, koja je uz ples imala i ponudu kulinarskih specijaliteta uz čuveno vino Pošip iz Čare.

Tekst: Niko Perić
Snimak: Hana Turudić

 

 

Pošalji dalje: